Situaţia din Ucraina se îndreaptă spre „o catastrofă umanitară” – ONU

Economica.net
09 01. 2015
ucraina_22064100_22704000

Numărul persoanelor deplasate pe teritoriul ucrainean (610.000) şi al refugiaţilor care au fugit în ţările vecine (594.000) a depăşit de peste trei ori nivelul lunii august, a adăugat OCHA.

Potrivit Naţiunilor Unite, 5,2 milioane de persoane trăiesc în zonele de conflict din Ucraina, iar 1,4 milioane dintre acestea sunt deosebit de vulnerabile.

Luptele declanşate în primăvară între armata ucraineană şi separatiştii proruşi s-au soldat cu peste 4.700 de morţi şi au provocat cea mai gravă criză între Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece.

Directorul adjunct pentru Europa şi Asia Centrală al organizaţiei Amnesty International, Denis Krivoşeiev, a declarat că locuitorii din oraşele Lugansk şi Doneţk, controlate de separatişti, întâmpină mari dificultăţi în procurarea alimentelor şi sunt lipsiţi de asistenţă medicală, mai ales persoanele cele mai vulnerabile, cum sunt pensionarii.

‘Este poate prea devreme să vorbim despre o catastrofă umanitară, dar este clar că într-acolo ne îndreptăm’, a avertizat el într-un e-mail adresat Thomson Reuters Foundation.

Distribuirea ajutoarelor umanitare, a continuat Denis Krivoşeiev, este împiedicată de atitudinea batalioanelor pro-Kiev care împiedică o parte din alimente şi medicamente să ajungă în zonele de conflict din estul ţării.

La un pas de incapacitate de plată. CE propune un nou ajutor european de 1,8 miliarde de euro

Ucraina se află în prezent la un pas de incapacitatea de plată. Autorităţile speră să salveze economia ţării cu ajutorul împrumuturilor externe, în special din partea FMI. Comisia Europeană a propus Ucrainei, în numele Uniunii Europene, o nouă asistenţă macrofinanciară (AMF) de până la 1,8 miliarde de euro, a anunţat joi Comisia, într-un comunicat, citat de agenţia de presă Ria Novosti.

Această asistenţă va fi acordată sub formă de împrumut pe termen mediu, se arată în comunicatul de presă.

La jumătatea lunii iunie, Comisia Europeană a vărsat Ucrainei o tranşă de asistenţă financiară de 500 milioane de euro ridicaţi de UE pe pieţele financiare pe un termen de zece ani, scrie Agerpres.

Anterior, în 20 mai, o primă tranşă de 100 milioane de euro fusese livrată Kievului.

În 12 septembrie 2014, în cursul unei întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene de atunci, Jose Manuel Barroso, şeful statului ucrainean Petro Poroşenko a ridicat problema unei livrări mai rapide către ţara sa a unei noi tranşe în cadrul AMF de 1 miliard de euro.

Ucraina se află în prezent la un pas de incapacitatea de plată. Autorităţile speră să salveze economia ţării cu ajutorul împrumuturilor externe, în special din partea FMI.

Kievul a primit astfel o primă tranşă de 3,2 miliarde de dolari în luna mai, iar a doua, de 1,4 miliarde de dolari, la începutul lunii septembrie. În total, FMI a aprobat acordarea a 17 miliarde de dolari Ucrainei pentru stabilizarea bugetului în contextual unei grave crize economice şi politice.

AMF este un instrument de ajutor financiar extern al UE, care îi permite să acorde o asistenţă macroeconomică ţărilor apropiate pentru a le ajuta să facă faţă gravelor dificultăţi ale balanţei de plăţi, completând finanţările acordate de FMI în cadrul unui program de ajustare şi reformă. Aceasta poate lua forma subvenţiilor financiare din bugetul UE sau a unor credite pentru care Comisia Europeană se împrumută pe pieţele financiare, înainte ca ele să ajungă la beneficiar.