Societe Generale: Profitul a scăzut cu 42% în T2

Societe Generale (SocGen), a doua mare bancă franceză, prezentă şi în România prin BRD, a raportat pentru trimestrul al doilea un profit net de 433 milioane euro, cu 42% sub cel din perioada corespunzătoare a anului trecut, după amortizarea unor active din Rusia şi SUA, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 01 aug. 2012, 07:25
Societe Generale: Profitul a scăzut cu 42% în T2

Astfel, profitul net al instituţiei de credit a scăzut de la 747 milioane euro la 433 milioane euro, în timp ce media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica un rezultat de 695 milioane euro.

Societe Generale a înregistrat o amortizare de 250 milioane euro a divizie ruse Rosbank şi o depreciere de 200 milioane euro a administratorului de active TCW Group din Statele Unite.

Grupul francez îşi restrânge activele din zona corporate and investment banking, care include şi departamentul de tranzacţii financiare, şi reduce personalul diviziei cu aproximativ 1.600 de angajaţi, pe fondul efectelor crizei datoriilor de stat din zona euro. Banca a fost afectată de criza de lichiditate de anul trecut şi de pierderile suferite în urma restructurării datoriei de stat a Greciei. Băncile franceze, inclusiv BNP Paribas şi Credit Agricole, îşi reduc portofoliile de active pe majoritatea pieţelor internaţionale şi îşi scad expunerea pe obligaţiuni guvernamentale.

„În pofida unei situaţii dificile, Societe Generale face progrese, trimestru după trimestru, cu strategia de transformare”, a declarat, într-un comunicat transmis miercuri, directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea.

Acţiunile Societe Generale au scăzut cu 48% la Paris în ultimele 12 luni, valoarea de piaţă a băncii ajungând astfel la aproximativ 14 miliarde euro. Titlurile BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză, s-au depreciat în acelaşi interval cu 34%.

Marile bănci franceze elimină din bilanţ active de peste 300 miliarde euro pentru a se alinia noilor reglementări internaţionale de capital Basel III, direcţie în care acţionează alte grupuri financiare importante din Europa, inclusiv Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană.

Societe Generale a redus în acest an cu aproximativ 14% personalul diviziei de corporate and investment banking din Franţa, după reorganizarea managementului unităţii. Între timp, rezultatele băncilor de investiţii sunt afectate sever de situaţia dificilă de pe pieţele financiare. Deutsche Bank, care deţine cea mai mare bancă de investiţii din Europa după venituri, a anunţat marţi scăderea profitului diviziei cu 63%, la 357 milioane euro.

Impactul volatilităţii pieţelor asupra veniturilor din tranzacţii financiare este subliniat şi de rezultatele marilor bănci americane. JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs şi Morgan Stanley au înregistrat în prima jumătate a anului venituri totale de 161 miliarde de dolari, în scădere cu 4,5% de la nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut. Minimul a fost atins acum patru ani – 135 miliarde dolari.

Profitul net al unităţii de corporate and investment banking a Societe Generale a scăzut în trimestrul al doilea de la 449 milioane euro la 131 milioane euro, totuşi cu mult peste media estimărilor analiştilor, de 102 milioane euro.

Societe Generale a înregistrat la jumătatea anului active totale de 1.246,7 miliarde euro, cu 6% mai mult faţă de nivelul de la finele anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
ONU confirmă că celebra jurnalistă palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă de forțele israeliene
Jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh, care avea şi cetăţenie americană, a fost ucisă pe 11 mai de tirurile Forţelor de Apărare Israeliene, a concluzionat Înaltul Comisar al Naţiunilor......
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Ucraina a pierdut orașul Severodoneţk, aflat în estul țării
Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, ...
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea – proiect
Sprijin de până la 1.750 de lei pentru familiile care așteaptă să se mute în locuințele sociale din Prelungirea Ghencea ...
Familiile cărora li s-au repartizat locuinţe sociale în blocul din B-dul Prelungirea Ghencea nr. 322-326, nefinalizat ...
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor va lista luni patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor listează luni la Bursa de Valori Bucureşti patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS, relatează ...