1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 23 º

News

Şoferii cu RCA la Astra şi Carpatica au produs daune de 100 mil. euro în străinătate. Paguba va fi acoperită de noi toţi

Conform estimărilor făcute din specialiștii din piaţa asigurărilor pe baza datelor existente la ora actuală, de pe urma falimentelor celor două societăţi de asigurări Astra şi Carpatica, Biroul Carte Verde va avea de plătit peste 100 de milioane de euro, probabil în următorii 5-6 ani, cu un vârf al datoriilor în primii doi – trei ani. Estimările FGA pentru falimentul Astra s-au oprit la 480 de milioane de lei, iar pentru Carpatica 624 milioane de lei, conform estimărilor preliminare. În total, falimentul celor două societăţi costă la nivelul despăgubirilor circa 350 de milioane de euro.

Surse din piața asigurărilor ne-au declarat că la ora actuală Biroul Carte Verde are datorii destul de mari de achitat în contul accidentelor produse în străinătate de autovehiculele care au fost asigurate la cele două societăți de asigurări aflate acum în procedură de faliment, Astra Asigurări și Carpatica Asig. Conform estimărilor făcute de specialiștii din această piață (estimările pot avea o marjă de eroare de 2%-3%) Biroul Carte Verde (BAAR) va avea de achitat în contul celor două falimente peste 100 de milioane de euro.

"Am avut și vom avea mult de plătit de pe urma acestor falimente. Spun vom avea de plătit pentru că toate aceste sume vor fi suportate tot de către asigurați, prin diverse costuri. Din fericire, cele peste 100 de milioane de euro nu trebuie achitați toți odată. De obicei, efectele unor astfel de falimente se întind pe cinci sau chiar șase ani, bineînțeles cu un vârf al datoriei în primii doi – trei ani", spun sursele citate.

Într-adevăr dacă este să luăm în calcul legislațiile diferite din țările care fac parte din Uniunea Europeană, am putea constata, de exemplu, că, în cazul unui accident produs în Polonia și care a avut printre victime un minor de 6-7 ani, plata rentelor către minor se poate întinde până la majoratul acestuia. Legislația Poloniei nu permite recompensarea în tranșă unică.

Faptul că plata daunelor se poate întinde pe mai mulți ani este dovedită și de situația actuală din cadrul BAAR. Reprezentanții asociației, încă plătesc de pe urma falimentelor societăților de asigurări din anii 2000, Metropol și Grup AS. Comparativ cu situația de la Fondul de Garantare al Asiguraților, unde suma despăgubirilor este limitată la 100.000 de euro, BAAR trebuie să plătească nivelul total al prejudiciului, care în cazul vătămărilor corporale poate sări de un milioan de euro.

La ora actuală, contribuția asigurătorilor către BAAR este de 2,5% din nivelul primelor brute subscrise de fiecare societate în parte. Aşadar, costul acestor daune este suportat de firmele de asigurări care şi-l acoperă, la rândul lor, din preţul poliţelor de asigurare autro vândute consumatorilor români.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO