Slovenia va prezenta la timp planul său de redresare a economiei – guvern

Guvernul sloven a confirmat luni seară că pregăteşte un program detaliat al reformelor pentru ameliorarea finanţelor publice şi sistemului bancar pe care îl va trimite la Bruxelles în termenul fixat de Uniunea Europeană, pe 9 sau 10 mai, informează AFP.
Economica.net - mar, 07 mai 2013, 08:57
Slovenia va prezenta la timp planul său de redresare a economiei - guvern

‘Avem un proiect al acestui plan, dar joi sau, cel mai târziu, vineri vom avea o versiune completă şi revizuită’, a declarat luni premierul de centru-stânga Alenka Bratusek, cu ocazia prezentării programului de reforme partidelor din coaliţia guvernamentală.

Potrivit acesteia, situaţia ce a rămas de la precedentul guvern de centru-dreapta este ‘mai rea decât fusese prevăzut’, scrie Agerpres.

Aflat la putere de numai şase săptămâni, premierul sloven a anunţat că va trimite la Bruxelles, până la 9 mai, un plan pentru relansarea economiei în plină recesiune.

Ministrul de finanţe, Uros Cufer, a precizat că Slovenia este în continuare capabilă să iasă din această profundă criză economică fără ajutor internaţional. ‘Din fericire, putem hotărî singuri ce măsuri vom lua, chiar dacă va fi greu’, a declarat el.

Conform primei versiuni a planului de acţiune publicat luni de cotidianul sloven Finance, guvernul doreşte să introducă un ‘impozit de criză’ pentru toate salariile, să majoreze TVA şi să aplice un impozit pe bunurile imobiliare.

Luând în considerare posibila privatizare a două firme de stat – o bancă şi principala companie de telecomunicaţii -, guvernul va mai negocia reducerea salariilor din sectorul bugetar, după altă scădere de 8% în 2012, precum şi extinderea îngheţării pensiilor impusă anul trecut.

De asemenea, intenţionează să injecteze 1,3 miliarde de euro în băncile publice naţionale, aflate la limita falimentului, fapt ce ar majora deficitul public, în 2013, la 7,8% din Produsul Intern Brut (PIB). În 2012, deficitul public sloven s-a ridicat la 3,7% din PIB şi guvernul se aştepta până în prezent la un deficit de 5% în acest an.

În aprilie, Comisia Europeană a anunţat că Slovenia este una din ţările cele mai expuse din zona euro.

Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a coborât cu două trepte nota Sloveniei, retrogradată în rândul debitorilor cu risc („speculativi”), obligând Ljubljana să suspende temporar o emisiune de obligaţiuni în dolari.

Reluarea emisiunii, miercuri, cu un volum de 3,5 miliarde de dolari, s-a dovedit a fi un succes, cu o cerere net superioară ofertei şi cu rata dobânzii numai în creştere uşoară.

Chiar dacă speculaţiile în legătură cu această ţară de două milioane de locuitori rezultată din fosta Iugoslavie şi membră a zonei euro s-au dublat după salvarea Ciprului, situaţia din cele două state diferă considerabil. Astfel, sectorul bancar nu constituie decât 130% din PIB, în timp ce sectorul bancar cipriot reprezintă 800% din PIB-ul insulei, încheie AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, pentru că nu aplică în mod corect regulile......
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...