„Producătorii americani de soia riscă să devină victime colaterale ale tensiunilor comerciale dintre SUA și China, chiar dacă majoritatea acestora își au sediul în statele din Midwest care au votat masiv pentru D. Trump la ultimele alegeri prezidențiale.” – Simon Lacoume, analist sectorial la Coface.
Pe 10 martie 2025, Beijingul a anunțat tarife de retorsiune de 15% pentru o serie de produse americane, inclusiv soia, ca răspuns la barierele tarifare impuse de administrația Trump cu câteva zile mai devreme. Aceste măsuri sunt un motiv de îngrijorare pentru producătorii americani de soia.
China și Statele Unite au devenit foarte interdependente de la începutul anilor 2000. Creșterea vertiginoasă a producției de animale și a consumului de carne în China – cu 45% pe cap de locuitor în ultimele două decenii – a fost forța motrice din spatele creșterii explozive a importurilor de soia. În aceeași perioadă, importurile chineze de soia au crescut de la 28 de milioane de tone la 109 milioane de tone.
În 2017, China a fost cel mai mare importator mondial de soia al SUA, SUA fiind al doilea mare furnizor al Chinei. Cu toate acestea, în 2018, tarifele chineze la importurile din SUA, un răspuns direct la tensiunile comerciale, au redus exporturile de soia din SUA către China cu 75%, de la 12 miliarde USD în 2017 la doar 3 miliarde USD în anul următor.
În timp ce tarifele au reprezentat o lovitură semnificativă, epidemia de pestă porcină africană, care a devastat fermele de porci din China, a avut, de asemenea, un impact crucial în reducerea cererii de soia.
Întrucât China și-a refăcut acum efectivele de porci, cererea de soia ar trebui să rămână puternică pe termen mediu. Cu toate acestea, creșterile tarifare ale Beijingului vor schimba probabil compoziția importurilor de soia ale țării, deoarece vor face soia americană mai puțin competitivă pe piața internă chineză.
Exportatorii brazilieni ar putea înregistra câștiguri substanțiale, deoarece importurile chineze de soia au crescut cu 48% din 2017, în detrimentul SUA (-31% în aceeași perioadă). Acest lucru ar exercita o presiune descendentă asupra prețurilor la soia din SUA în comparație cu 2024 – acestea sunt în prezent puțin sub 400 USD/tonă, în scădere cu 15% față de anul precedent.
Este posibil ca această situație să fie consolidată de accesul mai restrictiv la piețe de export alternative. De exemplu, UE – care reprezintă 10% din exporturile americane de soia în 2024 – a anunțat că va riposta la tarifele de 25% ale președintelui Trump, prin măsuri, inclusiv tarife pentru soia, care ar trebui să intre în vigoare la mijlocul lunii aprilie.
Prin urmare, este probabil ca producătorii americani de soia să resimtă efectele celor mai recente tarife ale lui Trump.