Sondaj CURS – 41% dintre români sunt de părere că peste un an de zile situaţia lor va fi mai rea

Majoritatea românilor consideră că lucrurile în România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită, potrivit unui sondaj al Centrului de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) publicat duminică.
AGERPRES - lun, 25 sept. 2023, 08:55
Sondaj CURS - 41% dintre români sunt de părere că peste un an de zile situaţia lor va fi mai rea

Cercetarea relevă că 69% dintre respondenţi sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită, iar 22% consideră că se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie bună. 9% nu ştiu sau nu au răspuns.

De asemenea, 41% dintre cei chestionaţi sunt de părere că peste un an de zile situaţia lor va fi mai rea, 38% – că va fi la fel, 18% – că va fi mai bună, iar 3% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, principalele probleme cu care se confruntă românii sunt: inflaţia, preţurile – 19%, veniturile mici (pensii, salarii), nivelul de trai – 17%, corupţia, hoţia – 16%, locurile de muncă – 8%, economia, criza economică – 7%, sănătatea – 7%, datoriile externe – 4%, educaţia – 3%, pensiile speciale – 3%, migraţia – 3%, războiul din Ucraina – 3%, clasa politică, politicienii – 3%, infrastructura, drumurile – 3%, taxele, impozitele – 2%, altele – 1%, nu ştiu sau nu au răspuns – 1%.

În ceea ce priveşte încrederea în instituţii, pe primul loc se situează pompierii (73% – multă şi foarte multă încredere, 21% – puţină şi foarte puţină încredere, 6% nu ştiu sau nu au răspuns), urmaţi de:
* Armată (68% – multă şi foarte multă încredere, 31% – puţină şi foarte puţină încredere, 1% nu ştiu sau nu au răspuns)
* biserică (63% – multă şi foarte multă încredere, 35% – puţină şi foarte puţină încredere, 2% – nu ştiu sau nu au răspuns)
* primărie (46% – multă şi foarte multă încredere, 54% – puţină şi foarte puţină încredere)
* NATO (42% – multă şi foarte multă încredere, 52% – puţină şi foarte puţină încredere, 6% nu ştiu sau nu au răspuns)
* educaţie, şcoală, învăţământ (42% – multă şi foarte multă încredere, 54% – puţină şi foarte puţină încredere, 4% nu ştiu sau nu au răspuns)
* UE (35% – multă şi foarte multă încredere, 59% – puţină şi foarte puţină încredere, 6% nu ştiu sau nu au răspuns)
* mass-media (23% – multă şi foarte multă încredere, 72% – puţină şi foarte puţină încredere, 5% nu ştiu sau nu au răspuns)
* ONG-uri (22% – multă şi foarte multă încredere, 66% – puţină şi foarte puţină încredere, 12% nu ştiu sau nu au răspuns)
* Guvern (17% – multă şi foarte multă încredere, 82% – puţină şi foarte puţină încredere, 1% nu ştiu sau nu au răspuns)
* Preşedinţie (13% – multă şi foarte multă încredere, 84% – puţină şi foarte puţină încredere, 3% nu ştiu sau nu au răspuns)
* Parlament (13% – multă şi foarte multă încredere, 85% – puţină şi foarte puţină încredere, 2% nu ştiu sau nu au răspuns)
* partide politice (10% – multă şi foarte multă încredere, 88% – puţină şi foarte puţină încredere, 2% nu ştiu sau nu au răspuns).

Potrivit sondajului, cu privire la admiterea României în Schengen – 33% dintre cei chestionaţi cred că ţara noastră mai degrabă nu va fi admisă în spaţiul de liberă circulaţie anul acesta, 27% au răspuns că sigur nu va fi admisă, 19% – mai degrabă da, 8% – sigur da, iar 13% – nu ştiu sau nu au răspuns.

41% dintre români consideră Austria vinovată pentru neaderarea României la Schengen, 21% – Guvernul României, 12 – Consiliul UE, 7% – partidele politice, 14% – altcineva, 5% – nu ştiu sau nu au răspuns.

Majoritatea respondenţilor (59%) au arătat că sunt mai degrabă de acord cu afirmaţia că „statele naţionale trebuie să primească un drept mai mare de decizie”, în timp ce 26% au fost mai degrabă de acord cu afirmaţia „Uniunea Europeană are nevoie de mai multă putere”, iar 4% cred că nu este cazul să se schimbe ceva şi 11% nu ştiu sau nu au răspuns.

Sondajul mai relevă faptul că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 31% dintre cei chestionaţi ar vota PSD, 19% – PNL, 18% – AUR, 11% – USR, 5% – SOS România, 4% – UDMR, 4% – PU-SL, 4% – PMP, 2% – Pro România, 2% – alt partid.

Sondajul a fost realizat la nivel naţional în perioada 12-22 septembrie pe un eşantion de 1.008 respondenţi, în vârstă de 18 ani şi peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion este de +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat prin interviu „faţă-în-faţă”, la domiciliul respondenţilor, iar validarea eşantionului pe baza ultimelor date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Te-ar mai putea interesa și
Digi caută un nou aliat pentru a-și lansa rețeaua mobilă în Spania. Compania negociază cu cel mai mare operator european de turnuri și infrastructură de telecomunicații
Digi caută un nou aliat pentru a-și lansa rețeaua mobilă în Spania. Compania negociază cu cel mai mare operator european ...
O mare incertitudine după fuziunea dintre Orange și MasMóvil (MasOrange) este ce va face Digi Spania cu spectrul radio achiziționat de la MasMóvil ca parte a condițiilor de aprobare a fuziunii.......
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de la Rovina, județul Hunedoara
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de ...
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina, iar fără acesta, compania ...
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat, în Adunarea Generală Ordinară, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate așteptările
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei Puig, care deține mărci de lux precum Carolina Herrera, Jean ...