Sondaj CURS – 41% dintre români sunt de părere că peste un an de zile situaţia lor va fi mai rea

Majoritatea românilor consideră că lucrurile în România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită, potrivit unui sondaj al Centrului de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) publicat duminică.
AGERPRES - lun, 25 sept. 2023, 08:55
Sondaj CURS - 41% dintre români sunt de părere că peste un an de zile situaţia lor va fi mai rea

Cercetarea relevă că 69% dintre respondenţi sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită, iar 22% consideră că se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie bună. 9% nu ştiu sau nu au răspuns.

De asemenea, 41% dintre cei chestionaţi sunt de părere că peste un an de zile situaţia lor va fi mai rea, 38% – că va fi la fel, 18% – că va fi mai bună, iar 3% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, principalele probleme cu care se confruntă românii sunt: inflaţia, preţurile – 19%, veniturile mici (pensii, salarii), nivelul de trai – 17%, corupţia, hoţia – 16%, locurile de muncă – 8%, economia, criza economică – 7%, sănătatea – 7%, datoriile externe – 4%, educaţia – 3%, pensiile speciale – 3%, migraţia – 3%, războiul din Ucraina – 3%, clasa politică, politicienii – 3%, infrastructura, drumurile – 3%, taxele, impozitele – 2%, altele – 1%, nu ştiu sau nu au răspuns – 1%.

În ceea ce priveşte încrederea în instituţii, pe primul loc se situează pompierii (73% – multă şi foarte multă încredere, 21% – puţină şi foarte puţină încredere, 6% nu ştiu sau nu au răspuns), urmaţi de:
* Armată (68% – multă şi foarte multă încredere, 31% – puţină şi foarte puţină încredere, 1% nu ştiu sau nu au răspuns)
* biserică (63% – multă şi foarte multă încredere, 35% – puţină şi foarte puţină încredere, 2% – nu ştiu sau nu au răspuns)
* primărie (46% – multă şi foarte multă încredere, 54% – puţină şi foarte puţină încredere)
* NATO (42% – multă şi foarte multă încredere, 52% – puţină şi foarte puţină încredere, 6% nu ştiu sau nu au răspuns)
* educaţie, şcoală, învăţământ (42% – multă şi foarte multă încredere, 54% – puţină şi foarte puţină încredere, 4% nu ştiu sau nu au răspuns)
* UE (35% – multă şi foarte multă încredere, 59% – puţină şi foarte puţină încredere, 6% nu ştiu sau nu au răspuns)
* mass-media (23% – multă şi foarte multă încredere, 72% – puţină şi foarte puţină încredere, 5% nu ştiu sau nu au răspuns)
* ONG-uri (22% – multă şi foarte multă încredere, 66% – puţină şi foarte puţină încredere, 12% nu ştiu sau nu au răspuns)
* Guvern (17% – multă şi foarte multă încredere, 82% – puţină şi foarte puţină încredere, 1% nu ştiu sau nu au răspuns)
* Preşedinţie (13% – multă şi foarte multă încredere, 84% – puţină şi foarte puţină încredere, 3% nu ştiu sau nu au răspuns)
* Parlament (13% – multă şi foarte multă încredere, 85% – puţină şi foarte puţină încredere, 2% nu ştiu sau nu au răspuns)
* partide politice (10% – multă şi foarte multă încredere, 88% – puţină şi foarte puţină încredere, 2% nu ştiu sau nu au răspuns).

Potrivit sondajului, cu privire la admiterea României în Schengen – 33% dintre cei chestionaţi cred că ţara noastră mai degrabă nu va fi admisă în spaţiul de liberă circulaţie anul acesta, 27% au răspuns că sigur nu va fi admisă, 19% – mai degrabă da, 8% – sigur da, iar 13% – nu ştiu sau nu au răspuns.

41% dintre români consideră Austria vinovată pentru neaderarea României la Schengen, 21% – Guvernul României, 12 – Consiliul UE, 7% – partidele politice, 14% – altcineva, 5% – nu ştiu sau nu au răspuns.

Majoritatea respondenţilor (59%) au arătat că sunt mai degrabă de acord cu afirmaţia că „statele naţionale trebuie să primească un drept mai mare de decizie”, în timp ce 26% au fost mai degrabă de acord cu afirmaţia „Uniunea Europeană are nevoie de mai multă putere”, iar 4% cred că nu este cazul să se schimbe ceva şi 11% nu ştiu sau nu au răspuns.

Sondajul mai relevă faptul că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 31% dintre cei chestionaţi ar vota PSD, 19% – PNL, 18% – AUR, 11% – USR, 5% – SOS România, 4% – UDMR, 4% – PU-SL, 4% – PMP, 2% – Pro România, 2% – alt partid.

Sondajul a fost realizat la nivel naţional în perioada 12-22 septembrie pe un eşantion de 1.008 respondenţi, în vârstă de 18 ani şi peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion este de +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat prin interviu „faţă-în-faţă”, la domiciliul respondenţilor, iar validarea eşantionului pe baza ultimelor date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Te-ar mai putea interesa și
Christine Lagarde (BCE): Avem deschise toate opțiunile la următoarea reuniune de politică monetară din septembrie
Christine Lagarde (BCE): Avem deschise toate opțiunile la următoarea reuniune de politică monetară din septembrie
Următoarea reuniune de politică monetară de la Banca Centrală Europeană va fi una deschisă tuturor opţiunilor, chiar dacă decidenţii vor avea la dispoziţie semnificativ mai multe......
Slovacia şi Ungaria susțin că Ucraina a oprit livrările de petrol făcute de grupul rusesc Lukoil, dar că primesc în continuare petrol de la alte companii ruse
Slovacia şi Ungaria susțin că Ucraina a oprit livrările de petrol făcute de grupul rusesc Lukoil, dar că primesc în ...
Slovacia şi Ungaria au anunţat joi că nu mai primesc petrol de la principalul lor furnizor, grupul petrolier rus Lukoil, ...
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Metodologia de determinare şi colectare a contribuţiei aferente contractelor pentru diferenţă
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Metodologia de determinare şi colectare a contribuţiei aferente contractelor ...
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat joi Ordinul preşedintelui ANRE nr. 51/2024 pentru adoptarea Metodologiei de ...
Companiile Repsol şi EDF își unesc forțele pentru a participa la licitațiile pentru construirea de centrale eoliene maritime în Spania și Portugalia
Companiile Repsol şi EDF își unesc forțele pentru a participa la licitațiile pentru construirea de centrale eoliene ...
Repsol şi EDF Renewables, filiala companiei franceze EDF, au ajuns la un acord să "îşi unească forţele" în perspectiva ...