Sky News recunoaşte că a piratat e-mailuri unor persoane într-un caz de escrocherie

Postul britanic de televiziune Sky News, legat de grupul Murdoch, a recunoscut joi că a "autorizat" de două ori şi în "interesul publicului" piratarea unor e-mailuri, în cadrul anchetei asupra unui celebru caz de escrocherie datând din anii 2000, relatează AFP.
Economica.net - vin, 06 apr. 2012, 06:40
Sky News recunoaşte că a piratat e-mailuri unor persoane într-un caz de escrocherie

Într-un comunicat, postul de televiziune a recunoscut că a „autorizat un jurnalist să acceseze e-mailurile unor persoane suspectate de activităţi ilegale”. „Aceste acţiuni erau justificate pe plan editorial şi în interesul public”, a afirmat acesta.

Cazul evocat de Sky News datează din anii 2000: un cuplu, John şi Anne Darwin, a înscenat în 2002 moartea soţului într-un accident de caiac-canoe pentru a încasa asigurarea de viaţă. Postul de televiziune susţine că a transmis poliţiei mesajele piratate care au jucat un rol „esenţial” pentru a ajuta poliţia să dovedească vinovăţia cuplului în 2008.

Întrebată în legătură cu importanţa acestor mesaje, o purtătoare de cuvânt a poliţiei a explicat pur şi simplu că acestea „făceau parte din probele prezentate” în faţa justiţiei în cazul de escrocherie.

Sky News este un post de televiziune din cadrul BSkyB al cărui principal acţionar este News Corp., al lui Rupert Murdoch. În urma anunţului Sky News, acțiunile BSkyB au scăzut cu 3 la sută, cea mai importantă scădere a indicelui Footsie-100 al principalelor valori la Bursa din Londra înregistrată joi.

News Corps. este afectată din vara trecută de un caz de interceptări realizate de fostul său tabloid britanic News of the World (NotW). James Murdoch, fiul magnatului media, prezentat într-o perioadă ca succesorul acestuia, a demisionat marţi de la conducerea preşedinţiei BSkyB, dând asigurări că vrea să evite ca firma să fie înghiţită de scandal.

Conştient de „interesul tot mai mare asupra practicilor editoriale”, Sky News a dat asigurări, joi, că a comandat un studiu „extern al mesajelor din arhivă” şi un audit al plăţilor efectuate de jurnaliştii săi, o aluzie la un eventual caz de corupţie.

Acesta afirmă că studierea mesajelor, care ajuns la final, nu a „evidenţiat materiale îngrijorătoare”. „Dacă au fost găsite nereguli, am lansat imediat o anchetă”, adaugă comunicatul.

În plus, Simon Cole, care în calitate de director de redacţie la Sky News a autorizat un jurnalist să pirateze e-mailuri, şi-a a anunţat joi demisia de la postul de televiziune, unde lucra ca redactor-şef.

„Intenţionam de ceva vreme să părăsesc Sky News după 17 ani” petrecuţi în această companie, a declarat Simon Cole pe contul său de Twitter. „Nu are legătură cu dosarul Darwin. Nu există o legătură”, a precizat el.

Rupert Murdoch încearcă să evite ca scandalul NotW, care s-a dublat de o afacere de corupere a funcţionarilor de către jurnalişti de la cotidianul său The Sun în schimbul informaţiilor, să se extindă la întregul său grup.

Potrivit poliţiei, NotW a interceptat convorbirile a 800 de persoane în anii 2000, personalităţi, membri ai familiei regale sau simpli cetăţeni aflaţi în centrul evenimentelor la momentul respectiv. Tabloidul a fost constrâns să se închidă în iulie din cauza scandalului care, în plus, a obligat grupul Murdoch să indemnizeze peste 50 de victime.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a publicat duminică imagini cu lotul 2 Mizil - Pietroasele din Autostrada Ploiești - Buzău (A7), unde a fost montat parapet lateral pe......
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va impune, luni, restricţii de tonaj pe sectoarele ...
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Aproximativ 85% dintre recrutorii globali cred că Inteligenţa Artificială (AI) este o tehnologie utilă care va înlocui ...
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în Banat, aprovizionarea cu apă a solului prezentând ...