Soarele tot străluceşte în curtea „fotovoltaicilor”, cu puţini dinţi

Proiectele de parcuri fotovoltaice continuă chiar dacă profitul vine mai târziu decât până acum. Înainte de iulie , acest an, profitul venea în patru ani. Acum, durează şase ani, dar profitul este garantat
Florin Cojocaru - mar, 24 sept. 2013, 21:03
Soarele tot străluceşte în curtea

Industria românească a energiei fotovoltaice continuă să se dezvolte în ritm susţinut, chiar dacă subvenţiile investitorilor din domeniu au fost tăiate cu o treime. O spune numărul de autorizaţii de înfiinţare publicate periodic de Agenţia de Reglementare în Energie care se numără cu zecile în fiecare lună.

Astfel, cu doar patru certificate verzi primite pentru fiecare MWh livrat în reţea, în loc de şase, ca până în iulie, firmele încă sunt profitabile. De altfel, o spune chiar preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Fotovoltaică Ciprian Glodeanu. „Investitori sunt în piaţă, continuă proiectele. Rata de rentabilitate e mai mică acum, dar există. Prin prevederile Comisiei Europene, fotovoltaicul are o rată de rentabilitate de 11,6%. Raportul ANRE din martie a arătat că s-a depăşit rata de compensare cu 10%, datele noastre spun că doar cu 2-3%, acesta a fost unul din motivele pentru care s-a diminuat numărul de certificate acordate. Noi am cerut intervenţia Comisiei Europene pentru că suntem de părere că a fost un abuz tăierea a două certificate. Oricum, proiectele merg înainte şi oamenii aşteaptă să vadă ce se mai întâmplă. Au securizat deja terenurile pentru parcuri cu sute de mii de euro, ce ar putea să facă? Să piardă banii aia?”, arată Glodeanu.

Potrivit acestuia, pe lângă scăderea subvenţiei,  a mai crescut şi preţul echipamentelor din cauza deciziei UE de a pune taxe antidumping Chinei pe vânzarea de panouri fototovoltaice. Sesizând momentul, şi ceilalţi producători au ridicat preţurile astfel încât 1 MW instalat a ajuns să coste între 1,5 şi 1,7 milioane de euro. Un parc fotovoltaic are o durată medie de funcţionare anuală de 1.200 de ore. Astfel, un parc de 1 MW produce anual 1.200 de MWh.


Această cantitate de energie este preluată în totalitate în sistem, prin lege, iar firma ce operează parcul încasează patru  certificate verzi pentru fiecare MWh livrat. La un preţ de circa 50 de euro/ certificat, firma încasează aproximativ 240.000 de euro în fiecare an, pe lângă preţul propriu zis cu care vinde energia. Luând în considerare un contract pe termen lung de livrare de energie cu un preţ al pieţei de 40 de euro/MWh, cât este acum pe bursă, mai avem  încă 50.000 de euro anual încasaţi de producător, deci un total de circa 290.000 de mii de euro.

Înainte de reducerea numărului de certificate, o firmă ce opera un parc de 1MW încasa doar din acestea 360.000 de euro  anual, pe lângă banii pe care-i lua din vânzarea energie, deci putea să-şi amortizeze investiţia în doar patru ani.

România are 500 de MW instalaţi în fotovoltaic, alţi 900 de MW primind avizul de înfiinţare. Spre comparaţie, există circa 3.000 de MW instalaţi în eolian şi avize pentru 20.000 de MW.
Din iulie, acest an, producătorilor de energie din surse regenerabile li s-au tăiat temporar, până la 31 martie 2017, numărul de certificate verzi pe care îl primeau. Astfel „eolienii” primesc, acum doar un certificat verde, din două anterior, iar „fotovoltaicii” patru certificate verzi, în loc de şase cum era anterior. Toate certificatele verzi neacordate vor fi recuperate după 2018.

Toţi consumatorii de energie din România susţin producţia de energie regenerabilă prin sistemul certificatelor verzi. Contribuţia fiecăruia este înscrisă în factura la curent.

 

Energia regenerabilă a ajuns, în unele zile cu soare şi vânt, să contribuie cu 30% în total producţie locală iar, odată cu amplasarea a noi şi noi parcuri acest procent va fi din ce în ce mai mare.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Transporturilor propune exproprieri suplimentare pentru A0 Sud și Drum Expres Brăila – Galați
Ministerul Transporturilor propune exproprieri suplimentare pentru A0 Sud și Drum Expres Brăila – Galați
Ministerul Transporturilor a inițiat două proiecte pentru exproprieri suplimentare pe lotul 2 din Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud), unde lucrează deja turcii de la Alsim Alarko, și......
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, ...
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...