EXCLUSIV: Skoda negociază preluarea fabricii de locomotive de la Craiova

Electroputere Craiova a renunţat oficial la producţia şi reparaţia de locomotive şi tramvaie. Activitatea ar putea fi preluată fie de compania cehă Skoda, fie de Grup Feroviar Român.
Florin Cojocaru - mar, 24 apr. 2012, 21:14
EXCLUSIV: Skoda negociază preluarea fabricii de locomotive de la Craiova

Electroputere Craiova negociază cu gigantul ceh Skoda vânzarea diviziei de producţie şi reparaţie de locomotive şi tramvaie, activitate la care compania craioveană a renunţat oficial ieri. În afară de Skoda, mai există doi potenţiali investitori care ar dori să înceapă producţia de locomotive la Craiova, Grup Feroviar Român şi o companie chineză, potrivit lui Adrian Dumitriu, directorul Electroputere. Pe de altă parte, liderul sindical de la Electroputere, Aurel Bojenoiu, afirmă că discuţiile cele mai avansate sunt cu GFR. “Oricum, modernizările de locomotive pe care le mai facem sunt pentru GFR. Aşa că ei s-au gândit să preia activitatea de la noi. Nu ştiu dacă s-a ajuns să se vorbească şi de bani”, spune Bojenoiu.

Pentru Electroputere Craiova producţia de locomotive şi tramvaie este un capitol oficial încheiat. În cadrul Adunării Generale a Acţionarilor de acum două zile, la cererea acţionarului majoritar, s-a votat pentru scoaterea din obiectul de activitate a fabricării şi reparaţiei de locomotive. Oricum, Electroputere nu mai produsese vreo locomotivă în ultimele două decenii. “Producţia de locomotive a încetat acum 20 de ani. Ultimele locomotive noi s-au livrat în 1992. Am incercat în ultimii ani să promovăm un proiect de modernizare al locomotivei diesel electrice fabricate la Electroputere în baza licenţei achizionate acum aproape 50 de ani (1963). Nu am găsit un client interesat. CFR nu s-a preocupat în ultimii ani de locomotive. Investiţiile aici au fost extrem de reduse. După 20 de ani de încercări cred că era timpul să ne concentrăm activitatea acolo unde avem produse competitive cerute de piaţă şi aici mă refer la transformatoare de putere şi motoare electrice”, arată directorul Dumitriu. Compania craioveană se va axa pe fabricarea de transformatoare de putere şi motoare electrice care au acoperit 90% din vânzările pe anul trecut cifrate la circa 47 de milioane de euro.

Electroputere Craiova este deţinută de grupul saudit Al Arrab Contracting Company. În 2007, la data preluării fabricii craiovene, arabii afirmau că vor să reia producţia de locomotive pentru care există o cerere foarte mare în zona Golfului Persic. Planurile au rămas doar la nivel de vorbe, ulterior arabii reuşind doar să vândă mai multe terenuri şi hale din platforma industrială a fabricii pe care s-au construit blocuri şi un mall.

Statul, prin AVAS, ia în calcul ruperea contractului de privatizare cu Al Arrab pentru neîndeplinirea planului de afaceri şi de investiţii. O decizie în acest sens este aşteptată în perioada imediat următoare.

Grup Feroviar Român este cel mai mare operator privat de transport marfă pe calea ferată. Compania deţinută de Gruia Stoica are un plan agresiv de extindere în regiune arătându-se interesată de preluarea transportului feroviar de mărfuri din Grecia şi de o achiziţie a unui operator similar din Bulgaria. Compania are deja afaceri în Serbia şi Ungaria. Grupul ceh Skoda are activităţi în producţia de autovehicule, vagoane de tren şi tramvaie şi înregistrează afaceri anuale de circa 10 miliarde de euro. Este deţinut de nemţii de la Volswagen.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova i-a pus pe lista de „agenți ai străinătății” pe Garry Kasparov și Mihail Hodorkovski
Moscova i-a pus pe lista de „agenți ai străinătății” pe Garry Kasparov și Mihail Hodorkovski
Doi opozanţi în exil ai lui Vladimir Putin, fostul campion la şah Garry Kasparov şi fostul oligarh Mihail Hodorkovski, au fost desemnaţi vineri drept "agenţi ai străinătăţii" în Rusia, a......
Armata rusă anunță că a „eliberat complet” oțelăria Azovstal din Mariupol
Armata rusă anunță că a „eliberat complet” oțelăria Azovstal din Mariupol
Armata rusă a declarat vineri că a "eliberat complet" combinatul siderurgic Azovstal din oraşul strategic Mariupol, în ...
Compania Golden Foods Snacks începe din iunie exportul de alune și semințe Elmas pe piața poloneză
Compania Golden Foods Snacks începe din iunie exportul de alune și semințe Elmas pe piața poloneză
Golden Foods Snacks anunţă începerea exporturilor de produse sub brandul Elmas pe piaţa din Polonia şi realizarea primelor ...
Kievul studiază o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia
Kievul studiază o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia
Guvernul ucrainean studiază o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia, a declarat vineri un purtător de cuvânt ...