Solidari la bunăstarea pensionarilor privilegiaţi: contribuabilii au plătit peste 318 milioane de lei la pensiile de serviciu ale civililor în primul semestru

Toţi contribuabilii din România au cotizat obligatoriu cu peste 318,25 de milioane de lei la pensiile de serviciu încasate în primele şase ale acestui an de peste 8.600 de pensionari din rândul magistraţilor, piloţilor din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, diplomaţilor şi parlamentarilor. În primul semestru, contribuabilii au virat, prin taxele şi impozitele plătite la stat, de peste trei ori mai mulţi bani la pensiile de serviciu civile decât bugetul asigurărilor sociale, din care li se plătesc pensionarilor cotele de pensie cuvenite doar în funcţie de contributivitate.
Cristina Şomănescu - Dum, 23 iul. 2017, 20:59
Solidari la bunăstarea pensionarilor privilegiaţi: contribuabilii au plătit peste 318 milioane de lei la pensiile de serviciu ale civililor în primul semestru

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că vrea să corecteze inechităţile din sistemul de pensii şi a făcut trimitere, printre altele, la pensiile de serviciu care ajung şi la 40.000 de lei pe lună! Ministrul de resort a spus recent la Romania TV că pe baza datelor pe care le are de la Institutul Naţional de Statistică, „100.000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând”. Ulterior, INS a negat că ar avea date centralizate despre numărul beneficiarilor de pensii speciale, drept care nici nu avea cum să le furnizeze Ministrului.

De exemplu, cea mai mare pensie de serviciu plătită de Casa Naţională de Pensii ajunge la aproape 41.000 de lei brut lunar, potrivit informaţiilor pe care instituţia le-a comunicat la solicitarea ECONOMICA.NET. Peste 37.650 de lei din valoarea brută a pensiei încasate de magistrul pensionat cu cea mai mare pensie din România, plătită de Casa de Pensii Publice, este suportată însă de la bugetul de stat, alimentat din taxele plătite obligatoriu de fiecare român şi firmă din această ţară. De fapt, pensionarului i se cuvine o pensie de circa 3.300 lei brut pe lună doar în baza contribuţiei sale la bugetul asigurărilor sociale.

Casa Naţională de Pensii Publice nu e singura instituţie care are în evidenţă pensiile de serviciu acordate în ţara noastră. Încă trei instituţii administrează pensiile de serviciu ale românilor: Casele de Pensii Sectoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, SRI, Ministerului Apărării Naţionale.

Economica.net vă spune azi cât ne-au costat pensiile de serviciu plătite de Casa Naţională de Pensii, în primul semestru al acestui an, urmând ca în zilele următoare să publicăm date centralizate şi despre beneficiarii pensiilor de serviciu aflaţi în evidenţa celorlalte case de pensii din ţară.

În luna iunie, peste 8.600 de persoane aflate în evidenţa Casei Naţionale de Pensii (CNPP) au încasat pensie de serviciu, conform informaţiilor transmise de instituţie. De acest privilegiu, reglementat printr-o serie de legi, beneficiază foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari. Numărul acestora a crescut constant din ianuarie până în luna iunie, arată datele comparate de Economica.net.

De ce cotizăm obligatoriu la pensiile de serviciu? Legiferarea privilegiilor pe viaţă pentru unii dintre pensionarii români.

O serie de legi, despre care Economica a scris pe larg aici, le oferă privilegii pe viaţă magistraţilor, parlamentarilor, personalului diplomatic şi consular, personalului civil navigant din aviaţia civilă, grefierilor, auditori publici externi ai Curţii de Conturi.

De exemplu, pensiile de serviciu ale civililor nu sunt plătite doar din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică în funcţie de contributivitate, ci şi din bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, persoane fizice şi juridice. Acesta este doar unul dintre privilegiile legiferate pentru beneficiarii de pensii de serviciu în comparaţie cu restul românilor.

Care sunt sunt celelalte:

Durata stagiului de cotizare la pensie care-i califică pe beneficiari pentru a obţine pensie de serviciu

  • De la minimum 14 ani pentru auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, la cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe pentru diplomaţi şi minimum 25 de ani pentru magistraţi şi personalul auxiliar din instanţe.

Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei, mult mai avantajos decât cel folosit pentru majoritatea românilor.

  • Civilii care iau pensii de serviciu încasează lunar 80% din veniturile brute obţinute ori în ultimul an, ori în ultima lună anterioară datei pensionării.

