Societăţile de asigurări se judecă cu statul român pentru preţurile mici impuse la poliţele RCA

Imediat după aprobarea ordonanţei/hotărârii de guvern care aprobă plafonarea tarifelor RCA, cei opt asigurători care practică acest tip de asigurare în România, mai puţin City Insurance, au dat în judecată Guvernul României şi implicit Ministerul Finanţelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Practic, România riscă acum două amenzi: cea a infringementului, care va fi stabilita de UniuneaEuropeană şi cea judecătorească ce va stabili exact daunele pentru pagubele asigurătorilor pe perioada preţurilor impuse. Asociaţia asigurătorilor, UNSAR, solicită la rândul său modificarea legislaţiei RCA.
Gabriela Ţinteanu - lun, 23 iul. 2018, 18:49
Societăţile de asigurări se judecă cu statul român pentru preţurile mici impuse la poliţele RCA

Sub presiunea străzii, în principal a asociaţiilor transportatorilor, a căzut un preşedinte ASF şi a fost promulgată o nouă lege care impune un tarif de referinţă a preţurilor practicate de societăţile de asigurări în stabilirea primei RCA aferente fiecărui vehicul care circulă în România sau în afara graniţelor ei. Repercursiunile unei legi care a ieftinit poliţa RCA pentru toate categoriile de autovehicule se văd însă abia acum: „scrisoare de punere în întârziere”, prim pas în procedura specifică de amendare a unei țări, în termeni tehnici „infringement” trimisă de Comisia Europeană săptămâna trecută, cerinţele de modificare a legii trimise de unităţile de profil şi procesul asigurătorilor împotriva statului român.

Allianz Ţiriac, ASIROM, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Omniasig şi Uniqa Asigurări au dat în judecată Guvernul României pentru ordonanţa care plafonează tarifele pe care societăţile de asigurări le pot practica pentru poliţele RCA încheiate pe teritoriul României. Obiectul procesului este chiar anularea actului administrativ cu caracter normativ HG NR.826/2016, urmare a procesului deschis de cele opt entităţi în februarie 2017. Procesul este în desfăşurare, iar după cum arată chiar ultimele cifre strânse de ASF, situaţia nu va fi prea roz pentru participanţi. Singura societate care practică RCA dar nu participă la acest proces este City Insurance.

Surse din piaţă spun că asigurărtorii nu solicită despăgubiri mari statului pentru pierderile suferite, dar vor să preintampine prin acest act alte legi prohibitive. „Solicitările noastre în acest proces sunt doar nişte sume modice. Ceea ce vrem noi să subliniem este că, astfel de lucruri (HG 825/2016) nu trebuie repetate”, spune una dintre sursele ECONOMICA.NET. Între timp, raportul ASF pe trimestrul întâi arată că a crescut numărul contractelor RCA încheiate de asigurători, în speţă datorită contractelor pe o lună, dar a scăzut valoarea primelor RCA cu 12%.

Astfel, prima medie a scăzut cu 138 de lei, cum îşi doreau şi guvernanţii. Insa, intre timp au crescut despăgubirile cu 23% şi dauna medie cu 11%. Astfel, rata daunei în primul trimestru a fost de 109,38% faţă de 97,27% la sfârşitul anului 2017. Practic, dauna medie a crescut cu 11%, până la valoarea de 5.596 lei, fără a include în această valoare rezervele de daună (cu acestea incluse valoarea ar fi fost mult mai mare).

România a primit , de la Comisia Europeană, o „scrisoare de punere în întârziere”, prim pas în procedura specifică de amendare a unei țări, în termeni tehnici „infringement”. Motivul sancțiunii îl reprezintă legislația RCA, care ar tăia mult din libertatea societăților de asigurare de a își fixa tarifele.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Marii retaileri solicită Guvernului să renunțe la ideea introducerii taxei de solidaritate și să sprijine, în schimb, mediul de afaceri
Marii retaileri solicită Guvernului să renunțe la ideea introducerii taxei de solidaritate și să sprijine, în schimb, ...
AMRCR solicită Guvernului să renunțe la așa zisă “taxă de solidaritate“ și să continue să sprijine mediul de ...
CNAS va implementa proiectele eDES şi SIGMA SMART în colaborare cu STS și ADR
CNAS va implementa proiectele eDES şi SIGMA SMART în colaborare cu STS și ADR
Proiectele eDES şi SIGMA SMART vor fi implementate de către CNAS în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României ...
AFM: Din 13 decembrie începe înscrierea pentru finanțarea instalării de stații de încărcare pentru vehicule electrice
AFM: Din 13 decembrie începe înscrierea pentru finanțarea instalării de stații de încărcare pentru vehicule electrice
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale care doresc participarea în cadrul Programului "Staţii ...