Societatea civilă cere ca producătorii să aibă obligaţia de a recicla ambalaje fără transfer de responsabilitate

Reprezentanţii societăţii civile cer schimbarea legislaţiei astfel încât producătorii să aibă obligaţia de a recicla ambalaje fără transfer de responsabilitate, în timp ce companiile din industria alimentară declară că nu au de gând să plătească sumele datorate şi au anunţat proteste, se arată într-un comunicat al platformei de campaigning online remis Agerpres.
Economica.net - vin, 19 feb. 2016, 16:57
Societatea civilă cere ca producătorii să aibă obligaţia de a recicla ambalaje fără transfer de responsabilitate

‘Companiile din industria alimentară pretind că au fost păcălite de organizaţiile de transfer de resposnabilitate (OTR-uri) deţinute tot de ei. Mai mult, declară că nu au de gând să plătească sumele datorate şi au anunţat proteste. Marile corporaţii îi scot la înaintare pe micii producători a căror declaraţii vehemente sunt mai convingătoare. În timp ce îi ameninţă pe consumatori că ei sunt cei ce vor suporta costurile scandalului, cer şi amnistie fiscală din partea Guvernului’, precizează reprezentanţii societăţii civile.

La iniţiativa Guvernului României, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) şi Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, cu sprijinul Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC), au organizat în data de 17 februarie 2016, prima întâlnire a grupului de lucru extins care a avut ca obiectiv identificarea principalelor teme de discutat şi stabilirea metodologiei de lucru în sub-grupuri, în ceea ce priveşte remedierea situaţiei din sectorul colectării şi reciclării deşeurilor de ambalaje, începând cu anul 2016.

‘Am fost la întâlnirea de la Bucureşti cu speranţa că noua administraţie va ţine cont şi de principiile de protecţia mediului, nu doar de profitul corporaţiilor. Am făcut efortul de a merge de la Cluj la Bucureşti tocmai pentru a-mi prezenta punctul de vedere şi soluţiile la care m-am gândit de-a lungul timpului pentru a face ca reciclarea în România să devină eficientă. Dar mi-a fost dat să văd modul perfid în care corporaţia face legislaţia şi pune presiune nelegitimă pe autorităţi’, a declarat Sandor Korosfoy, preşedintele Asociaţiei Ecologiste Floarea de Colţ.

Platforma de campaigning online anunţă că va continua mobilizarea societăţii civile pentru a obţine un răspuns favorabil din partea Ministerului Mediului şi pentru a atinge solicitările formulate în petiţie.

‘Considerăm că modul în care companiile influenţează procesul legislativ este nociv şi blochează total reciclarea ambalajelor ce sfârşesc sub formă de gunoi în natură. Reprezentanţii grupurilor de interese din sfera industriei transformă acest proces de consultare cu societatea civilă într-un exerciţiu destinat exclusiv maximizării profiturilor indiferent de consecinţe. Acest fapt poate conduce inclusiv la activarea clauzelor de infrigement la adresa României, codaşa Uniunii Europene la capitolul reciclare’, spun reprezentanţii societăţii civile.

Pe 26 ianuarie, comunitatea de-clic.ro a iniţiat campania Corporaţia face legislaţia: Şantaj la PET! Peste 4.500 de persoane au semnat petiţia prin care se cere autorităţilor să nu cedeze presiunii corporaţiilor.

‘Până la această dată nu am primit un răspuns oficial de la autorităţi. Mai mult, am solicitat membrilor comunităţii de-clic să decidă cum trebuie continuată această campanie. 87% dintre ei au răspuns: ‘Insistăm ca marile companii să plătească şi cerem schimbarea legislaţiei astfel încât producătorii să aibă obligaţia de a recicla ambalaje fără transfer de responsabilitate’, se precizează în comunicatul.

Lista de semnături şi rezultatele chestionarului au fost prezentate şi depuse la registratura Ministerului Mediului cu ocazia convocării grupului de lucru pe tema reciclării

Te-ar mai putea interesa și
Un europarlamentar extremist grec, condamnat pentru implicare într-o crimă, a fost extrădat din Belgia
Un europarlamentar extremist grec, condamnat pentru implicare într-o crimă, a fost extrădat din Belgia
Eurodeputatul grec Ioannis Lagos (foto), fost cadru de conducere al partidului neonazist Zorii Aurii şi care a fost condamnat la peste 13 ani de închisoare cu executare, a fost extrădat sâmbătă......
CMBSU: Purtarea măștii este obligatorie în apropierea școlilor. Deocamdată nu este impusă în parcuri și Centrul Vechi
CMBSU: Purtarea măștii este obligatorie în apropierea școlilor. Deocamdată nu este impusă în parcuri și Centrul Vechi
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a stabilit, în şedinţa de sâmbătă, că în ...
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat ...
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...