Şoferii români pot economisi până la 1.300 de lei pe an. Trebuie doar să meargă la alte benzinării

Sute de mii de români pot face în fiecare lună economii substanţiale la carburanţi, pentru că preţurile din ţările de lângă noi sunt mai mici. Am calculat cât puteţi economisi, în funcţie de ţara din jur la care puteţi alimenta.
Economica.net - mar, 03 mai 2016, 21:01
Şoferii români pot economisi până la 1.300 de lei pe an. Trebuie doar să meargă la alte benzinării

În România, preţul mediu la benzina standard de 95 este echivalentul a 1,086 euro pe litru, potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor al Comisiei Europene, valabile pentru 25 aprilie. Motorina are un preţ mediu, la noi, de 1,045 euro pe litru.

Prima comparaţie, cu Bulgaria: un litru de benzină de 95 costă doar 0,92 euro, iar un litru de motorină costă 0,877 euro. Aşadar, diferenţa este de 16,6 eurocenţi pentru fiecare litru de benzină. Deci, la un plin de 50 de litri, şoferul român care alege să alimenteze în Bulgaria va avea de câştigat 8,3 euro, adică 37 de lei. În cazul motorinei, diferenţa este de 16,8 eurocenţi, aşadar, la un plin, se câştigă  aproape 38 de lei. Poate că diferenţa nu este mare la un singur plin dar, teoretic, nu există nicio oprelişte pentru a face oricâte plinuri doriţi în Bulgaria. La 12 plinuri pe an, adică unul pe lună câştigaţi 450 de lei.

Diferenţe mici apar şi în cazul Ungariei, acolo unde benzina costă 1,072 euro pe litru, iar motorina costă 1,021 lei pe litru. Câştigurile pentru românii de lângă graniţa de vest a ţării sunt mai mici, e adevărat. La un plin de 50 de litri de benzină, şoferii români ar câştiga  doar 3,15 lei la un plin de benzină şi 5,4 lei la un plin de motorină.

O adevărată afacere fac românii care aleg să alimenteze în Republica Moldova. De exemplu, la benzinăria Petrom din oraşul Cahul, aproape de graniţa cu România, un litru de benzină de 95 costă echivalentul a 3,15 lei, iar un litru de motorină standard costă echivalentul a doar 2,6  lei. Carburanţii sunt produşi în România, deci au aceeaşi calitate cu cei vânduţi în reţeaua Petrom de la noi.

Cea mai apropiată  staţie Petrom de cea din oraşul moldovenesc Cahul se află în oraşul Târgu Bujor. Aici, benzina costă 4,97 lei litrul, iar motorina costă 4,77 lei litru. Aşadar, diferenţa este de 1,82 lei pe litru la benzină şi 2,17 lei pe litru la motorină. La un plin de 50 litri, românii care pot alimenta peste graniţă economisesc aşadar  91 de lei, dacă au maşină pe benzină, şi 108,5 lei dacă au maşină diesel. În cazul ipotetic în care aţi face câte un plin pe lună în Republica Moldova, aţi câştiga într-un an circa 1.090 de lei dacă alimentaţi cu benzină şi 1.300 de lei dacă alimentaţi cu motorină. Adică aţi câştigat echivamentul salariului minim pe economie, într-un an.

Dincolo de costurile fiecărei companii petroliere, diferenţa este dată de ponderea taxelor în preţ. În România, acestea –accizele şi TVA- au ajus să reprezinte circa 60% din preţul de la pompă, iar ele sunt fixe, şi nu sunt influenţate de cotaţia petrolului. O şansă ca preţurile să scadă, la începutul anului viitor, ar fi ca viitorul Guvern să elimine acciza de şapte cenţi pe litru, aşa cum s-a anunţat pentru 1 ianuarie 2017. Coroborat şi cu reducerea TVA cu un punct procentual, eliminarea accizei ar conduce la o ieftinire cu 37 de bani a litrului de carburant, indiferent de traiectoria preţului petrolului.

NOTA REDACŢIEI: Economiile reprezintă strict diferenţele rezultate din preţurile carburanţilor. Şoferii români pot avea alte costuri suplimentare, legate de transportul până la graniţă sau taxe pentru utilizarea infrastructurii din ţările vecine, care pot fi însă estompate dacă se iau în calcul şi economiile făcute la cumpărarea altor poduse din ţările din jur, în special accizabile, mai ieftine decât la noi. Decizia aparţine fiecăruia, în funcţie de locul în care se află şi de bugetul disponibil.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
În Africa de Sud a crescut numărul de copii infectați cu SARS-CoV-2 în valul patru al pandemiei
În Africa de Sud a crescut numărul de copii infectați cu SARS-CoV-2 în valul patru al pandemiei
Numărul mai ridicat al internărilor în rândul copiilor infectaţi cu coronavirus în Africa de Sud în valul patru al ...
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul Dudești FOTO
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul ...
Cel mai vechi și valoros tramvai din patrimoniul Bucureștiului ar putea fi readus la starea de funcționare pentru a participa ...
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina ...