Solidari la bunăstarea pensionarilor de lux: contribuabilii au plătit peste 70 de mil. euro la pensiile speciale ale civililor în primul semestru

Toţi contribuabilii din România au cotizat obligatoriu cu peste 70 de milioane de euro la pensiile speciale încasate în primele şase ale acestui an de peste 8.600 de pensionari din rândul magistraţilor, piloţilor din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, diplomaţilor şi parlamentarilor. În primul semestru, contribuabilii au virat, prin taxele şi impozitele plătite la stat, de peste trei ori mai mulţi bani la pensiile speciale decât bugetul asigurărilor sociale, din care li se plătesc pensionarilor cotele de pensie cuvenite doar în funcţie de cât au contribuit efectiv la pensii, la fel ca restul românilor.
Cristina Şomănescu - Dum, 23 iul. 2017, 20:59
Solidari la bunăstarea pensionarilor de lux: contribuabilii au plătit peste 70 de mil. euro la pensiile speciale ale civililor în primul semestru

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că vrea să corecteze inechităţile din sistemul de pensii şi a făcut trimitere, printre altele, la pensiile de serviciu (sau speciale, aşa cum sunt cunoscute de majoritatea oamenilor) care ajung şi la 40.000 de lei pe lună! Ministrul de resort a spus recent la Romania TV că pe baza datelor pe care le are de la Institutul Naţional de Statistică, „100.000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând”. Ulterior, INS a negat că ar avea date centralizate despre numărul beneficiarilor de pensii speciale, drept care nici nu avea cum să le furnizeze Ministrului. 

De exemplu, cea mai mare pensie specială plătită de Casa Naţională de Pensii ajunge la aproape 41.000 de lei brut lunar, potrivit informaţiilor pe care instituţia le-a comunicat la solicitarea ECONOMICA.NET. Peste 37.650 de lei din valoarea brută a pensiei încasate de magistrul pensionat cu cea mai mare pensie din România, plătită de Casa de Pensii Publice, este suportată însă de la bugetul de stat, alimentat din taxele plătite obligatoriu de fiecare român şi firmă din această ţară. De fapt, pensionarului i se cuvine o pensie de circa 3.300 lei brut pe lună, doar în baza contribuţiei sale la bugetul asigurărilor sociale. 

Casa Naţională de Pensii Publice nu e singura instituţie care are în evidenţă pensiile de serviciu acordate în ţara noastră. Încă trei instituţii administrează pensiile speciale ale românilor: Casele de Pensii Sectoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, SRI, Ministerului Apărării Naţionale.

Economica vă spune azi, în exclusivitate, cât ne-au costat pensiile speciale plătite de Casa Naţională de Pensii, în primul semestru al acestui an, urmând ca în zilele următoare să publicăm date centralizate şi despre beneficiarii pensiilor speciale aflaţi în evidenţa celorlalte case de pensii din ţară. 

În luna iunie, peste 8.600 de persoane aflate în evidenţa Casei Naţionale de Pensii (CNPP) au încasat pensie de serviciu, conform informaţiilor transmise de instituţie. De acest privilegiu, reglementat printr-o serie de legi, beneficiază foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari. Numărul acestora a crescut constant din ianuarie până în luna iunie, arată datele comparate de Economica

Peste 70 milioane de euro am plătit cu toţii, obligatoriu, în primele şase luni ale anului 2017 pentru pensiile speciale din evidenţa Casei Naţionale de Pensii. 

În primul semestru al acestui an, am plătit obligatoriu doar de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, 70,16 milioane de euro pentru pensiile speciale ale civililor, adică ale beneficiarilor aflaţi în evidenţa Casei Naţionale de Pensii (CNPP), potrivit datelor comunicate în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET de CNPP.

De ce cotizăm obligatoriu la pensiile speciale? Legiferarea privilegiilor pe viaţă pentru pensionarii „de aur” ai României.

O serie de legi, despre care Economica a scris pe larg aici, le oferă privilegii pe viaţă magistraţilor, parlamentarilor, personalului diplomatic şi consular, personalului civil navigant din aviaţia civilă, grefierilor, auditori publici externi ai Curţii de Conturi.

De exemplu, pensiile de serviciu ale civililor nu sunt plătite doar din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică în funcţie de contribuţia efectivă a beneficiarului la bugetul asigurărilor sociale de stat, ci şi din bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, persoane fizice şi juridice. Acesta este doar unul dintre privilegiile legiferate pentru beneficiarii de pensii de serviciu, în comparaţie cu restul românilor. 

