1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Slovenia adoptă un plan de redresare a finanţelor publice pentru evitarea unui ajutor internaţional

Guvernul sloven de centru-dreapta a adoptat joi un plan de redresare a finanţelor publice, constând printre altele în privatizări şi creşterea TVA, care va fi comunicat Comisiei Europene, pentru evitarea recurgerii la un ajutor financiar internaţional, transmite AFP.

09 mai, 2013 | Mediafax

Premierul Alenka Bratusek şi ministrul de Finanţe Uros Cufer au arătat într-o conferinţă de presă că planul are rolul să redreseze finanţele publice şi să stimuleze creşterea economică.

Sectorul bancar are în portofoliu credite îndoielnice de circa 7 miliarde de euro, reprezentând 20% din PIB, existând riscul ca Slovenia să devină a şasea ţară din zona euro care să ceară ajutor internaţional, după Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda şi Grecia.

Autorităţile de la Ljubljana vor să evite cu orice preţ această variantă, având în vedere condiţiile dure impuse Ciprului.

Între măsurile anunţate se numără majorarea TVA de la 20% la 22%. În cazul produselor de bază, TVA va urca de la 8,5% la 9,5%. Guvernul urmează să introducă un impozit funciar şi imobiliar din ianuarie 2014, în loc de 2015 cum era prevăzut iniţial.

De asemenea, Executivul va propune Parlamentului privatizarea integrală a 15 companii de stat, între care banca NKBM, grupul de telecomunicaţii Telekom, compania aeriană Adria Airways, aeroportul din Ljubljana şi producătorul agro-alimentar Zito.

Guvernul a renunţat însă la introducerea unui impozit de criză care urma să fie aplicat tuturor cetăţenilor, măsura făcând parte dintr-un "plan B", a precizat premierul.

Potrivit Executivului, planul păstrează un echilibru între măsuri de reducere a costurilor şi de creştere a încasărilor, fiind prevăzute economii anuale de 1 miliard de euro.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO