Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică

Parlamentul Slovaciei a aprobat marţi o taxă specială de 90% asupra unor venituri din electricitate, pentru a acoperi ajutorul acordat de Guvern persoanelor afectate de creşterea facturilor la energie, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 06 dec. 2022, 17:54
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică

În urma acestei decizii, Slovacia se alătură altor state membre UE care au plafonat preţurile electricităţii, care anul acesta au crescut semnificativ, în urma majorării costurilor cu gazele naturale, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Taxa suplimentară se va aplica la veniturile generate pe lângă plafonul stabilit de Guvern, între 50 şi 250 de euro per MWh.

De asemenea, Executivul de la Bratislava va stabili ce plafon va aplica diverselor tipuri de centrale electrice. O excepţie se va aplica surselor de electricitate cu o capacitate instalată sub 0,9 MWh, sau celor alimentate cu biomasă, conform legislaţiei.

În plus, autorităţile vor să impună taxe speciale companiilor care operează gazoducte, precum şi producătorilor de ţiţei, gaze şi cărbune.

Respectivele proiecte de lege încă se află în dezbaterea Parlamentul Slovaciei.

În septembrie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, şi o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de către producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia acuză ţările occidentale că încă mai au ‘instincte colonialiste’
Rusia acuză ţările occidentale că încă mai au ‘instincte colonialiste’
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut vineri că ţările occidentale încă mai au ''instincte colonialiste'', transmite EFE....
Restricţii de trafic pe DN1, în zona localităţii Breaza, după surparea terasamentului drumului
Restricţii de trafic pe DN1, în zona localităţii Breaza, după surparea terasamentului drumului
Traficul rutier este restricţionat pe DN1, în afara localităţii Breaza, după ce terasamentul drumului s-a surpat, a ...
Facturarea electronică prinde avânt: FGO a emis cu 25% mai multe facturi în 2022 decât în 2021. Firma emite e-facturi pentru 87% dintre autorităţi
Facturarea electronică prinde avânt: FGO a emis cu 25% mai multe facturi în 2022 decât în 2021. Firma emite e-facturi ...
În 2022, în FGO (platformă de integrări şi automatizări) s-au emis cu 25% mai multe facturi decât în 2021, iar numărul ...
Peste 4,781 milioane de pensionari, la finele lunii ianuarie 2023. Pensia medie a fost de 1.958 de lei
Peste 4,781 milioane de pensionari, la finele lunii ianuarie 2023. Pensia medie a fost de 1.958 de lei
Un număr de 4.781.124 pensionari era înregistrat în ianuarie 2023 în România, iar pensia medie a fost de 1.958 de lei, ...