Şoferii răi plătesc acelaşi RCA ca şoferii buni. Sistemul Bonus Malus e anulat în cazul poliţelor pe o lună

Şoferii cu un comporatment rău în trafic reușesc să obțină un RCA mai ieftin, iar cei cu un comportament bun în trafic, un RCA mai scump decât ar merita în mod normal, arată propunerea de norme de aplicare a noii legi RCA. Este vorba de RCA pe o lună, unde tarifarea nu este reglementată și istoricul de Bonus Malus nu există. Nici în cazul mașinilor electrice nu există clarificări de plată pentru RCA, iar de compensare direct nici nu poate fi vorba. Majorarea limitelor de despăgubire va conduce la scumpirea RCA din 2017. Dacă normele rămân așa.
Gabriela Ţinteanu - mar, 25 oct. 2016, 21:02
Şoferii răi plătesc acelaşi RCA ca şoferii buni. Sistemul Bonus Malus e anulat în cazul poliţelor pe o lună

Până pe 31 octombrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a pus în dezbatere publică normele de aplicare a OUG 54/2016. Proiectul reprezintă legislaţia secundară, prin care autoritatea va pune în aplicare Ordonanţa de Urgenţă (OUG) a Guvernului, care a introdus, printre alte măsuri, îngheţarea tarifelor RCA pe o perioadă de şase luni.

Frumusețea este că, în timp ce toată lumea se zbate să reducă sau să înghețe primele RCA prin diverse metode, ASF decide ca de la 1 ianuarie 2017 limita maximă de despăgubire să crească în cazul vătămărilor corporale şi decese, acordate prin asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA cu 21,4%, de la 5 la 6,07 milioane euro, şi cu 22% în cazul pagubelor materiale, până la 1,22 milioane euro, începând de la 1 ianuarie 2017. Este mai mult decât evident că o astfel de majorare a limitei de despăgubire se va oglindi și în prețul RCA care va crește de anul viitor în acest caz. „Teoretic, primele trebuiesc ajustate. Nu pot crește limitele fără să existe un impact puternic în preț”, spune reprezentantul unuia dintre cei mai importanți jucători din piața RCA.

În afara acestui aspect, normele metodologice nu vorbesc de compensarea directă și despre cum se va realiza ea sau despre sistemul rent a car. Pentru ca sistemul de compensare directă (să poți să te despăgubești pe propriu RCA) să funcționeze într-adevăr normele ar fi trebuit să stabilească în ce condiții ar trebui constituită acea casă de compensații de care vorbește OUG 54.

Un alt aspect superficial tratat de normele metodologice este cel legat de sistemul Bonus Malus. Este de notorietate dejàa că la ora actuală, consumatorii preferă să își facă RCA pe o lună de zile (conform OUG 54/2016) în așteptarea unor tarife mai mici pe segmental RCA după publicarea HG de înghețare a prețurilor. Fără niște clarificări în normele metodologice, sistemul Bonus Malus nu are cum să funcționeze. Istoric există la RCA încheiat pe 6 luni sau un an. În cazul în care ai mai mulți ani fără accidente, sistemul Bonus crește și conduce la o ieftinire treptată a poliței, în timp ce în cazul celor cu accidente crește sistemul Malus ceea ce conduce la o scumpire a polițelor. În lipsa unor repere sau a unei clarificări legislative, asigurătorii practică acum aceeași clasă Bonus Malus de la ultima asigurare fără să mai existe o intervenție pe preț. Practic, șoferii cu un bun comportament în trafic care își încheie polița RCA pe o lună nu vor mai beneficia de reduceri de primă de asigurare, în timp ce, cei cu un comportament problematic în trafic beneficiază de ultimul Bonus Malus pe șase luni, iar polița sa RCA nu se scumpește.

O altă categorie nereglementată și neclarificată de normele legii RCA este cea a mașinilor electrice sau hibride. Încadrate, cel puțin teoretic, la categoria vehicule speciale (probabil alături de motociclete și mopede), mașinile electrice, care în anumite cazuri pot dezvolta o putere mai mare decât un automobile cu peste 2000 de cp, ar putea beneficia de un RCA mai ieftin decât cel al unui Logan condus de un bărbat între 31 și 40 de ani, care este stabilit la 610 lei.
Guvernul a dat dreptul ASF, prin OUG, să fixeze preţuri maxime pentru poliţele RCA pentru o perioadă de şase luni, ceea ce echivalează cu o îngheţare a preţurilor.

Măsura, permisă în cazuri excepţionale de Comisia Europeană, este fără precedent după intrarea României în Uniunea Europeană. În cadrul proiectului de normă, principalele noutăţi le reprezintă ridicarea plafonului maximal de acordare a despăgubirilor, atât în cazul vătămărilor corporale, cât şi în cazul pagubelor materiale. Fără ca acest lucru să fie cerut de vreo normă europeană.

 

Te-ar mai putea interesa și
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022....
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. Întrebările care vă pot pune în dificultate şi variantele de răspuns, explicate de INS
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. ...
Economica.net vă explică, într-o serie de materiale dedicate, la ce se referă întrebările din chestionarul de recensământ ...