Sorin Blejnar rămâne cu interdicţia de a părăsi ţara

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar rămâne cu interdicţia de a părăsi ţara, după ce instanţa supremă a admis, vineri, contestaţia procurorilor la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care dispusese ridicarea măsurii preventive.
Economica.net - vin, 26 oct. 2012, 12:46
Sorin Blejnar rămâne cu interdicţia de a părăsi ţara

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au casat decizia Curţii de Apel Bucureşti şi, în rejudecarea cauzei, au dispus prelungirea cu 30 de zile a măsurii interdicţiei de a părăsi ţara dispusă în cazul lui Sorin Blejnar.

Curtea de Apel Bucureşti dispusese, în 10 octombrie, ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara stabilită de procurorii DNA în cazul lui Sorin Blejnar, în dosarul în care este cercetat, alături de Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă, pentru că ar fi sprijinit un grup acuzat de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a arătat în faţa instanţei că există indicii temeinice că Sorin Blejnar a săvârşit fapte de natură penală, respectiv că a sprijinit o grupare care s-a ocupat cu evaziunea fiscală, iar prejudiciul în acest caz este de aproximativ 16 milioane de euro. El a precizat că aceste aspecte rezultă din interceptări, care au arătat că au existat discuţii directe, „nemijlocite”, între Sorin Blejnar şi restul inculpaţilor din dosar.

De asemenea, procurorul a arătat că există şi procesele verbale ale unor supravegheri operative, filaje, de la „întâlnirile conspirative avute de Sorin Blejnar cu membrii grupului, în care discutau mijloace de eludare a legii”.

Potrivit procurorului, „în mod surprinzător”, Curtea de Apel Bucureşti a reţinut, de această dată, că din cele 16.000 de file ale dosarului de urmărire penală nu rezultă că ar exista vreo probă în ceea ce-l priveşte pe Blejnar.

Procurorul a mai spus că în acest dosar există persoane care se sustrag urmăririi penale, acesta fiind un motiv în plus pentru care ar trebui menţinută interdicţia în cazul fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Avocatul lui Blejnar, Ovidiu Buduşan, a spus că instanţa Curţii de Apel Bucureşti a făcut o analiză riguroasă a tuturor probelor din dosarul de urmărire, în sensul că a evaluat toate declaraţiile date în cauză şi nu a găsit referiri la Sorin Blejnar.

Buduşan a arătat în faţa instanţei că înregistrarea comunicaţiilor a fost evaluată de judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti, care de asemenea nu a găsit referiri la Sorin Blejnar. El a precizat că „la dosar nu se găsesc interceptări directe cu Sorin Blejnar, în cazul acestuia nu există nici măcar mandat de interceptare pe numele său”.

Avocatul a mai spus că nici rapoartele de supraveghere operativă nu fac referire directă la Blejnar, precizând că atunci când a fost chemat telefonic prima oară de către anchetatori, Sorin Blejnar şi-a anulat călătoria în străinătate în care se afla şi s-a întors imediat în ţară pentru a oferi lămuriri procurorului.

Buduşan a menţionat că, după declaraţia dată de Blejnar procurorului, magistratul nu a mai dorit să-l audieze sau să-i ceară relaţii, deşi fostul şef al ANAF în mod expres şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini ancheta.

În ultimul cuvânt, Sorin Blejnar a cerut instanţei supreme respingerea recursului DNA şi ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara. Blejnar a precizat în faţa instanţei că nu intenţionează să plece momentan, dar că îşi doreşte să se bucure de acest drept. El a mai spus că are doi copii minori în întreţinere şi că nu se fereşte de vreo anchetă penală sau de vreun proces.

În 3 octombrie, procurorul DNA care instrumentează dosarul fostului şef al ANAF a emis o ordonanţă prin care a prelungit cu 30 de zile măsura prin care lui Blejnar i-a fost interzis să părăsească ţara.

Procurorii DNA îl acuză pe fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Sorin Blejnar că ar fi sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracţional care a iniţiat un amplu mecanism evazionist, vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În acest caz mai sunt cercetaţi Viorel Comăniţă – fostul director al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Dan Secăreanu – fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa, Codruţ Marta – fostul şef de cabinet al lui Blejnar, soţii Radu şi Dana Nemeş, Mihai Gulea, Ştefan Puşcaşu şi Ovidiu Ioan Moldovan.

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat instituirea sechestrului asiguratoriu asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând lui Sorin Blejnar, Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeş şi Dana Nemeş ar fi constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

În referatul prin care au cerut arestările din acest dosar, anchetatorii anticorupţie arată că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori „palierul de protecţie”.

Potrivit procurorilor, din acest palier făceau parte fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta (dat dispărut din 25 mai şi dat în urmărire internaţională din 30 mai – n.r.) şi Viorel Comăniţă.

Sorin Blejnar este judecat, alături de fostul său şef de cabinet Codruţ Marta, şi într-un alt dosar, fiind acuzat de procurorii DIICOT Braşov pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Preţurile producţiei în industria energetică au crescut cu aproape 75% în octombrie
Preţurile producţiei în industria energetică au crescut cu aproape 75% în octombrie
 Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 26,8% în luna octombrie faţă ...
SUA este cel mai mare poluator cu deşeuri din plastic la nivel mondial
SUA este cel mai mare poluator cu deşeuri din plastic la nivel mondial
Statele Unite sunt de departe ţara care contribuie cel mai mult la poluarea cu plastic din lume, potrivit unui raport publicat ...
Criza energiei – UE se chinuie să găsească un răspuns comun la explozia preţurilor
Criza energiei – UE se chinuie să găsească un răspuns comun la explozia preţurilor
Miniştrii Energiei din ţările membre ale Uniunii Europene se întâlnesc joi pentru a discuta cum să răspundă la preţurile ...