Solicitările pentru licenţele de utilizare a frecvenţelor radio pentru banda DECT se pot transmite până pe 28 iunie

Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unor reţele publice de comunicaţii electronice de acces pe suport radio, cu staţii de bază funcţionând în tehnologie DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications - Telecomunicaţii Digitale Avansate pe Suport Radio) pot transmite solicitări de emitere a licenţelor, până pe data de 28 iunie, inclusiv, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES. 
Economica.net - mar, 18 iun. 2019, 12:06
Solicitările pentru licenţele de utilizare a frecvenţelor radio pentru banda DECT se pot transmite până pe 28 iunie
În acest context, arbitrul pieţei telecom precizează că, până la ora actuală, a primit deja o cerere formală din partea unui operator în acest sens, iar Telekom România Communications este fiind singura companie interesată de obţinerea dreptului de a utiliza banda DECT în cadrul procedurii desfăşurate de ANCOM în anul 2014. 

„Acordarea licenţelor în banda DECT se face conform Documentului de poziţie privind utilizarea spectrului radio la nivel naţional în banda de frecvenţe 1880-1900 MHz, ce se aplică începând cu anul 2014, când Autoritatea a stabilit ca această bandă să devină disponibilă la nivel naţional, documentul respectiv fiind actualizat în anul 2019. Conform prevederilor, orice furnizor, care doreşte să obţină licenţă în banda menţionată are la dispoziţie 10 zile pentru a depune o solicitare fermă în acest sens, în care trebuie să-şi prezinte opţiunile pentru zonele geografice (localităţi şi judeţe) în care acesta doreşte să obţină drepturi de utilizare în banda DECT. Alocările de spectru radio pentru întreaga bandă DECT, acordate prin licenţă, au statut neexclusiv la nivelul fiecărui judeţ (în cazul municipiului Bucureşti, acesta este considerat împreună cu judeţul Ilfov), dar au caracter exclusiv la nivel de localitate. În trei zile după acest termen, ANCOM va publica lista preliminară cu opţiunile exprimate de operatori, pe judeţe şi localităţi, furnizorii având apoi la dispoziţie alte cinci zile calendaristice pentru a-şi modifica opţiunile iniţiale, dacă doresc acest lucru, însă numai în cazul acelor localităţi pentru care s-au manifestat două sau mai multe opţiuni”, se menţionează în comunicatul ANCOM, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, după încheierea acestei etape, Autoritatea va publica tabelul centralizator final, pe judeţe şi localităţi, cu opţiunile exprimate de operatori şi va emite licenţele de utilizare a frecvenţelor radio pentru banda DECT. Licenţele în banda DECT se vor acorda prin încredinţare directă în cazul localităţilor pentru care este exprimată numai o opţiune, iar în cazul localităţilor pentru care îşi anunţă interesul mai mulţi operatori, se va organiza o procedură de selecţie comparativă. 

Banda de frecvenţe 1880-1900 MHz („Banda DECT’) asigură o acoperire bună, ANCOM propunându-şi să încurajeze utilizarea acesteia, mai ales în zonele geografice defavorizate din punct de vedere al accesului la servicii de comunicaţii electronice. 

În acest moment, în banda DECT, compania Telekom România Communications operează reţele de acces pe suport radio în tehnologie DECT pentru municipiul Bucureşti şi 32 de localităţi aflate în judeţele Ilfov, Galaţi şi Tulcea, fiind singurul operator interesat de obţinerea dreptului de a utiliza banda DECT în cadrul procedurii desfăşurate de ANCOM în anul 2014. 

Te-ar mai putea interesa și
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentația pentru contractul de construire al......
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...