SNFP: Taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii peste 4.500 de lei este discriminatorie

Taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mai mari de 4.500 de lei este "o iniţiativă guvernamentală discriminatorie", consideră Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, care precizează că demersul va fi dezbătut, în vederea blocării, prin orice mijloace legale de luptă sindicală.
Economica.net - joi, 31 mai 2012, 12:27
SNFP: Taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii peste 4.500 de lei este discriminatorie

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) mai spun că taxa de solidaritate este, în opinia lor, o „nedreptate” pe care actualul guvern o pregăteşte pentru bugetari.

„Această acţiune a domnului Victor Ponta, prim-ministrul României, vine după ce Guvernul Boc a creat două categorii inegale de cetăţeni în faţa actului de guvernare, şi anume angajaţii bugetari care nu se pot bucura de hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile, de prevederile Codului muncii în domeniul disponibilizărilor colective sau negocierilor colective, şi angajaţii domeniului privat, care se bucură, cum este şi normal, de avantajele statului de drept. Taxarea, impozitarea şi sarcinile impuse de Guvern şi în perioadele de criză, trebuie suportate de toţi cetăţenii României, fără discriminare, pe principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii”, se arată într-un comunicat transmis MEDIAFAX, joi, de SNFP.

Sindicaliştii afirmă şi că îşi doresc un guvern care să fie aplecat, în mod deosebit, pe îmbunătăţirea colectării, pe diminuarea evaziunii fiscale şi a muncii la negru, pe întărirea autorităţii instituţionale, pentru ca, împreună, să consolideze ceea ce a slăbit guvernul precedent, statul de drept.

„Ne rezervăm dreptul de a supune dezbaterii Comitetului Sindical al SNFP iniţiativa guvernamentală discriminatorie, în vederea blocării ei prin orice mijloace legale de luptă sindicală”, se mai arată în comunicat.

Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.

El a amintit că Guvernul USL intenţionează să aplice de anul viitor cote diferenţiate de impozit, în funcţie de nivelul salariilor.

„În plus faţă de acest sistem fiscal, dacă va fi cazul şi dacă se va dovedi o idee bună, în special în zona bugetară, pentru că nu vreau să dăm semnale negative în zona privată care deja a suferit destul de multe în urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe lună, acolo poate fi vorba de o taxă de solidaritate. O taxă de 16 plus încă 16 peste ceea ce depăşeşte 1.000 de euro pe lună”, a spus Ponta, la Prima TV.

În noul sistem, bugetarii ar fi impozitaţi cu 16% pentru întregul venit şi ar plăti şi un impozit suplimentar, tot de 16%, aplicat la suma ce depăşeşte 4.500 lei.

Premierul a precizat că a cerut Ministerului Finanelor o cifră exactă a persoanelor care primesc pensii şi salarii de peste 4.500 lei lunar.

„Suntem într-o perioadă atât de dificilă în care realmente un pic de taxă de solidaritate se impune. Ştiu că nu ar aduce prea multţi bani la buget, dar ar fi un tip de semnal de solidaritate”, a adăugat Ponta.

Premierul a declarat anterior că Guvernul va analiza posibilitatea introducerii, începând cu anul viitor, a unei taxe de solidaritate în cazul bugetarilor cu venituri excesive care, de exemplu, depăşesc flagrant salarii sau pensii de 10.000 lei.

El a răspuns astfel întrebat ce măsură va aplica Guvernul în cazul în care, după aplicarea celor două etape de majorare a salariilor, vor exista bugetari cu salarii mai mari decât la momentul tăierii.

„Atunci există o singură soluţie, din punctul meu de vedere trebuie să vedem cum facem ca veniturile excesive din zona bugetară, nu tăind, ci eventual printr-o taxă specială, să poată reveni la un nivel de normalitate. Dacă există venituri, fie că este vorba de salarii sau de pensii, care depăşesc în mod flagrant salariile de 100 milioane (lei vechi-n.r.) şi pensii atât câte mai sunt în zona aceasta, trebuie să găsim o soluţie pentru 2013 de un tip de taxare de solidaritate”, a spus Ponta, în urmă cu zece zile.

El a arătat că vrea să analizeze datele şi să identifice câte persoane se pot afla în această situaţie înainte de a lua o decizie.

Te-ar mai putea interesa și
Engie va plăti în euro pentru gazele ruseşti
Engie va plăti în euro pentru gazele ruseşti
Compania franceză de utilităţi Engie va plăti Gazprom în euro pentru gazele ruseşti, a anunţat marţi directorul general Catherine MacGregor, transmite Reuters....
Procesul de redeschidere a minelor de magneziu şi grafit ar putea începe în 2023 – ministrul Economiei
Procesul de redeschidere a minelor de magneziu şi grafit ar putea începe în 2023 – ministrul Economiei
Procesul de redeschidere a minelor de magneziu şi grafit ar putea începe în 2023, cu anumite condiţionări privind calitatea ...
O companie ungară intenționează să construiască fabrici de panouri fotovoltaice în România. Investiție de 320 de milioane de euro
O companie ungară intenționează să construiască fabrici de panouri fotovoltaice în România. Investiție de 320 de ...
Compania ungară Astrasun are un proiect de construcție a trei fabrici în sudul României, unde să se producă panouri ...
Plaza Centers vrea despăgubiri de 262 milioane de euro de la statul român pentru întârzierea proiectului Casa Radio
Plaza Centers vrea despăgubiri de 262 milioane de euro de la statul român pentru întârzierea proiectului Casa Radio
Dezvoltatorul Plaza Centers cere despăgubiri de 262 de milioane de euro de la statul român pentru întârzierea proiectului ...