Şomajul, principala grijă a Europei, liderii UE vor face concesii în privinţa deficitelor

Liderii europeni sunt pe cale să slăbească restricţiile bugetare cerute de Germania, în condiţiile în care recesiunea şi şomajul în creştere în sudul continentului înlocuiesc criza datoriilor, ca principală problemă a zonei euro, relatează Bloomberg.
Economica.net - joi, 14 mart. 2013, 17:24
Şomajul, principala grijă a Europei, liderii UE vor face concesii în privinţa deficitelor

Participanţii la summit-ul de două zile de la Bruxelles care începe joi vor aproba planuri privind evaluarea structurală a bugetelor naţionale, iar ţări precum Franţa, Spania şi Portugalia vot obţine mai mult timp pentru reducerea deficitelor bugetare.

„Trebuie să aducem finanţele publice la un nivel sustenabil, prin consolidare fiscală diferenţiată, concentrată pe eforturi structurale”, a declarat preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, la un briefing organizat înainte de începerea summitului.

Politicienii europeni îşi nuanţează limbajul astfel încât să convingă investitorii că obiectivul va rămâne echilibrarea bugetelor.

Calmul relativ de pe pieţele financiare abia dacă a fost perturbat de rezultatul neconcludent al alegerilor din Italia de luna trecută. Un alt moment important a avut loc miercuri, când Irlanda a vândut obligaţiuni pe termen de 10 ani pentru prima oară de când a obţinut programul de salvare, în 2010.

În privinţa Ciprului, oficialii europeni au spus că programul de ajutor nu trebuie discutat în timpul summitului, iar problema va fi dezbătută vineri, la o întâlnire separată a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Discuţiile privind susţinerea Ciprului au loc de nouă luni, iar miniştrii de Finanţe analizează un mix de opţiuni care să reducă mărimea programului de la 17 miliarde de euro la aproape 10 miliarde de euro.

Comisia Europeană anticipează că economia zonei euro se va contracta în acest an cu 0,3%, după un declin de 0,6% în 2012. Şomajul la nivelul regiunii va atinge 12,2%, cu un maxim de 27% în Grecia şi 26,9% în Spania.

În aceste condiţii se menţin presiunile asupra Franţei, Italiei şi ţărilor care au primit ajutor de urgenţă să devină mai productive prin reducerea costurilor cu forţa de muncă şi liberalizarea profesiilor.

Comisia Europeană este acuzată de ţările din sudul continentului pentru inflexibilitate în domeniul austerităţii, în timp ce statele din nordice avertizează că devine prea relaxată, dar instituţia respinge toate criticile.

„Suntem pregătiţi să folosim flexibilitatea, încorporată în pactul de stabilitate şi creştere, cu condiţia ca guvernele să facă eforturile necesare în domeniul structural”, a declarat joi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Politicianul asociat cel mai mult cu austeritatea, cancelarul german Angela Merkel, schimbă accentul de la lupta de zi cu zi pentru salvarea euro la campania pentru al treilea mandat, în alegerile din septembrie.

Summitul marchează ultima apariţie europeană a premierului în exerciţiu al Italiei, Mario Monti, care atribuie scorul de numai 10% obţinut în alegeri aversiunii italienilor faţă de economiile bugetare impuse.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...