Sorin Cîmpeanu: Şcoala va începe pe 8 noiembrie. Ipoteza de bază – prezenţa fizică

Elevii reiau cursurile pe 8 noiembrie, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, luni, într-o declaraţie de presă.
AGERPRES - lun, 01 nov. 2021, 14:19
Sorin Cîmpeanu: Şcoala va începe pe 8 noiembrie. Ipoteza de bază - prezenţa fizică

„Pe 8 noiembrie, şcoala va începe. (…) Vom avea consultări cu autorităţile sanitare şi vineri vom vedea care va fi modul de deschidere a şcolilor în data de 8 noiembrie, având ipoteza de bază a prezenţei fizice”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Totodată, el a menţionat că Ministerul Educaţiei şi-a însuşit propunerea Consiliului Naţional al Elevilor pentru un mod de funcţionare al unităţilor de învăţământ adaptat realităţilor, subliniind că, de exemplu, dacă jumătate din ţară va avea o rată de infectare foarte scăzută, fără cazuri de COVID-19 în şcoli, acestea vor putea funcţiona cu prezenţă fizică, scrie Agerpres.

Cîmpeanu a amintit că, din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, două săptămâni de vacanţă reprezintă maximum ce poate fi recuperat fără ca elevii să piardă vreo zi de cursuri sau să aibă schimbate datele pentru bacalaureat şi evaluare naţională.

„Există un document, o anexă, în care s-au prezentat o serie măsuri propuse spre adoptate prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii. Ministrul Educaţiei va rămâne în continuare consecvent principiului conform căruia şcolile trebuie să funcţioneze cu prezenţă fizică, în limita în care condiţiile de protecţie sanitară pot fi asigurate pentru elevi şi profesori. Este un principiu de bază”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Reducerea numărului de teze pe care le vor susţine elevii anul acesta

„Înţelegând dificultăţile, analizând solicitările, am decis împreună cu colegii mei din Ministerul Educaţiei să reducem numărul de teze pe care elevii le vor susţine în acest an. Astfel, la clasa a opta vom avea în loc de trei teze doar două, deci toţi elevii din gimnaziu vor avea doar două teze de susţinut cu prezenţă fizică. Pentru liceu am redus numărul de teze de la patru la trei. Această reducere va face obiectul reglementărilor pe care le vom anunţa pe 5 noiembrie”, a spus Sorin Cîmpeanu.

El a precizat că de mulţi ani ponderea unei teze este de 25% în media finală a disciplinei corespunzătoare.

„Vom reduce numărul de note necesare şi anul acesta pentru încheierea mediei la minimum două. Dacă vom avea două note şi a treia notă teza, cu 25%, înseamnă că fiecare notă va avea o pondere de 37,5%, adică o pondere mai mare decât teza”, a menţionat Sorin Cîmpeanu.

El a informat că tezele vor putea fi susţinute începând cu 6 decembrie.

„Va fi la latitudinea fiecărui cadru didactic să stabilească perioada optimă de susţinere a tezelor, în aşa fel încât fiecărui elev să-i rămână la dispoziţie o perioadă de timp în care să-şi poată corecta rezultatele, în cazul în care acestea nu au fost satisfăcătoare. Pentru elevii care nu vor putea să susţină teze cu prezenţă fizică din motive independente de voinţa lor, şi ne referim la cazuri de infectare sau de carantinare, acest lucru se va face, există bază legală, după revenirea la şcoală, chiar dacă revenirea se va face în semestrul II”, a afirmat ministrul Educaţiei.

În opinia sa, educaţia din România nu poate face „obiectul unui plebiscit”, care ar însemna „disoluţia statului, desfiinţarea Ministerului Educaţiei”.

„Ar însemna ca evaluările să fie făcute prin vot de părinţi şi elevi. Atâta vreme cât sunt ministrul Educaţiei interimar sau altfel nu voi abdica pentru interesul elevilor, pentru un sistem de educaţie atât cât se poate de performant, în condiţii care nu depind de sistemul de educaţie, mă refer la evoluţia epidemiologică”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...