Sondaj IRES: Cât ar câştiga Mişcarea Populară al lui Băsescu dacă ar intra în cursa parlamentarelor

Mai mult de jumătate dintre români (59%) consideră că nu este necesară apariţia unui nou partid politic în România, iar 70% cred că Mişcarea Populară este o consecinţă a disputelor din PDL, relevă un sondaj IRES, preluat de Agerpres. În plus, doar 9% dintre cei chestionaţi ar vota Mişcarea Populară dacă aceasta s-ar transforma în partid politic şi ar participa la alegerile paralmentare.
Economica.net - sâm, 13 apr. 2013, 08:20
Sondaj IRES: Cât ar câştiga Mişcarea Populară al lui Băsescu dacă ar intra în cursa parlamentarelor

39% dintre respondenţi consideră necesară apariţia unui noi partid politic, iar 2% nu ştiu.

La întrebarea „de ce doctrină consideraţi că ar trebui să fie un nou partid politic, de stânga, de centru sau de dreapta?”, 31% dintre cei chestionaţi au susţinut că de dreapta, 22% – de centru, 21% – de stânga, 16% – nu ştiu, iar 10% – nu răspund.

Mai mult de jumătate (62%) dintre respondenţi au susţinut că nu este nevoie de noi partide politice de stânga în afara celor existente. De asemenea, 59% au opinat că nu este nevoie de noi partide politice de dreapta în afara celor existente. În ceea ce priveşte noi partide de centru, 52% dintre intervievaţi cred că nu este nevoie de noi formaţiuni politice de acest gen.

Potrivit studiului, 61% dintre respondenţi au auzit de înfiinţarea Fundaţiei Mişcarea Populară, iar 39% nu au auzit.

Au auzit de Mişcarea Populară mai mult bărbaţi – 67%, din mediul urban – 67%, din regiunea Transilvania+Banat – 62%, au vârste de peste 65 de ani 85% şi au studii superioare 79% iar 68% lucrează în sistemul public.

Întrebaţi ce părere au despre înfiinţarea Fundaţiei Mişcarea Populară, 46% au afirmat că au o părere proastă şi foarte proastă (25% – părere proastă, 21% – părere foarte proastă) ,iar 39% au susţinut că au o părere bună şi foarte bună (33% – părere bună, 6% – foarte bună), 7% – nu cunosc iar 8% – nu răspund la această întrebare.

Dacă se transformă în partid politic, 58% dintre chestionaţi spun că nu vor vota la viitoarele alegeri Mişcarea Populară, în timp ce 28% spun că da, 12% – nu ştiu şi 2% – nu răspund.

Dintre cei care spun că ar vota Mişcarea Populară 31% sunt femei, din mediul rural – 34%, din Transilvania+Banat – 32% şi Moldova – 31%, au vârste între 18 şi 35 de ani 41% şi studii elementare 49%, 33% nu lucrează în acest moment, 25% lucrează în sistemul privat şi 34% sunt în căutarea unui loc de muncă.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare şi Mişcarea Populară ar participa la alegeri ca partid politic, 9% dintre cei chestionaţi au spus că ar vota cu aceasta, 57% ar vota cu USL, 13% cu PDL, 9% ar obţine PP-DD, cu UDMR şi PRM ar vota câte 3% dintre intervievaţi şi 5% cu alt partid.

În ceea ce priveşte doctrina Mişcării Populare – de stânga, de dreapta sau de centru -, 31% dintre respondenţi au spus că nu ştiu ce doctrină are aceasta, 26% au afirmat că de centru, 23% – de dreapta şi 14% – de stânga, iar 6% nu au răspuns.

73% dintre cei intervievaţi au susţinut că nu ar vota Partidul Mişcarea Populară în cazul în care Traian Băsescu ar face parte din el, în timp ce 21% au spus că da, 5% – nu ştiu, iar 1% – nu răspund.

De asemenea, 70% dintre cei chestionaţi cred că Mişcarea Populară este o consecinţă a disputelor din PDL.

Sondajul a fost realizat pe 9 aprilie, pe un eşantion multistratificat, probabilist de 1.229 de subiecţi cu vârste de peste 18 ani, prin metoda CATI şi are o eroare maximă tolerată de plus/ minus 2,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Premieră la Londra – primarul laburist Sadiq Khan obţine al treilea mandat
Premieră la Londra – primarul laburist Sadiq Khan obţine al treilea mandat
Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al capitalei britanice care obţine un al treilea mandat, au......
Taxarea giganților petrolieri ar putea asigura fonduri de 900 de miliarde de dolari până în 2030 – raport
Taxarea giganților petrolieri ar putea asigura fonduri de 900 de miliarde de dolari până în 2030 – raport
Impunerea unei taxe pentru marile companii producătoare de combustibili fosili ar putea stimula finanțarea pentru combaterea ...
Dacia ar putea transforma Sandero Stepway în model de sine stătător
Dacia ar putea transforma Sandero Stepway în model de sine stătător
Așa cum Economica.net scris încă din primăvara anului trecut, Dacia ar putea înlocui varianta Stepway a modelului Sandero ...
Sarea și ceaiul de urzici, promovate de târgurile internaționale de turism. Ministerul Economiei pregătește Ruta Turismului Fitoterapeutic
Sarea și ceaiul de urzici, promovate de târgurile internaționale de turism. Ministerul Economiei pregătește Ruta Turismului ...
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) prmovează intens la târgurile internaționale de turism, ...