Situație dramatică la Timișoara în prag de iarnă. 50.000 de gospodării, școli și spitale riscă să rămână fără agent termic

Primarul Dominic Fritz a anunţat, miercuri seara, că E.ON va opri furnizarea gazului către compania locală Colterm, aflată în subordinea municipalităţii şi că societatea de termoficare se află într-o situaţie critică, pe fondul "creşterii uriaşe" a preţului la gaz.
AGERPRES - mie, 20 oct. 2021, 21:57
Situație dramatică la Timișoara în prag de iarnă. 50.000 de gospodării, școli și spitale riscă să rămână fără agent termic

Aceasta înseamnă, spune edilul într-un comunicat remis presei, că distribuţia agentului termic în circa 50.000 de gospodării din municipiu, şcoli şi spitale riscă să fie oprită.

În această situaţie s-a ajuns deşi, în acest an, Primăria Municipiului Timişoara a transferat Colterm, din bugetul local, 132.000.000 de lei, dar datoriile istorice, cărora li s-au suprapus penalităţile acumulate în ultimii ani, explozia preţului la energie şi întârzierea unor măsuri naţionale au dus compania într-o situaţie critică, menţionează edilul.

„Parcurgem o perioadă extrem de grea din cauza exploziei preţurilor la gaz. Compania E.ON ne-a informat astăzi că în 25 octombrie va deconecta Colterm. Nu ne-am dorit să ajungem aici. Datoriile de sute de milioane de lei acumulate în ani, căpuşarea de către diversele grupuri de interese ce au roit în jurul Colterm, la care s-a adăugat lipsa sprijinului din partea Guvernului în această criză energetică, au adus compania într-o situaţie critică, agravată vertiginos de creşterea uriaşă a preţului la gaz. (…) Până acum câteva zile, nu am acumulat niciun leu de datorie nouă la E.ON de când am preluat mandatul şi am reuşit să plătim deja aproape 10.000.000 de lei din cele 70.000.000, datorii acumulate în perioada 2013-2016. La asta se adaugă şi alte zeci de milioane, datorii vechi către alte companii şi bănci. Am purtat negocieri intense cu E.ON încă din prima zi de mandat, astfel încât să nu mai fim în situaţia din ultimii doi ani, de a achiziţiona în fiecare zi la preţul zilei, gaz pentru funcţionarea Colterm”, a transmis primarul Dominic Fritz.

El adaugă că primăria a făcut eforturi mari pentru a recâştiga credibilitatea creditorilor Colterm, plătind din datoriile istorice, dar fără ajutor de la bugetul de stat, foarte multe oraşe din ţară, inclusiv Timişoara, care au încă sisteme de termoficare centralizată vor fi puse în imposibilitatea de a livra căldură şi apă caldă în această iarnă.

„Din păcate, negocierile cu compania E.ON au eşuat dintr-un cumul de motive. Am renunţat la multe alte investiţii în Timişoara pentru a recâştiga credibilitatea plătind datoriile istorice şi ţinându-ne de cuvânt. Această decizie a furnizorului înseamnă că fără gaz Colterm nu va putea continua producţia şi distribuţia agentului termic. Peste 50.000 de gospodării, şcoli şi spitale din Timişoara riscă să rămână fără apă caldă şi căldură. Este un scenariu pe care încă încercăm din răsputeri să îl evităm”, spune Fritz.

Primarul enumeră patru măsuri imediate pentru continuarea funcţionării Colterm. Prima este solicitarea făcută de Colterm la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei să desemneze un furnizor de ultima instanţă cu care Colterm poate încheia un nou contract.

În acelaşi timp, primăria este în negocieri şi cu alţi furnizori de gaz şi continuă negocierile cu compania E.ON pentru identificarea unei formule de a continua colaborarea.

Colterm va trece producţia cât se poate pe bază de cărbune, chiar dacă asta vulnerabilizează în viitor cu nevoia de a cumpăra certificate de emisii pentru a compensa poluarea suplimentară produsă de acesta.

Colterm a deblocat negocierile cu doi furnizori de cărbune care au început deja să-l livreze către Timişoara şi continuă discuţiile cu Guvernul pentru eliberarea de cărbune din rezerva strategică de stat.

„Colterm va trebui să crească şi tariful pentru populaţie, tarif care de ani buni a rămas neschimbat şi care între timp acoperă doar o mică parte din preţul real de producţie”, subliniază Fritz.

În acest context, primarul Dominic Fritz a lansat un nou apel către toţi actorii implicaţi să acţioneze responsabil faţă de timişoreni şi să găsească împreună cele mai bune variante pentru a asigura în continuare căldura în oraş.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...