Sorin Blejnar a venit la DNA pentru a da declaraţii în dosarul de evaziune fiscală

 Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, s-a prezentat marţi la DNA, unde procurorii anticorupţie l-au chemat pentru a da declaraţii în dosarul în care este anchetat pentru complicitate la evaziune fiscală, alături de fostul şef al SIPI Constanţa Dan Secăreanu.
Economica.net - mar, 12 mart. 2013, 13:17
Sorin Blejnar a venit la DNA pentru a da declaraţii în dosarul de evaziune fiscală

Blejnar a declarat, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că a venit pentru a da declaraţii în acest dosar.

El a mai arătat că, până la acest moment, nu ştie nimic despre fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta, dar speră ca acesta să fie bine.

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a spus şi că nu a ştiut despre Marta că ar fi acţionar la un post radio. Precizarea lui Blejnar vine după ce la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a fost depusă o solicitare primită de la societatea Glasul Aradului SRL de cedare a licenţei audiovizuale a postului de radio Glasul Aradului către societatea Joy Media Enterprise, asociaţii postului fiind Twenty Two Media SRL (50%) şi Codruţ Marta (50%).

Sorin Blejnar a mai declarat că doreşte să dea declaraţii în faţa procurorilor şi că, timp de mai multe luni, aceştia nu l-au chemat pentru a-l audia.

În acelaşi context, fostul şef al ANAF a afirmat că, până la acest moment, expertiza financiar-contabilă în acest caz nu este gata, deşi a fost dispusă de mai multe luni.

Sorin Blejnar este acuzat de procurorii DNA că ar fi sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracţional care ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În acest caz mai sunt cercetaţi fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa Dan Secăreanu, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, soţii Radu şi Dana Nemeş, Mihai Gulea, Ştefan Puşcaşu şi Ovidiu Ioan Moldovan.

DNA a instituit sechestru asiguratoriu asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând fostului şef al ANAF Sorin Blejnar, fostului său şef de cabinet Codruţ Marta (dat dispărut-n.r.) şi fostului director al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comăniţă.

În acest dosar, instanţa a dispus împotriva lui Blejnar, la propunerea procurorilor, interdicţie de a părăsi ţara.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeş şi Dana Nemeş ar fi constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

În referat, anchetatorii anticorupţie arată că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori „palierul de protecţie”.

Potrivit procurorilor, din acest palier făceau parte fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta (dat dispărut din 25 mai şi dat în urmărire internaţională din 30 mai – n.r.) şi Viorel Comăniţă.

Procurorii DNA susţin că, din indiciile obţinute, Codruţ Marta se baza pentru menţinerea în funcţie, până la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă pe relaţiile deţinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Procurorii anticorupţie arată, în documentul citat, că Alexandru Codruţ Marta ar fi promis că-l va convinge pe Sorin Blejnar să mai rămână o perioadă la conducerea ANAF în interesul omului de afaceri Radu Nemeş.

Sorin Blejnar este judecat, alături de fostul său şef de cabinet Codruţ Marta, şi într-un alt dosar, fiind acuzat de procurorii DIICOT Braşov pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...