Jumătate dintre combinatele lui Niculae sunt în faliment. Planul de reorganizare al Interagro apare în semestrul II

Din tot grupul Interagro, doar combinatul Viromet Victoria mai funcţionează, Chem Gaz Slobozia şi Donau Chem Turnu Măgurele sunt în observaţie, iar celelalte trei combinate au fost declarate în faliment, ne-au declarat reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), unul dintre administratorii judiciari ai grupului de firme InterAgro. Tabelul de creanţe şi planul de reorganizare al grupului de firme vor fi făcute publice în a doua jumătate a anului.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 20 mai 2018, 20:11
Jumătate dintre combinatele lui Niculae sunt în faliment. Planul de reorganizare al Interagro apare în semestrul II

În februarie 2016, cele două firme care constituiau core business-ul grupului InterAgro au intrat aproape simultan în insolvenţă-un business de pe urma căruia trăiau aproape două judeţe şi alte câteva orăşele din diverse colţuri ale ţării.

Au trecut doi ani şi câteva luni, iar administratorii judiciari ai grupului de firme InterAgro, Casa de Insolvenţă Transilvania şi ZRP Insolvency, încă studiază, analizează. Unele active, de genul avioanelor de lux care au operat pe Interaviation, dar sunt proprietatea InterAgro, au fost scoase la vânzare. Terenurile luate în arendă pentru care au expirat contractele au fost redate proprietarilor. Ce se întâmplă totuşi cu restul imperiului lui Ioan Niculae?

Unul dintre administratorii judiciari a răspuns pentru ECONOMICA.NET: „InterAgro SA se află încă în perioada de observație. „În momentul de față, judecătorul sindic a dispus definitivarea provizorie a tabelului de creanțe. A fost selectat un evaluator si procedura de evaluare a activelor din patrimoniul societății este în curs. După primirea raportului de evaluare, administratorul judiciar, CITR Filiala Ilfov SPRL, va depune un anunţ cu sinteza valorilor de evaluare şi ulterior va afișa tabelul definitiv de creanțe. Estimăm ca depunerea planului de reorganizare a companiei va avea loc in a doua jumatate a anului 2018”, precizează reprezentanţii oficiali ai Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR). 

Grupul de firme InterAgro deţinea într-o formă sau alta şase combinate de îngrăşăminte chimice care sunt înregistrate pe firme separate, gerstionate de administratori judiciari independenţi şi fără legătură între ei.

Combinatele aflate în grupul de firme Interagro sunt în momentul de faţă în diferite stadii, în funcţie de momentul în care au început procedura de insolvenţă. Astfel, Viromet Victoria este singurul combinat chimic care este in functiune, în timp ce Chemgas Slobozia şi Donau Chem Turnu Magurele se află în perioada de observaţie.

Viromet Victoria este deţinută, în acte, de un offshore din Cipru (Whitebread Holdings Ltd), care în octombrie 2012 a preluat pachetul majoritar de acţiuni (97,65%) de la Interagro, contra sumei de 46,16 milioane lei – în fapt o tranzacție internă a grupului. Firma din Victoria a acumulat în perioada 2014 – 2016 pierderi de  peste 34 milioane lei, iar cifra de afaceri a scăzut la mai puţin de jumătate (de la 131,36 milioane lei în 2014  la 57,44 milioane lei în 2016).

Celelalte trei, adică jumătate din ceea ce constituia până nu demult averea miliardarului în materie de îngrăşăminte chimice – Ga Pro Co Savinesti, Nitroporos şi Amurco Bacau, au fost declarate în faliment, multe dintre activele lor fiind deja vândute pe bucăţi. În cele şase combinate chimice deţinute de Ioan Niculae au lucrat peste 7.000 de oameni.

Niculae, la un moment dat cel mai bogat român, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2015, la doi ani și șase luni de închisoare în dosarul „Mită pentru PSD”, pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană. El a fost eliberat condiționat din penitenciar în iulie 2016. Omul de afaceri mai este cercetat, alături de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, pentru prejudicierea intereselor Romgaz, prin acordarea ilegală de discounturi de către producătorul de gaze controlat de statul român la livrările către combinatele chimice ale lui Niculae.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Guvernul scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie. Cresc accizele, cu cât vei plăti în plus
Ministerul Finanțelor a publicat noile accize care vor fi plătite în anul 2022, iar cele la carburanți au parte de o ...
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu brut
Corina Creţu: Salariul minim în România ar ajunge la 3.500 de lei dacă s-ar aplica indicatorul de 60% din salariul mediu ...
Corina Creţu, membru supleant în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European, ...
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
5 mari retaileri s-au întâlnit astăzi cu oficialii ANPC. Menținem un nivel constant al controalelor, anunță instituția
Cinci dintre cei mai mari retaileri alimentari, toți cu acționariat german, respectiv Kaufland, Lidl, Penny, Selgros și ...