Şoferii de maşini Volkswagen din Europa de Est, inclusiv România, evită să repare motoarele implicate în Dieselgate

Grupul auto Volkswagen (VW) a avut mai mult succes cu clienţii din Europa Occidentală să-i convingă să vină la service pentru repararea softului care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel implicate în scandalul emisiilor (Dieselgate) decât cu cei din Europa de Est, informează publicaţia online EUobserver.
Economica.net - lun, 05 mart. 2018, 06:12
Şoferii de maşini Volkswagen din Europa de Est, inclusiv România, evită să repare motoarele implicate în Dieselgate

Prin urmare, pe şoselele din UE sunt peste două milioane de maşini VW echipate cu motoare diesel al căror soft nu a fost încă actualizat.

VW a promis Comisiei Europene (CE) că va actualiza până în toamna lui 2017 softul tuturor celor 8,5 milioane de maşini afectate, deşi nu este în întregime clar ce fel de actualizări vor fi efectuate.

Se ştie deja că VW, cel mai mare producător auto european, nu a reuşit să-şi respecte promisiunile, dar recent CE a publicat o actualizare a datelor pentru majoritatea statelor membre.

Actualizarea softului a avut cel mai mare succes pe piaţa germană, unde 91% din consumatorii care deţin o maşină cu motor diesel echipat cu acel soft au venit la service pentru actualizare.

Au fost rare actualizările pentru motoarele diesel WA 189 afectate de scandalul manipulării emisiilor poluante.

Cel mai redus procent de şoferi care au venit la service pentru actualizarea softului este în România (30%), urmată de Polonia (37%), Slovacia (39%), Croaţia (46%) şi Grecia (46%).

Nu au fost publicate datele privind Bulgaria, Ungaria, Irlanda, Letonia şi Slovenia.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Europene a Consumatorilor (Beuc) nu a oferit o explicaţie pentru diferenţa între est şi vest, dar a subliniat că un recent raport publicat de UE privind încrederea consumatorilor a arătat că în cele mai multe state din Europa de Est încrederea generală în retaileri este la cel mai scăzut nivel.

‘Aceste concluzii sunt îngrijorătoare’, a afirmat europarlamentarul olandez Gerben-Jan Gerbrandy, co-autor al raportului Parlamentului European referitor la scandalul emisiilor.

El a declarat pentru EUobserver că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege mai bine diferenţele.

De asemenea, Gerbrandy a declarat că nu are nici o îndoială că repararea vehiculelor este benefică pentru mediul înconjurător.

‘Trebuie să trecem la rechemări obligatorii în toate statele membre UE, coordonate la nivel european. Trebuie să fie efectuate actualizări nu doar pe partea de soft ci şi pe partea de hardware’, a afirmat europarlamentarul olandez.

Rechemările la service nu sunt obligatorii în toate ţările UE.

Cea mai mare rată de succes s-a înregistrat în statele unde era obligatorie rechemarea. Totuşi, există şi ţări unde rechemarea nu era obligatorie, iar numărul şoferilor care au venit cu maşinile la service a fost mai ridicat decât în unele ţări unde rechemarea era obligatorie.

În 2017, livrările pe plan global ale grupului Volkswagen au crescut cu 4,3% în 2017 până la 10,74 milioane vehicule, o cifră record care vine la doi ani după izbucnirea scandalului Dieselgate.

Grupul Volkswagen cuprinde 12 mărci, printre care automobilele VW, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini, Seat, Bentley şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

 

Te-ar mai putea interesa și
Compania britanică Cmr Surgical, care a creat robotul chirurgical Versius, intră în România
Compania britanică Cmr Surgical, care a creat robotul chirurgical Versius, intră în România
Cmr Surgical Limited, cu sediul la Cambridge, producător de sisteme chirugicale robotice, a deschis o sucursală în România. Firma recent înfiinţată în ţara noastră se numeşte Cmr Surgical......
Câți români folosesc Facebook, Instagram, YouTube, TikTok și LinkedIn. Numai în ultimii doi ani au fost create 1,3 milioane de conturi
Câți români folosesc Facebook, Instagram, YouTube, TikTok și LinkedIn. Numai în ultimii doi ani au fost create 1,3 milioane ...
În ianuarie 2022, în România existau 13,3 milioane de utilizatori de rețele sociale. Numărul de utilizatori de social ...
Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni
Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni
CFR Infrastructură a prelungit cu 10 luni durata studiului de fezabilitate pentru modernizarea secțiunii Predeal - Brașov ...
ANM: Două zile cu ploi torenţiale în Bucureşti şi temperaturi ce nu vor depăşi 29 de grade
ANM: Două zile cu ploi torenţiale în Bucureşti şi temperaturi ce nu vor depăşi 29 de grade
Capitala va avea parte de averse torenţiale în zilele de duminică şi luni, iar temperatura maximă nu va depăşi 29 ...