Slovacia vrea să plafoneze preţurile la energie

Slovacia va plafona preţurile la energie pentru companii în primul trimestru al anului următor, pentru a reduce impactul creşterii facturilor la energie, a declarat luni premierul Eduard Heger, într-un moment în care încearcă să crească şansele ca guvernul minoritar pe care îl conduce să treacă bugetul pe 2023 prin Parlament, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 24 oct. 2022, 15:40
Slovacia vrea să plafoneze preţurile la energie

Guvernul de la Bratislava va fixa o limită de preţ de 199 de euro pentru un Megawatt-oră de electricitate şi de 99 de euro la gaze naturale, iar statul va acoperi 80% din costurile care depăşesc aceste plafoane, a declarat Eduard Heger într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

„Vom acoperi aproape întregul sector al companiilor, fiind lăsate deoparte doar companiile cu un consum intensiv de energie, care vor fi tratate individual de Ministerul Economiei”, a declarat Heger. „Acest ajutor este legat de aprobarea bugetului de stat pe 2023. De aceea, cred că este nevoie ca fiecare parlamentar să se elibereze de disciplina de partid şi să aprobe bugetul”, a mai spus premierul slovac.

Guvernul condus de Eduard Heger a devenit minoritar în Parlament în luna septembrie, după ce unul dintre partidele mai mici a părăsit coaliţia guvernamentală după o dispută cu ministrul Finanţelor, Igor Matovic, care conduce principala formaţiune din coaliţia la putere.

Acum, executivul de la Bratislava se confruntă cu un vot dificil pentru aprobarea proiectului de buget pe 2023, în condiţiile în care opoziţia ridică obstacole şi căută să obţină alegeri anticipate, variantă respinsă de premierul Eduard Heger.

Proiectul de buget pe 2023 include măsuri de sprijin în valoare de 3,5 miliarde de euro, inclusiv plafonarea preţurilor la electricitate pentru companii. Acest plafon ar urma să coste aproximativ 500 milioane de euro pentru primul trimestru, a spus Matovic.

La fel ca şi restul Europei, Slovacia se confruntă cu o creştere a facturilor la energie, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la reducerea livrărilor de gaze naturale ruseşti a dus la explozia preţurilor la electricitate.

La summitul lor de săptămâna trecută, şefii de stat şi de guvern din UE nu au reuşit să ajungă la o abordare comună cu privire la plafonarea preţurilor la gaze.

Te-ar mai putea interesa și
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT din România a deschis sub banner două magazine, în București și......
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 ...
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...