Situație rarisimă în piața de energie electrică – azi nimeni nu a ofertat nimic în piața PCCB-NC. Prețul spot este cel mai mare din Europa

Producătorii și traderii preferă să nu scoată la vânzare energia electrică disponibilă cu livrare în viitor, inclusiv din cauza cererii de insolvență a Getica 95, potrivit unor surse din piață. Pe acest fond, azi am asistat la o situație extrem de rară în piață: nimeni nu a vândut energie pe piața de contracte bilaterale, versiunea negociere continua.
Mihai Nicuţ - mar, 22 iun. 2021, 15:21
Situație rarisimă în piața de energie electrică - azi nimeni nu a ofertat nimic în piața PCCB-NC. Prețul spot este cel mai mare din Europa

În ședința de tranzacționare de astăzi, pe piața contractelor bilaterale – versiunea negociere continuă (PCCB-NC), niciun producător sau trader nu a scos la vânzare energie electrică, pentru nicio scadență, potrivit unor surse din piața de energie.

Situația este una destul de rar întâlnită, dacă nu unică în istoria pieței. După cum puteți vedea mai jos, au existat în ședința de azi oferte depuse pentru cumpărarea de energie electrică, pe diverse intervale de livrare, însă nu a existat nicio ofertă de vânzare.

Oamenii din piață pun situația și pe seama cererii de insolvență a Getica 95 Com SRL, unul dintre marii furnizori de energie electrică, cu o cotă de circa 12% din piața concurențială. Compania și-a cerut insolvența și a anunțat că intenționează o reorganizare, dar încă nu a sistat furnizarea de energie electrică și, din câte se știe acum, nu există nici notificări către clienți că ar putea urma acest lucru.

Totuși, piața se așteaptă să apară consumatori care să renunțe ei la contractele de furnizare cu Getica, caz în care vor avea nevoie de energie electrică de la un nou furnizor care, la rândul lui trebuie să o cumpere din piața. Așadar, cine are energie disponibilă necontractată încă (trader, dar mai ales producător) poate fi tentat să nu o scoată la vânzare acum pentru că, evident, o va vinde mai scump mai târziu.

Preț mare în piața spot

Pe de altă parte, prețul spot (prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare) pentru energia cu livrare mâine a crescut semnificativ și a spart pragul de 100 de euro/MWh. Prețul a fost de 502 lei/MWh, față de cei 424 de lei înregistrați ziua precedentă. Este adevărat că prețurile spot pentru mâine sunt mari în toată Europa dar, chiar și așa, din zona cu care suntem noi cuplați doar Ungaria are peste 100 de euro, iar în restul piețelor spot europene doar Croația și Italia erau peste acest nivel. De altfel, cu cei 102 euro/MWh, România și Ungaria au cel mai mare preț spot din Europa pentru ziua de mâine: 

 

Te-ar mai putea interesa și
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming video din lume a înregistrat o încetinire semnificativă a creșterii......
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac ...
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piaţă a automobilelor electrice s-a dublat în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dar rămâne ...