1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Finanţe şi bănci

Smedoiu (Deloitte):Autorităţile amână cu şase luni termenul până la care administratorii de pensii aveau obligaţia să îşi majoreze capitalul

Autorităţile propun, prin proiectul de Ordonanţă publicat marţi, amânarea cu jumătate de an a termenului până la care administratorii de pensii private aveau obligaţia să îşi majoreze capitalul vărsat, a declarat, pentru AGERPRES, Alexandra Smedoiu, Partener servicii fiscale, Deloitte România. 

27 mar, 2019 | Agerpres

"Prin proiectul de OUG publicat ieri, autorităţile propun amânarea cu jumătate de an a termenului până la care administratorii de pensii private aveau obligaţia să îşi majoreze capitalul vărsat. Noul termen este, aşadar, 31 decembrie 2019, şi mai dă un
răgaz administratorilor să poată 'face rost' de sumele solicitate, pentru că vorbim de valori de până la 20 de ori mai mari faţă de capitalul actual. Majorarea este consecinţa schimbării prin OUG 114 a modului în care se stabileşte capitalul solicitat, respectiv, începând cu acest an, este procent din contribuţii, în loc de sumă fixă", spune Alexandra Smedoiu.

Ea a explicat că, teoretic, capitalul social trebuie să acopere riscul aferent activităţii de administrare a fondului privat. Însă profitabilitatea administratorilor este limitată prin efectul reglementărilor legale privind nivelul comisioanelor şi, prin
urmare, devine problematica chestiunea aportului suplimentar.

"Industria se aştepta la o revenire a capitalului cerut la un nivel mai rezonabil şi la o modificare a legislaţiei privind pensiile private în sensul flexibilizării regimului investiţional (parteneriate publice-private, bunuri imobiliare şi investiţii locale în general). Rămâne de văzut dacă până la finalul anului Guvernul va mai veni cu modificări în aceste zone. Având în vedere cerinţele de capital, este posibil ca unii administratori să decidă să se retragă, ceea ce va însemna, implicit, o reducere a competiţiei în sistem, lucru care, în cele din urma, va fi în detrimentul beneficiarilor finali, adică al nostru, al tuturor", a mai spus Alexandra Smedoiu.

În prezent, capitalul social minim pentru administratorii de fonduri de pensii private este echivalentul în lei al sumei de 4 milioane de euro.

Potrivit Ordonanţei 114/2018, capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii va fi stabilit în funcţie de valoarea contribuţiilor, la valori între 5% şi 10% din aceste contribuţii.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO