Sondaj Public Affairs. Cum spun românii că ar vota la parlamentare

Peste jumătate din alegătorii din România (52,1%) ar vota USL la alegerile legislative din decembrie, în timp ce 21,3% ar opta pentru Alianţa pentru o Românie Dreaptă, relevă un sondaj de opinie al companiei Public Affairs, dat publicităţii dumincă.
Economica.net - Dum, 21 oct. 2012, 09:28
Sondaj Public Affairs. Cum spun românii că ar vota la parlamentare

De asemenea, 11,7% dintre subiecţi au declarat că ar vota la parlamentare cu PP-DD, iar 6%, cu UDMR.

Potrivit estimărilor, Camera Deputaţilor ar putea să aibă următoarea configuraţie: USL – între 219 şi 239 mandate, ARD – între 68 şi 78 mandate, PP-DD – între 34 şi 47 mandate, UDMR – între 19 şi 21 mandate şi minorităţile – 18 mandate.

La Senat, USL ar putea obţine între 96 şi 106 mandate, ARD – între 29 şi 33 mandate, PP-DD – între 15 şi 19 mandate şi UDMR – mandate.

În urma redistribuirii, USL ar obţine 60,5% din mandatele din Camera Deputaţilor şi 62,6% din Senat. ARD ar obţine 19,1% în Camera Deputaţilor şi 20.0% în Senat. PP-DD ar obţine 10.5% la Camera Deputaţilor şi 11,6% la Senat. UDMR ar avea 5,2% în Camera Deputaţilor şi 5,8% în Senat. Minorităţile ar reprezenta 4,7% din Camera Deputaţilor.

Sondajul mai relevă faptul că mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (54,5%) au o părere favorabilă despre premierul Victor Ponta, în timp ce 29% au o părere nefavorabilă despre el, iar alţii 16% declară că nu îl cunosc.

În acelaşi timp, 66,1% dintre respondenţi au o părere nefavorabilă despre preşedintele Traian Băsescu, în timp ce doar 19,3% au o părere bună. Un procent de 14,6% dintre cei intervievaţi susţin că nu îl cunosc pe Traian Băsescu.

După premierul în funcţie, pe locul următor în topul favorabilităţii se situează fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, cu 49,4%, urmat de preşedintele PNL Crin Antonescu, 46,1%, liderul ARD Mihai Răzvan Ungureanu, cu 29,6% şi George Becali, cu 29,4%.

Pe locul al doilea în clasamentul nefavorabilităţii, după Traian Băsescu, se situează Dan Diaconescu, cu 60,2%, urmat de fostul premier PDL Emil Boc, 57,4%. Doar 7,6% dintre cei intervievaţi au o părere bună despre preşedintelui nou înfiinţatului partid Noua Republică, Mihail Neamţu, în timp ce 61,8% nu îl cunosc.

La întrebarea „Cât de mulţumiţi sunteţi de activitatea Guvernului USL condus de Victor Ponta?” – 41,2% dintre respondenţi au spus că sunt mulţumiţi, iar alţi 7,4% sunt foarte mulţumiţi. 27.0% dintre români sunt destul de nemulţumiţi, în timp ce 24,5% sunt foarte nemulţumiţi.

Sondajul arată, de asemenea, că, deşi sunt mai puţin de trei săptămâni până la demararea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, românii nu par să fi intrat în logica de campanie.

Potrivit celor de la ‘Public Affairs’, aproape 50% dintre români nu ştiu cine ar putea câştiga alegerile din decembrie şi doar aproximativ jumătate dintre cetăţeni sunt decişi să meargă la vot, iar dintre cei care vor merge, o mare parte nu s-au decis cu cine vor vota.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-18 octombrie pe un eşantion de 1.222 de persoane de peste 18 ani, prin metoda interviurilor telefonice prin selecţie asistată de calculator (CATI), la un interval de încredere de 95%, cu o marjă de eroare de +/- 2,8%.

Te-ar mai putea interesa și
CE a aprobat alocarea a 1,4 miliarde de euro pentru proiecte energetice în România, bani din Fondul de Modernizare. Lista proiectelor și banii pentru fiecare
CE a aprobat alocarea a 1,4 miliarde de euro pentru proiecte energetice în România, bani din Fondul de Modernizare. Lista ...
Comisia Europeană a aprobat proiectele depuse de România spre finanțare prin Fondul de Modernizare, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu. Este vorba despre parcurile fotovoltaice și......
Ionuţ Dumitru: Nu aş exclude ca în şedinţele următoare să vedem un pas chiar de 1% de creştere de dobânzi
Ionuţ Dumitru: Nu aş exclude ca în şedinţele următoare să vedem un pas chiar de 1% de creştere de dobânzi
Banca Naţională a României ar putea analiza o creştere a pasului de întărire a politicii monetare, iar în şedinţele ...
Marea Britanie introduce o taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor din energie
Marea Britanie introduce o taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor din energie
Guvernul britanic a anunţat joi o taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor de petrol şi gaze, alături de un ...
Grindeanu: Tarom trebuie să ajungă la 90% personal navigant şi 10% personal suport, nu invers
Grindeanu: Tarom trebuie să ajungă la 90% personal navigant şi 10% personal suport, nu invers
Situaţia la TAROM nu este cea mai fericită, iar compania trebuie să continue planul de restructurare pe care l-a agreat ...