Care sunt sunt celelalte:

Durata stagiului de cotizare la pensie care-i califică pe beneficiari pentru a obţine pensie de serviciu

 • De la minimum 14 ani pentru auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, la cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe pentru diplomaţi şi minimum 25 de ani pentru magistraţi şi personalul auxiliar din instanţe.

Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei, mult mai avantajos decât pentru restul românilor

 • Civilii care iau pensii speciale încasează lunar 80% din veniturile brute obţinute ori în ultimul an, ori în ultima lună anterioară datei pensionării.

În concluzie, civilii care încasează pensii speciale cotizează între minimum 14 şi 25 de ani la asigurările sociale de stat şi, datorită unor legi care le oferă privilegii pe viaţă, obţin la pensie 80% din veniturile brute, realizate fie în ultima lună, fie ultimul an de muncă.

Suntem, fără să vrem, solidari la bunăstarea pensionarilor de lux.

Peste 318,25 de milioane de lei, adică mai bine de 70,16 milioane de euro. Atât au virat cumulat în primul semestru contribuabilii – prin taxele şi impozitele plătite la stat – la pensiile de serviciu ale pensionarilor din rândul procurorilor, judecătorilor, grefierilor, personalului civil navigant din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, personalului diplomatic şi consular, parlamentarilor, arată datele Casei Naţionale de Pensii, comunicate la solicitarea ECONOMICA.NET, pe care le-am analizat. 

Cât au plătit contribuabilii în fiecare lună pentru pensiile speciale ale românilor aflaţi în evidenţa Casei Naţionale de Pensii:

 • peste 51,59 milioane de lei – în luna ianuarie;
 • peste 52,3 milioane de lei au plătit în februarie;
 • peste 52,8 milioane de lei – în martie;
 • peste 53,24 milioane de lei – în aprilie;
 • peste 53,56 milioane de lei – în mai;
 • peste 54,73 milioane de lei – în luna iunie. 

Iată comparativ câţi bani s-au plătit de la bugetul asigurărilor sociale în primul semestru pentru beneficiarii de pensii speciale din „curtea” Casei Naţionale de Pensii:

 • peste 14,16 milioane de lei – în ianuarie;
 • peste 14,29 de milioane de lei – în februarie;
 • peste 14,36 de milioande lei – în martie;
 • peste 14,45 de milioane de lei – în aprilie;
 • peste 14,5 milioane de lei – în luna mai;
 • peste 14,54 milioane de lei – în iunie.

Sursă informaţii: Casa Naţională de Pensii exclusiv pentru ECONOMICA.NET

Sumele pe care le-am plătit de la bugetul de stat, dar şi de la bugetul asigurărilor sociale pentru beneficiarii pensiilor speciale au crescut lunar din ianuarie până în iunie, însă nesemnificativ, iar creşterea se datorează, în principal, sporirii numărului de beneficiari, rezultă din datele Casei Naţionale de Pensii, transmise în exclusivitate pentru Economica.

Unde-i echitatea? În primul semestru al acestui an, contribuabililii au pompat, prin taxele şi impozitele plătite la stat, de peste trei ori mai mulţi bani la pensiile speciale ale civililor decât bugetul asigurărilor sociale, din care li se plătesc pensionarilor de lux cotele de pensie cuvenite doar în funcţie de cât au contribuit efectiv la pensii, la fel ca restul românilor.

Peste 70,16 milioane de euro s-au plătit în primul semestru al acestui an de la bugetul de stat pentru pensiile speciale administrate de Casa Naţională de Pensii, arată datele CNPP, transmise pentru Economica de oficialii instituţiei, pe care le-am analizat. 

Spre comparaţie, de la bugetul asigurărilor sociale de stat s-au plătit 19,02 milioane de euro în primul semestru al acestui an pentru pensiile speciale din evidenţa Casei Naţionale de Pensii, potrivit informaţiilor comunicate de CNPP în exclusivitate pentru Economica. Aceştia sunt de fapt banii cuveniţi beneficiarilor de pensii speciale, în funcţie de contribuţia efectivă a fiecărui pensionar la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Cum am ajuns să cotizăm obligatoriu în fiecare lună la pensiile de lux ale celor peste 8.600 de români

Pentru procurori, judecători, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari şi restul beneficiarilor enumeraţi mai sus, care îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, pensia de serviciu este formată dintr-o cotă plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat şi o cotă plătită din bugetul de stat.

