1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 26 º

Companii

Concurenţă: Producătorii pot cere comercianţilor un preţ maxim la raft pentru a stopa scumpirile nejustificate din perioada crizei Coronavirus

Consiliul Concurenței transmite producătorilor că pot solicita comercianților un anumit preț maxim pentru produsele lor, pentru a stopa astfel majorarea nejustificată a prețurilor. Pe de altă parte, comercianții sunt încurajați să limiteze cantităţile de produse esenţiale achiziţionate de o singură persoană/pe un singur bon, dacă situația o cere.

26 mar, 2020 | ECONOMICA.net

Consiliul Concurenței recomandă producătorilor, dar și retailerilor implementarea unor măsuri pentru gestionarea cât mai eficientă a crizei generate de pandemia de coronavirus, astfel încât să se asigure echilibrul pieţei.

Pentru producători, instituția atrage atenția că aceștia au posibilitatea legală de a stabili un preț maxim la raft pentru produsele lor. "Producătorii pot stabili prețuri maxime pentru produsele lor, ceea ce ar putea limita creșterea nejustificată a prețurilor la nivelul distribuției ceea ce ar putea limita creșterea nejustificată a prețurilor la nivelul distribuției", spune Consiliul Concurenței. Stabilirea unui preț minim la raft este însă ilegală. "Nu trebuie folosită această situație de criză pentru a crește prețurile fără o justificare obiectivă, pentru a face schimb de informații sensibile (prețurile practicate, politica comercială etc), pentru a exclude concurenți de pe piață sau pentru a abuza de poziția dominantă", transmite instituția.

În ceea ce privește instrumentele legale al îndemâna comercianților, instituția atrage atenția că retailerii pot "limita cantităţile de produse esenţiale achiziţionate de o singură persoană/pe un singur bon și își pot modifica programul de funcționare".

De asemenea, în vederea creşterii eficienţei aprovizionării cu produse de bază şi asigurării unei distribuții echilibrate a acestora, companiile își pot coordona atât transporturile de marfă și livrările la domiciliu pentru consumatorii cu grad mare de risc.

"Platformele de comercializare online pot monitoriza variaţiile preţurilor produselor esenţiale și pot adopta o politică de limitare a creșterilor nejustificate ale acestora sau pot suspenda vânzarea anumitor produse dacă există suspiciuni de abuz.", mai anunță Consiliul Concurenței.

Recomandările se înscriu în Politica comună, adoptată de Comisia Europeană și Autoritățile Naționale de Concurență, privind aplicarea regulilor de concurență în timpul crizei provocate de Coronavirus.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO