Sky News: Interzicerea Huawei în Marea Britanie „ar afecta PIB-ul şi ar declanșa inflaţia”, avertizează un grup de analiză

Două rapoarte au avertizat cu privire la riscurile pentru economia Marii Britanii în cazul interzicerii grupului chinez de telecomunicații, conform Sky News.
Economica.net - lun, 07 sept. 2020, 10:02
Sky News: Interzicerea Huawei în Marea Britanie

O înghețare a relației comerciale dintre Marea Britanie și China, declanșată de interzicerea producătorului de echipamente de telecomunicații Huawei, ar afecta PIB-ul britanic și ar declanșa presiuni inflaționiste, a avertizat unul dintre principalele grupuri de analiză economică din UK.

Sky News a obținut copii ale rapoartelor care au fost publicate de Institutul Național pentru Cercetări Economice și Sociale (NIESR) și Cambridge Econometrics – comandat de China-Britain Business Council (CBBC) – care subliniază implicațiile comerciale ale deteriorării relațiilor dintre Londra și Beijing.

NIESR a declarat că o interdicție totală a Huawei în infrastructura 5G „ar putea duce la creșterea prețurilor și la întârzieri în implementare”, potrivit acestui document.

Detalii despre conținutul rapoartelor au apărut cu doar câteva ore înainte ca Boris Johnson să anunțe planurile de a elimina Huawei din orice implicare în construirea rețelei 5G din Marea Britanie, pe fondul presiunii din partea propriului său partid și a administrației președintelui Trump din Washington.

În raportul său pregătit pentru CBBC, denumit „Locuri de muncă în Marea Britanie dependente de legăturile cu China”, Cambridge Econometrics a spus că această relație a susținut în mod direct peste 100.000 de locuri de muncă în sectoare precum educație și turism.

Acesta a adăugat că exporturile Marii Britanii către China au crescut cu aproximativ 30% anul trecut, reducând dimensiunea deficitului comercial al Marii Britanii în relație cu cea mai populată țară din lume.

NIESR a adăugat că comerțul direct cu China a reprezentat 5,6% din totalul comerțului din Marea Britanie, devenind al cincilea cel mai mare partener comercial al Marii Britanii și al doilea ca mărime din afara UE.

Grupul de analiză a spus că interzicerea Huawei ar putea duce la impunerea unor bariere substanțiale netarifare, reducând brusc fluxul comercial dintre cele două țări.

Acest lucru ar putea declanșa inflație și ar putea duce la creșteri ale ratelor dobânzii pe termen scurt, potrivit unuia dintre scenariile pe care grupul le-a modelat. De asemenea, ar putea avea implicații
financiare severe pentru multe dintre universitățile din Marea Britanie, care au fost deja afectate de pandemia de coronavirus.

Potrivit NIESR, studenții chinezi generează aproximativ 5% din veniturile universităților și colegiilor din Marea Britanie, în timp ce China este, în acelasă timp, cea mai mare sursă de turiști care intră în Marea Britanie. Publicarea celor două rapoarte a venit după luni de aprofundare a neîncrederii între politicienii britanici și companiile deținute de China care își desfășoară activitatea în Marea Britanie.

La începutul acestui an, secretarul pentru cultură Oliver Dowden a solicitat reasigurări de la proprietarul Imagination Technologies, proiectant de cipuri, după ce Sky News a dezvăluit că proprietarul său finanțat de la Beijing încearcă să preia controlul consiliului de administrație al companiei.

Cu toate acestea, decizia cu privire la Huawei a atras o reacție sceptică din partea liderilor de afaceri, inclusiv Philip Jansen, directorul executiv al Grupului BT, care a indicat că cerințele de a îndepărta imediat echipamentele companiei chineze sunt neplauzibile.

Un om de afaceri britanic de top a declarat că rapoartele vor evidenția riscurile pentru locurile de muncă și pentru sectoarele afectate de COVID-19 din Marea Britanie, în cazul în care va exista o perioadă prelungită de blocaj economic între Marea Britanie și China.

„Există consecințe foarte reale ale acestei decizii și este important să le stabilim”, a spus el. Fostul cancelar conservator Philip Hammond și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu recenta „izbucnirea sentimentului anti-chinez” în anumite părți ale partidului. „Nu este momentul să ne dorim să slăbim legăturile comerciale cu cea de-a doua cea mai mare economie din lume”, a spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...