Smart Consult, firma care a subevaluat companii în vederea retragerii de la Bursă, a rămas fără atestat

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras atestatul acordat firmei de evaluare Smart Consult, pentru "neconformităţile majore existente în rapoartele de evaluare" care au "viciat valorile estimate" la delistarea Taniro Capital şi Hebe Sângeorz Băi.
Economica.net - vin, 27 dec. 2013, 13:19
Smart Consult, firma care a subevaluat companii în vederea retragerii de la Bursă, a rămas fără atestat

ASF a decis marţi, 24 decembrie, să retragă atestatul acordat Smart Consult, în urma analizării sesizărilor venite din piaţă.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a solicitat încă din luna iulie Autorităţii de Supraveghere Financiară să retragă autorizaţia Smart Consult, arătând că firma a subevaluat intenţionat activele unor companii, astfel că acţionarii minoritari au primit un preţ mult mai mic la preluare sau delistare.

Totodată, ASF a avut în vedere răspunsul Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) referitor la „neconformitățile majore existente în rapoartele de evaluare întocmite de către Smart Consult pentru determinarea prețului acțiunilor emise de Taniro Capital și Hebe Sângeorz Băi, care au viciat valorile estimate”, potrivit ordonanţei prin care ASF a retras atestatul acordat Smart Consult de a fi evaluator pentru companii listate.

Reprezentanţii investitorilor au arătat în luna iulie că Smart Consult a evaluat firma Taniro Capital Cluj-Napoca (TANI) la 10,6 milioane lei, deşi, principalul activ al societăţii sunt disponibilităţi în cont de 21,3 milioane lei, iar veniturile sunt reprezentate doar de dobânzile încasate.

La începutul lunii decembrie AIPC a cerut din nou ASF să retragă autorizaţia Smart Consult, prezentând de această dată cazul firmei Habe Sângeroz Băi, care a fost evaluată la doar 4,1 milioane lei, deşi printre activele sale se regăseşte cel mai mare hotel balnear din România (cu 450 camere, din care 220 funcţionale acreditate la două stele), precum şi disponibilităţi de aproape 2 milioane lei în conturi, iar firma nu are datorii.

Atunci reprezentanţii investitorilor au solicitat ASF să dispună refacerea rapoartelor de evaluare în cazurile Taniro şi Hebe, precum şi suspendarea ofertei publice de preluare de la Hebe.

Autoritatea a revocat, la finalul săptămânii trecute, decizia prin care a apobat oferta de preluare derulată la firma Hebe Sângeorz Băi de omul de afaceri Mohammad Murad, prin firma Phoenicia Express. În cadrul acestei operaţiuni, acţionarilor minoritari le-a fost propus un preţ de 4,5 lei/acţiune, vizând preluarea unui pachet reprezentând 10,8% din titlurile firmei, acţiuni pe care omul de afaceri nu le deţine.

Murrad va trebui să desemneze un nou evaluator care să stabilească preţul la care se va derula oferta de preluare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...