Sobolewski, BVB: Sper că viitorul Guvern va înţelege importanţa listării companiilor mari

Noul Guvern trebuie să înţeleagă că pentru a avea o piaţă de capital mai mare este nevoie de listarea companiilor mari, acest lucru fiind important pentru prosperitatea economică a României, a declarat vineri, pentru scrie Agerpres, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Economica.net - vin, 11 nov. 2016, 11:55
Sobolewski, BVB: Sper că viitorul Guvern va înţelege importanţa listării companiilor mari

‘Piaţa de capital românească nu este mică din punct de vedere al numărului de companii, ca nivel al sectoarelor economice, nu este mică din punct de vedere al capitalizării, al valorii companiilor listate, dar tranzacţiile sunt sub nivelul la care ar trebui să fie, în special din cauza etichetei negative de piaţă de frontieră. Asta trebuie să schimbăm. Suntem pe drumul de a fi upgradaţi (la piaţă emergentă n.r.), iar investitorii internaţionali vor investi mai mult şi vor cumpăra mai mult’, a spus Sobolewski.

Potrivit acestuia, pentru dezvoltarea pieţei de capital este nevoie de noi listări, în special privatizări ale companiilor mari.

‘Un element important îl reprezintă noile listări, în special privatizările companiilor mari, pentru că acestea generează tranzacţii mai mari. Dacă Guvernul român înţelege că asta este important pentru prosperitatea economică a acestei ţări, să continue privatizările şi să trimită noi companii pe piaţă, acest lucru va creşte percepţia internaţională în economia românească. Dacă Guvernul român înţelege şi sper că viitorul Guvern va înţelege, atunci acesta este elementul care va asigura că vom aveam o mai bună piaţă de capital şi una mai mare. Deci vom avea tranzacţii mai mari în piaţă în fiecare zi’, a mai arătat directorul general al BVB.

La sfârşitul lunii septembrie a acestui an, România a fost inclusă oficial în Watchlist, lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergentă, conform deciziei FTSE Russell.

La vremea respectivă, directorul general al BVB, a arătat că, pe lângă FTSE Russell, alte trei instituţii importante recunoscute internaţional, respectiv MCSI (SUA), S&P Dow Jones (SUA) şi STOXX (Elveţia), evaluează piaţa de capital din România. Criteriile care trebuie îndeplinite şi procesul de analiză sunt relativ similare şi se referă, în principal, la valoarea tranzacţiilor şi dimensiunea companiilor listate la bursă, precum şi accesul rapid al investitorilor la piaţa de capital şi modul în care aceştia pot cumpăra şi vinde acţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022....
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. Întrebările care vă pot pune în dificultate şi variantele de răspuns, explicate de INS
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. ...
Economica.net vă explică, într-o serie de materiale dedicate, la ce se referă întrebările din chestionarul de recensământ ...