1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 13 º

Companii

Soarele a devenit statistică oficială în energia României

Energia produsă ce centralele fotovoltaice a început să fie consemnată înm statisticile Transelectrica, compania care are şi răspunderea administrării Sistemului Energetic Naţional

25 feb, 2013 | ECONOMICA.net

Transelectrica a început, de curând, să dea detalii şi despre cantitatea de energie fotovoltaică care se produce în România.  Pe pagina unde compania arată, în timp real, producţia de energie a României pe categorii de producători a apărut şi rubrica fotovoltaic. Astfel, România a ajuns să aibă şase tipuri de producători de energie: termo, hidro, nuclear, carbune şi gaze, eolian şi fotovoltaic

Azi, de dimineaţă, producţia de energie fotovoltaică de 4 MW. Spre prânz scăzuse la 2MW. În totalul de peste 8.000 de MW produşi fotovoltaicul încă nu contează, dar eolianul, cealaltă sursă de „energie verde”, are zile când chiar depăşeşte ca pondere hidro şi nuclear precum ECONOMICA.NET a mai titrat.

Azi, ora 13.30, energia produsă în România, pe surse de producţie, era de 8.129 MW. Termo avea o pondere de 47,6%, hidro de 23,2%, nuclear 17% şi eolian 12,1%. Deşi se produceau şi 3MW fotovoltaici, totuşi această sursă nu a putut fi transformată în procent, pentru că ar fi fost aproape de 0.

România cunoaşte un boom investiţional al energiei verzi. În eolian s-au investit deja miliarde de euro şi se anunţă alte investiţii de miliarde iar fotovoltaicul vine repede din urmă. România aşteaptă circa 400 de MW fotovoltaici în următorii doi ani. Spre comparaţie, la sfârşitul acestui an vom avea circa 3.000 de MW eolieni instalaţi. Miza investitorilor este subvenţia generoasă a statului român acordată industriei regenerabilelor prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem iar una fotovoltaică şase certificate verzi.  Preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 57 de euro. Pentru că la fotovoltaice Agenţia de Reglementare în Energie a găsit supracompensare, de la anul este posibil ca numărul de certificate verzi să scadă la patru.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO