Restricţii pentru nevaccinaţi: Soluțiile hypermarketurilor cu magazine în mall

Carrefour, Auchan, cora sunt trei dintre marii retaileri alimentari care au o parte dintre magazine în centre comerciale tip mall și care ar putea pierde clienți în cele patru săptămâni în care, potrivit deciziei CNSU, vor putea primi doar persoane cu certificat verde.
Alina Stanciu - mie, 27 oct. 2021, 14:48
Restricţii pentru nevaccinaţi: Soluțiile hypermarketurilor cu magazine în mall

Decizia CNSU prin care se interzice, începând cu 25 octombrie, accesul în magazinele alimentare din mall-uri persoanelor fără certificat verde a dat planurilor multor retaileri alimentari peste cap.

Cei care au mare parte dintre unități în centre comerciale tip mall se vor confrunta în mod cert cu un aflux mai mic de clienți. Ceilalți ar putea profita.

Dintre marii retaileri, mai afectați vor fi retailerul francez Carrefour, care are mai mult de jumătate din cele 41 de hypermarketuri într-un centru comercial timp mall, și Auchan, care operează 33 de hypermarketuri, dintre care mare parte în mall. Situația este similară și în unele magazine cora.

Ce fac aceștia în contextul actual? Mizează pe magazinele lor virtuale sau pe alte servicii gen click&collect sau drive, acolo unde acest lucru este posibil.

„Pentru toți clienții, indiferent că au sau nu certificat verde, Auchan pune la dispoziție mai multe modalități de furnizare a produselor. Astfel, clienții pot comanda pe www.auchan.ro sau în aplicația Auchan și pot ridica comanda în 1 oră de la Auchan Drive, aflat în parcarea centrului comercial în care se află hipermarketul, sau pot opta pentru livrarea la domiciliu, alegând intervalul orar dorit. De asemenea, pot alege și livrarea express, în maxim 2 ore, prin partenerii Glovo, foodpanda, Takeaway, Dr. Carmen”, au explicat pentru Economica oficialii Auchan.

„Reamintim că Auchan a pus în aplicare un plan complex de măsuri de securitate sanitară și protecție anti-covid pentru clienți și angajați, încă de la începutul pandemiei. Purtarea măștii și controlul temperaturii la intrarea în centrul comercial sunt obligatorii”, au mai adăugat aceștia.

Menționăm că în cazul magazinelor aflate în centre comerciale, acestea din urma realizează verificarea certificatului verde Covid și permit accesul în acord cu prevederile legale. În cazul magazinelor cu acces direct, nu este necesară prezentarea certificatului verde.

Care este situația la Carrefour

Și clienții Carrefour au varianta achiziției prin platforma online sau prin Bringo. Din informațiile Economica compania a analizat, de asememnea , posibilitatea de a încuraja, acolo unde se poate, serviciul click and collect, făcându-l gratuit timp de 3 săptămâni. Momentan însă, compania nu a făcut însă niciun anunț oficial în acest sens.

Chiar și așa, în unele magazine, acest serviciul nu poate fi accesat. Este, spre exemplu, cazul hypermarketului din Băneasca unde nu există spațiu în afara mall-ului pentru ridicarea cumpărăturilor. Mai mult, din informațiile Economica, la Băneasa există chiar și probleme legate de accesul livratorilor în magazin. Certificatele verzi sunt verificate la intrarea în mall.

Carrefour nu a răspuns întrebărilor Economica legat de acest subiect.
Ce se întâmplă la Cora

cora România, unul dintre cei mai vechi retaileri din România, anunță că accesul în hipermarketurile sale aflate în incinta unor centre comerciale se face pentru toți consumatorii, posesori sau nu ai unor certificate verzi.

Având în vedere statutul de magazin esențial al hipermarketurilor cora, ceea ce înseamnă, conform legislației în vigoare, că toți consumatorii au accesul liber, cora a organizat culoare și fluxuri separate de acces pentru persoanele care nu pot prezenta un certificat verde la intrarea în galeriile comerciale.

„Atragem atenția că actuala formă a Hotărârii de Guvern adoptată pe 25 octombrie 2021 nu are prevederi vizavi de vreo interdicție expresă sau explicație privind felul în care se face accesul din galerii în hipermarket. Prin urmare, persoanele care nu pot prezenta un certificat verde vor avea acces în spațiul hipermarketurilor cora prin coridoare autonome și securizate, care nu permit deplasarea către alte spații comerciale din incinta galeriilor, astfel cum a rămas prevăzut și descris în prevederile Legii 55/2020.  Atragem atenția asupra unor confuzii privind definiția „unității alimentare”, noțiune reglementată de HG 843/1999, ignorată în acest moment. Ultimile modificări explică și descriu doar accesul în mall cu privire la restul activităților economice, dar nu au nicio prevedere legată de hipemarket – autoritățile înțelegând importanța respectării accesului clienților la activitatea alimentară esențială”, a anunțat compania, într-un comunicat.

„Soluția cora de organizare a modurilor de intrare în magazine respectă toate prevederile legale, apără dreptul la hrană al populației și garantează accesul clienților în cele mai sigure condiții sanitare la cumpărături esențiale. Tragem un semnal de alarmă că ignorarea statutului de magazine esențiale pentru retailerii alimentari care activează în cadrul unor centre comerciale discriminează această categorie, distorsionează piața și încalcă principiile concurenței loiale între actorii cu statut egal din acest sector. Sunt astfel puse în pericol mii de locuri de muncă, securitatea unui întreg lanț de aprovizionare care implică mulți producătorii locali, și nu în ultimul rând sănătatea consumatorilor, care se vor îndrepta spre un număr limitat de magazine, creându-se aglomerație și favorizându-se nerespectarea condiției esențiale de distanțare socială”, mai transmit oficialii companiei.

„Invităm toți clienții noștri să rămână la fel de responsabili, să poarte masca corespunzător, să păstreze distanța socială și să folosească cu încredere, conform semnalizării de la fața locului, căile separate de acces în hipermarketurile cora”.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, cu compensare, a 0,3009 hectare din Pădurea......
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...