Sorin Greu, Bog’Art: E suficient să faci „excursie” în jurul Bucureştiului şi poţi observa şantiere care construiesc haotic

10 09. 2017
muncitori_79521000

Marii constructori din România spun că există şantiere în Bucureşti şi în ţară unde nu este respectată legislaţia, măsurile de protecţie a mediului, şi nici muncitorilor nu le sunt oferite condiţii de muncă în siguranţă. 

„Anii 2007-2008 a fost perioada de vârf a pieţei negre. Si vă dau un exemplu din propria experienţă. Mă duceam pe şantiere şi găseam muncitori care dormeau pentru că erau epuizaţi. De ce? Pentru că noaptea lucrau pe alte şantiere, la negru”, spune Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC). 

CITEŞTE ŞI Mircea Bulboacă, proprietar Con-A: Oferim 1.800 de lei muncitorilor necalificaţi în construcţii, dar preferă şomajul

Constructorii fac apel ca instituţiile de control ale statului, precum Inspectoratul Teritiorial de Muncă, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, dar şi ANAF.  

„Este suficient să se facă o „excursie” în jurul Bucureştiului, în special, dar şi în ţara, şi poţi să observi şantiere care construiesc într-un mod total haotic”, spune Sorin Greu, directorul general al Bog’Art. 

Circa 377.000 de muncitori în sectorul construcţiilor erau în evidenţe anul trecut. Companiile se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, şi speră la un ajutor din partea statului, pentru a putea face faţă proiectelor anunţate de guvernanţi, pentru construcţia cărora ar mai fi nevoie de încă 600.000 de muncitori. 

Considerăm ca este o concurenţă neloială, pentru ca este o foarte mare absorbţie de muncă. Muncitorii sunt plătiţi cu salarii mai mari, neplătind toate taxele aferente salariilor. Şi mai mult, încurajează muncitorii români să accepte de pe o zi pe alta oferte, să nu aibă echipament de protecţie, să plece cand vor de pe şantier, să facă orice astfel încât să nu lucreze după nişte reguli clare. Sperăm ca în urma unor intensificări ale controalelor pe aceste şantiere, să fie descurajaţi cei care plătesc la negru, dar şi muncitorii care încasează salarii la negru, şi să vină să se angajeze în firme serioase, care le asigură absolut toate condiţiile de protecţie”, mai spune Sorin Greu. 

CITEŞTE ŞI Criză de angajaţi în construcţii: e nevoie de 600.000 de muncitori, iar constructorii sunt dispuşi să crească salariile, dacă statul îi ajută