Sondaj IRES: Creşterea preţurilor şi războiul din regiune – principalii factori de îngrijorare pentru români în 2023

Creşterea preţurilor (29%) şi războiul din regiune (24%) rămân principalii factori care au determinat îngrijorarea românilor şi în anul 2023, conform unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES.
AGERPRES - joi, 28 dec. 2023, 12:59
Sondaj IRES: Creşterea preţurilor şi războiul din regiune - principalii factori de îngrijorare pentru români în 2023

Potrivit cercetării sociologice, publicată joi, aproape patru din 10 români (39%) plasează creşterea preţurilor ca fiind evenimentul care a marcat negativ România în acest an, el fiind urmat de neprimirea României în Schengen (24%), de explozia de la Crevedia din seara zilei de 26 august (15%) şi de majorarea impozitelor şi taxelor pentru antreprenori (8%).

Alţi 6% dintre participanţii la sondaj spun că greva profesorilor (mai – iunie) este evenimentul care a marcat negativ ţara noastră, 4% indică acuzaţiile de dopaj care i se aduc Simonei Halep, iar 3% vorbesc despre rotaţia partidelor la guvernare.

În topul îngrijorărilor, frica de boală (10%) şi-a mai diminuat din intensitate, fiind plasată pe locul patru, aceasta fiind devansată de lipsa locurilor de muncă (12%), arată sondajul.

Criza politică a reprezentat un factor de îngrijorare pentru 6% dintre români, reducerea veniturilor şi lipsa de perspectivă pentru câte 4% dintre ei, iar singurătatea şi nesiguranţa locului de muncă pentru câte două procente.

Conform studiului, mai mult de o treime dintre participanţii la sondaj nu au avut în 2023 „niciun motiv de mare bucurie”. În schimb, aproape jumătate dintre participanţii la cercetarea sociologică spun că nici nu s-au confruntat cu o situaţie care să le producă o mare tristeţe în acest an.

Sondajul a fost realizat în perioada 12 – 19 decembrie, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), pe un volum de 1.075 de indivizi de 18 ani şi peste. Sondajul are o eroare maximă tolerată de plus/minus 3%, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă, neinstituţionalizată din România.

Studiul face parte din programul de responsabilitate socială al IRES şi este autofinanţat.

Te-ar mai putea interesa și
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele piețe pentru a lua decizii. Însă sursele de informare s-au schimbat de-a lungul timpului, deoarece aceștia folosesc......
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, pe care l-a ținut blocat timp de 27 de ani
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” ...
Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a devenit ...
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuaţiile de preţuri sunt ...
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noua generație de medicamente pentru obezitate produce schimbări ample în industria farma, dar are ramificații și în ...