Cota de pensie plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat reprezintă partea din pensie care i se cuvine fiecărui pensionar de lux, stabilită la fel ca pentru restul românilor, în funcţie de cât a contribuit efectiv la sistemul asigurărilor sociale de stat şi reprezintă pensia pentru limită de vârstă.

Potrivit legilor în vigoare, partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei pentru limită de vârstă se plăteşte din bugetul de stat.

Precizăm că pensionarii de lux primesc o singură sumă, plătită de casele terioriale de pensii, indiferent de modul de determinare a cuantumului său.

Cine sunt românii pentru care pensiile de serviciu sunt plătite integral de la bugetul de stat?

Răspunsul scurt: cei care nu au încă vârsta standard de pensionare. Concret, pensia de serviciu a românilor care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă se suportă doar din bugetul de stat până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Din acel moment, partea de pensie stabilită funcţie de cât a contribuit fiecare beneficiar e plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar diferenţa până la nivelul pensiei de serviciu, care a fost stabilită prin legi speciale, e plătită din bugetul de stat.

Unde ajung banii dumneavoastră: peste 9.700 de lei aţi virat, în medie, în luna iunie la pensia fiecărui magistrat. 

Iată câţi bani au primit, în medie, beneficiarii pensiilor speciale în luna iunie, doar în funcţie de cât au contribuit la pensie şi – comparativ – cât de solidari au fost contribuabilii cu pensionarii de lux.

 • magistraţii pensionaţi au încasat, în medie, 2.200 de lei de la bugetul asigurărilor sociale. Spre comparaţie, peste 9.700 de lei s-au virat, în medie, din bugetul de stat la pensia magistraţilor.  
 • personalul aeronautic civil nagivant profesionist din aviaţia civilă care s-a pensionat a încasat, în medie, sub 2.800 de lei, în baza contribuţiei efective la pensie. Spre comparaţie, contribuabilii au virat, în medie, peste 8.100 de lei la pensia profesioniştilor din aviaţia civilă. 
 • pensionarii din Curtea de Conturi, beneficiarii Legii nr. 7 din 2016 şi Deciziei CCR 297/2012, au primit, în medie, aproape 2.900 de lei de la bugetul asigurărilor sociale. Spre comparaţie, contribuabilii au virat, în medie, 4.700 de lei la pensia specială a pensionarilor din Curtea de Conturi. 
 • membrii Corpului diplomatic şi consular al României pensionaţi au încasat, în medie, sub 2.100 de lei la pensie, în baza CAS-ului pe care l-au plătit. Spre comparaţie, din banii contribuabililor s-au virat, în medie, aproape 3.500 de lei la pensia specială a diplomaţilor. 
 • pensionarii din rândul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor au primit, în medie, peste 1.500 de lei la pensie, doar în baza contribuţiei pe care au plătit-o la bugetul asigurărilor sociale. Spre comparaţie, din bugetul de stat s-au virat, în medie, aproape 2.200 de lei la pensia personalului auxiliar din instanţe.  
 • funcţionarii publici parlamentari pensionaţi au încasat la pensie, în medie, sub 2.100 de lei, în baza contribuţiei efective plătite de ei la pensie. Spre comparaţie, de la bugetul de stat s-au plătit, în medie, peste 1.800 de lei pentru parlamentarii pensionaţi. 

Precizări:

Informaţiile prezentate în acest articol se referă doar la beneficiarii pensiilor speciale din evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice. Numărul persoanelor care încasează pensie specială e însă mult mai mare, pentru că include şi beneficiarii de pensii de serviciu ai MApN, MAI şi SRI, despre care vom vorbi pe larg într-un alt material.

Conversia lei – euro a fost făcută la cursul mediu BNR aferent perioadei ianuarie – iunie 2017, de 4,5361 de lei pentru un euro. 

Citeşte în ECONOMICA.NET şi:Legiferarea privilegiilor pe viaţă. Beneficiarii pensiilor speciale au printre cele mai scurte stagii de cotizare la pensie din România

Te-ar mai putea interesa și
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia a raportat duminică 20.303 de noi cazuri de infectări cu virusul care produce COVID-19, cel mai ridicat astfel de număr înregistrat de la sfârşitul lunii martie, transmite Reuters,......
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că ...
Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferiţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații de urbanism sau amenajarea teritoriului
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei ...
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Traficul rutier este îngreunat, duminică, pe A2 Bucureşti - Constanţa, pe sensul către Capitală, la kilometrul 162, ...