SmartBill lansează primul instrument ce măsoară în timp real evoluţia IMM-urilor

SmartBill lansează astăzi primul Barometru al IMM-urilor din țară, reprezentat de o platformă prin care este monitorizată evoluția cifrei de afaceri a peste 20.000 de IMM-uri din țară.
Lidia Neagu - joi, 07 mai 2020, 10:18
SmartBill lansează primul instrument ce măsoară în timp real evoluţia IMM-urilor

„Barometrul SmartBill este singurul instrument care măsoară în timp real pulsul IMM-urilor (evoluția cifrei de afaceri) din România. Chiar dacă specificul firmelor nu generează o reprezentativitate de 100% pentru întreaga economie, considerăm că trendul pe care îl ilustrează platforma este foarte relevant și ne oferă o perspectivă realistă asupra impactului crizei. Urmărindu-l, putem observa impactul crizei asupra IMM-urilor, momentul în care economia începe să își revină și viteza cu care o va face”, spune Radu Hasan, Co-Fondator & CEO SmartBill.

Statistica, disponibilă permanent la adresa https://smartbill.ro/barometru este rezultatul unei analize efectuată pe un eșantion compus din peste 20.000 de afaceri cu abonament SmartBill activ și cu istoric din ianuarie 2019 și până în prezent. Numărul de firme depășește orice eșantion utilizat până acum într-un sondaj. Majoritatea este reprezentată de către firme mici, tehnologizate și cu o conducere deschisă la nou și soluții software.

Barometrul la zi

Potrivit cifrelor compilate de către Barometru, ponderea sectoarelor cele mai afectate de către pandemie în acest eșantion este destul de mică, un aspect important de luat în calcul pentru raportarea la întreaga economie. În graficul de mai jos poate fi observată distribuția eșantionului pe sectoare de activitate economică:

De altfel, prin raportare la anii trecuți, poate fi observată o sezonalitate, confirmată și de statisticile anterioare. Astfel, cifra de afaceri scade semnificativ în ianuarie, un recul al perioadei de Sărbători, dar revine pe creștere puternică în februarie și martie, urmând o perioadă de relativă plafonare până în toamnă, când reîncepe creșterea. Acest trend se păstrează aproape identic și în 2017 și 2018, ani ce nu sunt ilustrați în pagina barometrului.

„În martie 2020 observam primele semne ale crizei, dar nu atât de ample pe cât ne-am fi așteptat. O explicație este că o bună parte dintre firmele din eșantion sunt din zona serviciilor, care se bazează pe contracte, iar facturarea se face, în general, după prestarea serviciilor. De asemenea, multe contracte de prestări servicii regulate includ o clauză de reziliere de 30 zile. Datorită acestor aspecte, este normal să vedem o întârziere a reflectării impactului crizei în volumul cifrei de afaceri. Pe acesta îl vom putea vedea doar în luna aprilie și ne așteptăm ca trendul să continue și în luna mai”, continuă Radu Hasan.

Impactul geografic

La nivel geografic, cel mai mare impact al crizei este observat în zonele Vest, Nord-Vest, Sud-Vest și Nord-Est, cu peste 30% scădere față de martie. Un impact ceva mai mic a fost resimțit în București-Ilfov: doar 21% scădere și doar 13% anual.

În ceea ce privește sectoarele, cele mai afectate sunt cele ale organizării de spectacole și evenimente (-58% MoM și -73% YoY), hoteluri și restaurante (-40% MoM și -59% YoY) și imobiliare (-40% MoM și -34% YoY).

SmartBill va realiza, începând cu mijlocul lunii mai, o actualizare zilnică a datelor, astfel încât evoluția indicatorilor va putea fi urmărită în timp real din acel moment.

Dezvoltat în 2007, de antreprenorii Radu Hasan, Ioana Hasan și Mircea Căpățînă, SmartBill este în prezent cel mai utilizat și cel mai apreciat program de gestiune și facturare de pe piața din România, cu peste 65.000 de clienți.
SmartBill se adreseaza unei plaje mari de afaceri, de la PFA-uri, companii mici si mijlocii, și până la multinaționale, din toate domeniile de business. Prin intermediul SmartBill se emit lunar peste 2.000.000 de facturi și se factureaza peste 8 miliarde de euro anual.

Te-ar mai putea interesa și
Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional
Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional
Liderul global în industria ospitalității Accor anunță că va deschide încă un hotel în România, noul Mercure Alba Iulia Cetate. Noul proiect va fi primul hotel din Alba Iulia afiliat unui......
Metrorex: Trenurile vor circula la 10 – 12 minute pe Magistrala 2 până la finalul zilei
Metrorex: Trenurile vor circula la 10 – 12 minute pe Magistrala 2 până la finalul zilei
Ppână la finalul zilei circulația trenurilor cu călători pe Magistrala 2 se desfășoară la un interval de 10 - 12 ...
Vindem-ieftin.ro înființează „Comunitatea Producătorilor de Succes” – (P)
Vindem-ieftin.ro înființează „Comunitatea Producătorilor de Succes” – (P)
Vindem-ieftin.ro, primul market network din domeniul materialelor de construcții din România, înființează „Comunitatea ...
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat de 100 de milioane de euro, propusă de România pentru regenerarea pădurilor
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat de 100 de milioane de euro, propusă de România pentru regenerarea ...
Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de 100 de ...