Situaţie inedită la ANSVSA. Noul vicepreşedinte se judecă cu instituţia pe care o conduce pentru bani în plus la salariu

Ioan Alexandru Zarug, recent numit în funcția de vicepreședinte al ANSVSA, se află într-o relație cel puțin inedită cu instituția pe care o conduce. În 2018, în calitate de membru al Sindicatului Veterinarilor din Județul Botoșani, a dat în judecată DSVSA Botoșani pentru a primi o majorare de 12,5% a salariului de bază începînd cu 1 ianuarie 2018 și pentru primirea unor sporuri de muncă.
Economica.net - lun, 20 ian. 2020, 19:56
Situaţie inedită la ANSVSA. Noul vicepreşedinte se judecă cu instituţia pe care o conduce pentru bani în plus la salariu

Ioan Alexandru Zarug, noul vicepreședinte al ANSVSA, este, din 2018, în litigiu cu instituția pe care o conduce începând cu data din 15 ianuarie, indică informațiile publicate pe site-ul instanțelor de judecată și Termene.ro.

În urmă cu doi ani, ca membru al Sindicatului Veterinarilor din județul Botoșani, Zarug a dat în judecată DSVSA Botoșani, structura teritorială din suibordinea ANSVSA, pe legea privind funcționarii publici (Legea 188/1999) pentru a putea beneficia de o majorare cu 12,5% a salariului de bază, începând cu 1 ianuarie 2018, de un spor pentru condiții de muncă periculoase începând cu 1 februarie 2018  și pentru obligarea instituției publice la plata diferențelor dintre drepturile salariale cuvenite și cele efectiv acordate începând cu data de 01.01.2018, respectiv 01.02.2018.

Conform declarației de avere a vicepreședintelui ce datează din 29 mai 2019, în calitate de șef serviciul al DSVSA Botoșani, Zarug avea un venit anual în valoare de 101.347 lei (în medie 8.400 de lei lună). Conform declarației de avere din 2018, veniturile salariale erau de 72.720 de lei (6.000 de lei pe lună).

Zarug este de profesie medic veterinar și lucrează în cadrul DSVSA Botoșani încă din 2007 de când și-a finalizat studiile universitare. A fost, pe rând, medic veterinar oficial și șef serviciu în cadrul mai multo servicii.

Se așteaptă decizia ICCJ

Instanța din Botoșani a dat câștig de cauză DSVSA, respingând cererea Sindicatului ca neîntemeiată, cu drept de apel pe care acesta și l-a și exercitat. Astfel, în momentul de față, dosarul dintre Sindicat și implicit Zarug este pe rolul Curții de Apel Craiova, fiind suspendat până când Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța asupra următoarei chestiuni de drep: cum se interpretează şi aplică dispoziţiile unei Anexe din legea funcționarilor publici în corelare cu dispoziţiile unui articol (nr .38) din aceeași lege?

Conform Anexei respective„ personalul din instituţiile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor care este încadrat şi îşi desfăşoară activitatea în specialitatea funcţiilor specifice prevăzute în prezenta anexă beneficiază şi de următoarele categorii de sporuri şi drepturi: a) Sporuri: 1. Spor pentru condiţii deosebite de muncă vătămătoare/periculoase care implică risc de îmbolnăvire şi/sau contagiune directă sau indirectă, respectiv riscuri asociate datorate condiţiilor specifice de desfăşurare a activităţii – de până la 35%;(…).

Articolul cu care trebuie corelată Anexa se referă la etapizarea aplicării respectivului act normativ. Potrivit acestuia, „începând cu data de 1 ianuarie 2018 se acordă următoarele creșteri salariale:a) cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, precum și cuantumul brut al sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor, premiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, indemnizația brută de încadrare, solda lunară/salariul lunar de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, fără a depăși limita prevăzută la art. 25, în măsura în care personalul respectiv își desfășoară activitatea în aceleași condiții”.

Conform presei locale, numirea a fost făcută cu sprijinul Filialei Județene ALDE Botoșani, coordonată de Florin Țurcanu, fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani.

Conform portalului instanțelor de judecată, Zarug nu este la primul astfel de proces colectiv, În 2016, spre exemplu, a intentat proces DSVSA Botoșani pentru calcul drepturi salariale, pe care l-a pierdut definitiv la Curtea de Apel Suceava.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care este de mai mulți ani într-o stare avansată de degradare, va intra în......
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...