Situaţia demografică din SUA, foarte importantă pentru rezultatul alegerilor

Fără a se aştepta rezultatele din Florida, stat cu 29 de mari electori, detaliile legate de votul americanilor la prezidenţiale subliniază victoria clară a preşedintelui în exerciţiu Barack Obama în faţa republicanului Mitt Romney şi importanţa situaţiei demografice la acest scrutin, relatează AFP.
Economica.net - joi, 08 nov. 2012, 09:55
Situaţia demografică din SUA, foarte importantă pentru rezultatul alegerilor

Datele se bazează pe aproape toate rezultatele publicate de anumite site-uri americane de media şi pe sondajele la ieşirea de la urne.

– O majoritate clară de mari electori pentru Barack Obama:

Îniantea rezultatului din Florida, preşedintele Barack Obama câştigă 303 mandate de mari electori, faţă de 206 pentru rivalul său republican Mitt Romney. Avea nevoie de 270 pentru a învinge.

Rezultatul său este mai slab decât în 2008, când a câştigat 359 de mandate, 179 fiind pentru John McCain.

Nebraska şi Maine, singurele state care au introdus o repartizare proporţională, pot eventual să determine o schimbare a numărului de mari electori pentru fiecare candidat.

– Aproape trei milioane de voturi în plus pentru democrat:

Barack Obama adună 50 la sută din sufragiile exprimate cu circa 60,5 milioane de voturi, faţă de 48 la sută pentru Mitt Romney, cu 57,7 milioane de buletine.

– State „roşii” şi state „albastre”

Preşedintele în exerciţiu câştigă 25 de state şi Districtul Columbia, faţă de Romney, care are 24 de partea sa. Cu excepţia statelor Indiana şi North Carolina, harta electorală a statelor nu s-a schimbat. Locurile forte ale democraţilor se află în statele din nord-est, în zona Marilor Lacuri, de-a lungul Pacificului.

Câteva pete albastre apar într-un ocean roşu, culoarea republicanilor, în centrul ţării (New Mexico şi Colorado), dar şi în Florida. Voturile pentru Romney au respectat tradiţia, dominând mai ales Midwest-ul şi zona de sud.

– Statele care l-au susţinut cel mai mult pe Barack Obama, respectiv pe Mitt Romney:

Districtul Columbia, în care se află şi capitala, Washington, a votat în proporţie de 91 la sută pentru Obama. Urmează Hawaii, statul natal al preşedintelui, unde Barack Obama a obţinut aproape 73 la sută din sufragii şi Vermont, cu 67 la sută din voturi în favoarea acestuia.

Utah, unde majoritatea locuitorilor se declară mormoni, a votat pentru primul candidat mormon din istorie. Mitt Romney a obţinut aproape 73 la sută din voturi.

Republicanul a obţinut, de asemenea, scoruri bune în Wyoming (69 la sută) şi în Oklahoma (67 la sută din voturi).

– Cine pe cine a votat?

Sondajele la ieşirea de la urne reprezintă o mină de aur pentru strategii politici, care pot trasa o hartă precisă a electoratului lor:

Femeile (52 la sută au votat pentru Obama), cei cu vârste între 18 şi 29 de ani (60 la sută), persoanele de culoare (93 la sută), hispanicii (71 la sută), persoanele care câştigă mai puţin de 50.000 de dolari pe an (60 la sută), persoanele cu orientare homosexuală (76 la sută) au votat pentru preşedintele democrat.

Candidatul republican a putut conta pe bărbaţi (52 la sută au votat pentru Romney), mai ales albi (62 la sută), pe majoritatea celor de 45 de ani (61 la sută), pe persoanele care câştigă peste 100.000 de dolari anual (54 la sută), pe protestanţi (57 la sută).

Te-ar mai putea interesa și
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această eveniment a redus recompensa pentru procesarea blocurilor, trecând de la 6,25......
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...