Skype este acuzat că-şi spionează utilizatorii

Skype ar fi modificat arhitectura software-ului reţelei ca să aibă acces la informaţiile personale ale utilizatorilor săi şi ca să le transmită mai departe autorităţilor, la cererea justiţiei, scrie publicaţia Le Figaro.
Economica.net - vin, 27 iul. 2012, 21:13
Skype este acuzat că-şi spionează utilizatorii

După ce Skype a fost cumpărat de Microsoft în 2011, pentru 8,5 miliarde de dolari, experţii în internet şi hackerii au denunţat modificarea arhitecturii reţelei Skype, în sensul apariţiei unor „super noduri” în arhitectura software-ului său.

Oficial, Skype susţine că a procedat aşa ca să facă sistemul mai performant şi mai stabil. În realitate, compania Skype este acuzată că această mişcare îi permite să pună mâna pe datele personale ale membrilor săi, precum localizare/adresă, vârstă, şi să le comunice autorităţilor, evident fără ştirea utilizatorilor.

De la traficanţi de droguri la pedofili, toate speciile de infractori încă în libertate preferă să folosească Skype pe telefonul fix sau mobil, bazându-se tocmai pe confidenţialitatea serviciului.

Revenind la poziţia Skype, oficialii susţin că „super nodurile” servesc doar la conectarea, la punerea în legătură a utilizatorilor în reţea şi că nicio conversaţie nu poate fi interceptată, scrie Le Figaro.
Pe de altă parte însă, Skype recunoaşte că firma cooperează cu oamenii legii, în măsura în care este tehnic şi juridic posibil.
Potrivit politicii de confidenţialitate a Skype, firma stochează pentru maximum 30 de zile istoria mesajele instantanee ale utilizatorilor săi, şi pentru maximum 60 de zile – istoria mesajele vocale ale celor care folosesc Skype.
O parte dintre utilizatori  au recurs deja la alternative, cum ar fi Jitsi, care promite un nivel mai ridicat de securitate decât concurentul său Skype.

Sursa: Le Figaro

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...