Sondaj iVox.ro: Majoritatea românilor au o dependenţă. 40% au vrut să se lase dar au eşuat

Economica.net
10 05. 2013
still_smoking_19726300_60273800

69.3% dintre românii intervievaţi în cadrul unui sondaj iVox.ro s-au confruntat sau se confruntă cu cel puţin o dependenţă, arată studiul ”Adicțiile la români”. 

Cercetarea s-a desfășurat în perioada 1-31 martie 2013, la nivel național, pe un eșantion de 10.170 respondenți, pe platforma iVox.ro.

Cele mai întâlnite dependenţe în cadrul eşantionului pe care s-a făcut cercetarea

Peste o treime din populația studiată (34.66%) recunoaște că are o problemă de dependență față de tutun.
Adicția față de Internet sau computer este aproape la fel de frecvent întâlnită ca și dependența față de fumat (31.82%), iar aproape o cincime din eșantion (17.92%) se declară dependentă de vizionarea programelor TV (seriale/ filme/ show-uri etc.), arată studiul iVox.ro.

Peste 66% dintre cei intervievaţi susţin că respectivele comportamente adictive le afectează viața.

Ce ravagii produc adicţiile. Iată ce spun cei intervievaţi

Dependenţele afectează în primul rând calitatea vieții celor care se confruntă cu ele, apoi îi afectează psihic şi fizic pe cei implicaţi.
Dependențele afectează oamenii și pe plan social și al relațiilor (37.06%) dar și performanța acestora, în general (24.45%). Mai mult de o treime din respondenți (38.5%) susţin că dependenţele lor îi afectează pe cei din jur, în vreme ce 39.27% sunt de părere contrarie.

Cât de mult îşi doresc românii să scape de dependenţe

Studiul arată că aproape 40% dintre cei intervievaţi au încercat cel puțin o dată să elimine o adicție, dar nu au reușit iar 6.55% au reușit dar au înlocuit comportamentul adictiv cu o altă dependenţă.
Peste 32% dintre repondenți au reușit să renunțe la cel puţin o adicţie, în timp ce 9.86% îşi doresc să renunţe, dar nu s-au mobilizat până acum.

Dintre persoanele intervievate care au intenționat să se vindece de o adicţie sau chiar s-au vindecat, peste jumătate nu au apelat și nici nu ar dori să recurgă la ajutor specializat (53.69%).
Aproximativ 13% dintre cei intervievaţi susțin că au beneficiat de ajutor specializat ca să renunțe la o dependență iar 6.01% dintre cei chestionaţi spun că suportul specializat nu i-au ajutat.