„Fotovoltaicii” îşi vând la ofertă energia în avans pe ani de zile

Sute de mii de MWh fotovoltaici au fost antamaţi de traderii de energie la preţuri mici, prin tranzacţii pe bursă. Contractele se întind până în 2020 şi s-au încheiat la preţuri mult sub media pieţei
Florin Cojocaru - mar, 19 nov. 2013, 22:04

Data de 18 noiembrie a adus ceva inedit pe bursa de energie OPCOM. Companii ce activează în domeniul energiei regenerabile au vândut pachete mari de energie pe termen lung şi la un preţ cu până la 25% mai mic decât media tranzacţiilor. Cumpărătorii au fost traderii de energie.

Compania Titan Solar, cu activitate în producţia de energie fotovoltaică, a vândut către traderul Alpiq Romindustries o cantitate de energie de 2.700 de MWh la un preţ de 150 de lei/MWh. Livrarea se întinde pe un an începând cu 1 decembrie 2013. Preţul este mic, având în vedere că energia livrată este în vârf, cea mai scumpă energie, iar media pieţei pentru energia în bandă, mai ieftină, este de lei/MWh.

Compania germană LJG Green Source Energy Beta, cu activităţi în domeniul producerii de energie din surse fotovoltaice, a vândut energia pe care o va produce în următorii şapte ani, traderului Tinmar-Ind la un preţ de 140 de lei/MWh. Anunţul de intenţie al Tinmar a fost pentru o cantitate minimă de 0,06 TWh şi una maximă de 1,2 TWh. Cantitatea contractată nu este precizată în anunţul de pe OPCOM, însă acest tip de contract se încheie pe cantităţi minime şi maxime având în vedere sezonalitatea tipului de energie vândut. La cantitatea maximă, contractul ar fi de aproape 170 de milioane de lei, la cea minimă, de 8,4 milioane de lei.

Compania germană Greenlight Solutions, producătoare de energie din surse solare, a vândut către  Transenergo energie în vârf la 145 de lei/MWh, cu livrare în cinci ani, începând cu noiembrie 2013.  Oferta de cumpărare a fost lansată pentru o cantitate minimă de 0,027 TWh şi una maximă de 0,2 TWh. La cantitatea maximă, valoarea contractului ar fi de 29 de milioane de lei, la cantitatea minimă, de circa 3 milioane de lei.

Companiile din domeniul solar, dar şi eolian, au început, din acest an, să arunce cantităţi mari de energie pe piaţă la preţuri mult sub media tranzacţiilor. Ele îşi permit să practice preţuri mai mici decât ceilalţi producători activi pe bursă pentru că producţia lor de energie este subvenţionată prin sistemul certificatelor verzi de către toţi consumatorii de energie electrică de la noi din ţară. „Fotovoltaicii” primesc 3,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea iar ”eolienii” 1,5 certificate. Un certificat se tranzacţionează la 40 de euro, deci producătorii de energie din cele două surse amintite ar ieşi în profit chiar dacă şi-ar vinde pe gratis marfa.

Pe de altă parte, traderii care achiziţionează energia ieftină, o vând în prinicpal la export, mizând pe diferenţa de preţ dintre piaţa locală şi cele vecine. În ultimele şase luni, România a fost un exportator net de curent, cu medii zilnice de 400 – 600 de MWh. În unele zile, exporturile au ajuns şi la 1.000 de MWh -15% din producţia totală.

Capacitatea fotovoltaică instalată în România este de circa 800 de MW. În eolian, a trecut de 3.000 de MW.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), comparativ cu pierderi de 16,9 miliarde de zloţi în 2022, conform......
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...