Sofia şi Bucureştiul, încrezătoare într-o evaluare pozitivă a UE asupra justiţiei

Bulgaria şi România s-au declarat optimiste vineri, la Sofia, în privinţa raportului de la Bruxelles, aşteptat miercuri, care urmează să evalueze progresele pe care le-au înregistrat în domeniul justiţiei, în pofida evenimentelor din ultima perioadă, relatează AFP.
Economica.net - vin, 13 iul. 2012, 16:00
Sofia şi Bucureştiul, încrezătoare într-o evaluare pozitivă a UE asupra justiţiei

„Sperăm ca CE să ţină cont de progresul nostru global, în decursul ultimilor cinci ani, în privinţa aplicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, a declarat ministrul bulgar de Externe Nikolai Mladenov, în urma unei întâlniri cu ministrul român de Externe Andrei Marga.

De la aderarea lor la Uniunea Europeană (UE) pe 1 ianuarie 2007, Bulgaria şi România sunt monitorizate, în cadrul acestui mecanism, în privinţa eficienţei justiţiei lor în domeniile corupţiei şi crimei organizate.

Ministrul român a apreciat că raportul aşteptat „nu este legat de ceea ce se întâmplă în România”, în contextul în care preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu a fost suspendat, iar noul premier de centru-stânga Victor Ponta este acuzat de încălcarea statului de drept, lucru care a adus Bucureştiului un avertisment din partea Bruxelles-ului.

„Un referendum democratic (de destituire a preşedintelui) va avea loc conform Constituţiei române”, a subliniat Marga.

„Este important ca întreaga regiune să emită semnale pozitive de stabilitate a instituţiilor”, a declarat, la rândul său, Mladenov.

Bulgaria se confruntă cu tensiuni în cadrul justiţiei, în urma destituirii joi, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a preşedintei unui sindicat al judecătorilor. Aceasta a criticat lipsa de transparenţă a Consiliului.

Mladenov a recunoscut că această decizie „inoportună” ar putea dăuna Sofiei, iar premierul Boiko Borisov a mers până la a o califica drept o „provocare”, înaintea publicării raportului de la Bruxelles.

Marga s-a declarat, de asemenea, încrezător în privinţa unei decizii pozitive a Consiliului European, în septembrie, asupra aderării celor două ţări la Spaţiul Schengen.

Aderarea Sofiei şi Bucureştiului la Schengen se loveşte de opoziţia Olandei, care apreciază că aceste două noi state membre UE nu oferă garanţii suficiente în acest sens.

Cei doi miniştri au insistat totodată asupra menţinerii finanţării celor mai săraci membri UE, în cadrul politicii europene de coeziune socială.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...