Restricţii pentru nevaccinaţi: Soluțiile hypermarketurilor cu magazine în mall

Carrefour, Auchan, cora sunt trei dintre marii retaileri alimentari care au o parte dintre magazine în centre comerciale tip mall și care ar putea pierde clienți în cele patru săptămâni în care, potrivit deciziei CNSU, vor putea primi doar persoane cu certificat verde.
Alina Stanciu - mie, 27 oct. 2021, 14:48
Restricţii pentru nevaccinaţi: Soluțiile hypermarketurilor cu magazine în mall

Decizia CNSU prin care se interzice, începând cu 25 octombrie, accesul în magazinele alimentare din mall-uri persoanelor fără certificat verde a dat planurilor multor retaileri alimentari peste cap.

Cei care au mare parte dintre unități în centre comerciale tip mall se vor confrunta în mod cert cu un aflux mai mic de clienți. Ceilalți ar putea profita.

Dintre marii retaileri, mai afectați vor fi retailerul francez Carrefour, care are mai mult de jumătate din cele 41 de hypermarketuri într-un centru comercial timp mall, și Auchan, care operează 33 de hypermarketuri, dintre care mare parte în mall. Situația este similară și în unele magazine cora.

Ce fac aceștia în contextul actual? Mizează pe magazinele lor virtuale sau pe alte servicii gen click&collect sau drive, acolo unde acest lucru este posibil.

„Pentru toți clienții, indiferent că au sau nu certificat verde, Auchan pune la dispoziție mai multe modalități de furnizare a produselor. Astfel, clienții pot comanda pe www.auchan.ro sau în aplicația Auchan și pot ridica comanda în 1 oră de la Auchan Drive, aflat în parcarea centrului comercial în care se află hipermarketul, sau pot opta pentru livrarea la domiciliu, alegând intervalul orar dorit. De asemenea, pot alege și livrarea express, în maxim 2 ore, prin partenerii Glovo, foodpanda, Takeaway, Dr. Carmen”, au explicat pentru Economica oficialii Auchan.

„Reamintim că Auchan a pus în aplicare un plan complex de măsuri de securitate sanitară și protecție anti-covid pentru clienți și angajați, încă de la începutul pandemiei. Purtarea măștii și controlul temperaturii la intrarea în centrul comercial sunt obligatorii”, au mai adăugat aceștia.

Menționăm că în cazul magazinelor aflate în centre comerciale, acestea din urma realizează verificarea certificatului verde Covid și permit accesul în acord cu prevederile legale. În cazul magazinelor cu acces direct, nu este necesară prezentarea certificatului verde.

Care este situația la Carrefour

Și clienții Carrefour au varianta achiziției prin platforma online sau prin Bringo. Din informațiile Economica compania a analizat, de asememnea , posibilitatea de a încuraja, acolo unde se poate, serviciul click and collect, făcându-l gratuit timp de 3 săptămâni. Momentan însă, compania nu a făcut însă niciun anunț oficial în acest sens.

Chiar și așa, în unele magazine, acest serviciul nu poate fi accesat. Este, spre exemplu, cazul hypermarketului din Băneasca unde nu există spațiu în afara mall-ului pentru ridicarea cumpărăturilor. Mai mult, din informațiile Economica, la Băneasa există chiar și probleme legate de accesul livratorilor în magazin. Certificatele verzi sunt verificate la intrarea în mall.

Carrefour nu a răspuns întrebărilor Economica legat de acest subiect.
Ce se întâmplă la Cora

cora România, unul dintre cei mai vechi retaileri din România, anunță că accesul în hipermarketurile sale aflate în incinta unor centre comerciale se face pentru toți consumatorii, posesori sau nu ai unor certificate verzi.

Având în vedere statutul de magazin esențial al hipermarketurilor cora, ceea ce înseamnă, conform legislației în vigoare, că toți consumatorii au accesul liber, cora a organizat culoare și fluxuri separate de acces pentru persoanele care nu pot prezenta un certificat verde la intrarea în galeriile comerciale.

„Atragem atenția că actuala formă a Hotărârii de Guvern adoptată pe 25 octombrie 2021 nu are prevederi vizavi de vreo interdicție expresă sau explicație privind felul în care se face accesul din galerii în hipermarket. Prin urmare, persoanele care nu pot prezenta un certificat verde vor avea acces în spațiul hipermarketurilor cora prin coridoare autonome și securizate, care nu permit deplasarea către alte spații comerciale din incinta galeriilor, astfel cum a rămas prevăzut și descris în prevederile Legii 55/2020.  Atragem atenția asupra unor confuzii privind definiția „unității alimentare”, noțiune reglementată de HG 843/1999, ignorată în acest moment. Ultimile modificări explică și descriu doar accesul în mall cu privire la restul activităților economice, dar nu au nicio prevedere legată de hipemarket – autoritățile înțelegând importanța respectării accesului clienților la activitatea alimentară esențială”, a anunțat compania, într-un comunicat.

„Soluția cora de organizare a modurilor de intrare în magazine respectă toate prevederile legale, apără dreptul la hrană al populației și garantează accesul clienților în cele mai sigure condiții sanitare la cumpărături esențiale. Tragem un semnal de alarmă că ignorarea statutului de magazine esențiale pentru retailerii alimentari care activează în cadrul unor centre comerciale discriminează această categorie, distorsionează piața și încalcă principiile concurenței loiale între actorii cu statut egal din acest sector. Sunt astfel puse în pericol mii de locuri de muncă, securitatea unui întreg lanț de aprovizionare care implică mulți producătorii locali, și nu în ultimul rând sănătatea consumatorilor, care se vor îndrepta spre un număr limitat de magazine, creându-se aglomerație și favorizându-se nerespectarea condiției esențiale de distanțare socială”, mai transmit oficialii companiei.

„Invităm toți clienții noștri să rămână la fel de responsabili, să poarte masca corespunzător, să păstreze distanța socială și să folosească cu încredere, conform semnalizării de la fața locului, căile separate de acces în hipermarketurile cora”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...