În concluzie, civilii care încasează pensii de serviciu cotizează între minimum 14 şi 25 de ani la asigurările sociale de stat şi, datorită unor legi care le oferă privilegii pe viaţă, obţin la pensie 80% din veniturile brute, realizate fie în ultima lună, fie ultimul an de muncă.

Suntem, fără să vrem, solidari la bunăstarea românilor care iau pensii de serviciu.

Pensiile de serviciu ale pensionarilor din rândul procurorilor, judecătorilor, grefierilor, personalului civil navigant din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, personalului diplomatic şi consular, parlamentarilor au costat bugetul de stat 318,25 de milioane de lei în primul semestru din 2017, arată datele comunicate pentru Economica.net de către Casa Naţională de Pensii Publice.

Defalcat, am plătit lunar din bugetul de stat pentru pensiile de serviciu civile:

  • peste 51,59 milioane de lei – în luna ianuarie;
  • peste 52,3 milioane de lei au plătit în februarie;
  • peste 52,8 milioane de lei – în martie;
  • peste 53,24 milioane de lei – în aprilie;
  • peste 53,56 milioane de lei – în mai;
  • peste 54,73 milioane de lei – în luna iunie.

Iată, comparativ, câţi bani s-au plătit de la bugetul asigurărilor sociale în primul semestru pentru beneficiarii pensiilor de serviciu gestionaţi de Casa Naţională de Pensii Publice:

  • peste 14,16 milioane de lei – în ianuarie;
  • peste 14,29 de milioane de lei – în februarie;
  • peste 14,36 de milioande lei – în martie;
  • peste 14,45 de milioane de lei – în aprilie;
  • peste 14,5 milioane de lei – în luna mai;
  • peste 14,54 milioane de lei – în iunie.

Sursă informaţii: Casa Naţională de Pensii la solicitarea ECONOMICA.NET.

Sumele pe care le-am plătit de la bugetul de stat, dar şi de la bugetul asigurărilor sociale pentru beneficiarii pensiilor de serviciu au crescut lunar din ianuarie până în iunie, însă nesemnificativ, iar creşterea se datorează, în principal, sporirii numărului de beneficiari, rezultă din datele Casei Naţionale de Pensii, transmise în exclusivitate pentru Economica.net.

Unde-i echitatea? În primul semestru al acestui an, contribuabililii au virat, prin taxele şi impozitele plătite la stat, de peste trei ori mai mulţi bani la pensiile de serviciu ale civililor decât bugetul asigurărilor sociale, din care li se plătesc pensionarilor cotele de pensie cuvenite doar în funcţie de contributivitate.

Cum am ajuns să cotizăm obligatoriu în fiecare lună la pensiile de serviciu ale celor peste 8.600 de civili

Pentru procurori, judecători, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari şi restul beneficiarilor enumeraţi mai sus, care îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, pensia de serviciu este formată dintr-o cotă plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat şi o cotă plătită din bugetul de stat.

Cota de pensie plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat reprezintă partea din pensie care i se cuvine fiecărui pensionar, stabilită la fel ca pentru cei mai mulţi români, în funcţie de cât a contribuit efectiv la sistemul asigurărilor sociale de stat şi reprezintă pensia pentru limită de vârstă.

Potrivit legilor în vigoare, partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei pentru limită de vârstă se plăteşte din bugetul de stat.

Precizăm că pensionarii primesc o singură sumă, plătită de casele terioriale de pensii, indiferent de modul de determinare a cuantumului său.

Cine sunt civilii pentru care pensiile de serviciu sunt plătite integral de la bugetul de stat?

Răspunsul scurt: cei care nu au încă vârsta standard de pensionare. Concret, pensia de serviciu a românilor care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă se suportă doar din bugetul de stat până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Din acel moment, partea de pensie stabilită funcţie de cât a contribuit fiecare beneficiar e plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar diferenţa până la nivelul pensiei de serviciu, care a fost stabilită prin legi speciale, e plătită din bugetul de stat.

Precizări:

Informaţiile prezentate în acest articol se referă doar la beneficiarii pensiilor de serviciu din evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice. Numărul persoanelor care încasează pensie de serviciu e însă mult mai mare, pentru că include şi beneficiarii de pensii de serviciu ai MApN, MAI şi SRI, despre care vom vorbi pe larg într-un alt material.

Citeşte în ECONOMICA.NET şi:

Legiferarea privilegiilor pe viaţă. Beneficiarii pensiilor speciale au printre cele mai scurte stagii de cotizare la pensie din România

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim......
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a realizat în anul 2023 investiţii totale în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în valoare ...
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba aproba programul de finanţare "Electric Up 2", cu un buget de 450 de milioane de lei, pentru sprijinirea ...