Sorin Grindeanu: Tronsonul rutier Craiova-Lugoj va intra în licitaţie, dar începând de la Filiaşi

 Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, vineri, la Timişoara, că la începutul săptămânii viitoare tronsonul rutier Craiova- Lugoj, lotizat la propunerea sa, va reintra în licitaţie, dar începând de la Filiaşi.
AGERPRES - vin, 08 apr. 2022, 14:57
Sorin Grindeanu: Tronsonul rutier Craiova-Lugoj va intra în licitaţie, dar începând de la Filiaşi

Vicepremierul a explicat că la venirea sa în minister a găsit o licitaţie pentru realizarea unui studiu de fezabilitate care trebuia executat în patru ani şi a câştigat o asociere de companii, iar CNSC a spus că trebuie reluată această atribuire.

Grindeanu a afirmat că modul în care a fost abordată problema i-a demonstrat că predecesorii săi nici nu voiau, de fapt, să realizeze respectivul proiect de infrastructură rutieră.

„Am luat următoarea decizie bazată pe istoricul implementării unor proiecte de infrastructură în România, în aceşti ani. De ce era nevoie să faci un tronson întreg de 250 km, de la Craiova la Lugoj, dintr-o singură bucată şi să dai patru ani termen? Toate aceste lucruri m-au dus la concluzia că această decizie a predecesorilor mei arăta un singur lucru: că nu voiau să facă acest proiect. I-am rugat pe cei de la CNAIR să lotizeze tronsonul, pentru că inclusiv relieful este diferit. Este decizia corectă. La începutul săptămânii viitoare, tronsonul rutier Craiova- Lugoj, lotizat la propunerea sa, va reintra în licitaţie”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a detaliat că lotizarea va fi de tipul următor: nu mai vorbim de la Craiova la Lugoj, ci de la Filiaşi, pentru că cei care au lansat această licitaţie se suprapuneau cu un proiect care deja este în fază de implementare, respectiv drumul expres Craiova – Târgu Jiu.

„Vorbim despre patru segmente: Filiaşi – Severin, Severin- Domaşnea, Domaşnea – Caransebeş şi Caransebeş – Lugoj. Durata pentru realizarea acestor studii de fezabilitate este la circa 20 de luni, ceea ce înseamnă o scurtare considerabilă a timpului despre care se vorbea până acum şi va duce la o implementare mult mai rapidă”. a menţionat Grindeanu.

Legat de proiectele judeţului Timiş, ministrul Transporturilor a reamintit că astăzi trebuia să fie semnat un contract pentru realizarea terminalului Aeroportului Internaţional „Traian Vuia”, dar care a fost amânat, probabil, cu două săptămâni.

„Probabil se va semna peste două săptămâni contractul, pentru ca Aeroportul să poată beneficia de fonduri europene POIM, care se termină la sfârşitul anului viitor, Avem 1.000.000.000 de euro disponibil pentru toate proiectele din România. Probabil că Ministerul Transporturilor îşi va termina banii europeni 100% la jumătatea anului viitor, o premieră de după Revoluţie. Cei de la Aeroport şi constructorul, care va fi el, să termine la jumătatea anului viitor, pentru a putea beneficia de banii europeni”, a punctat oficialul.

Grindeanu a arătat că două proiecte rutiere de pe raza judeţului Timiş sunt atent monitorizate de CNAIR, respectiv Centura Sud a Timişoarei şi drumul de legătură bifurcaţia Sânandrei – A1.

„Din păcate, ambele merg într-un ritm scăzut. La primul proiect (legătura bifurcaţie Sânandrei – A1) stăm de câteva luni, compania trebuie să depună garanţia de bani pentru a primi avansul de la CNAIR, pentru a demara lucrările, dar nu sunt în stare. La centură, nu pot spune că nu sunt lucrări efectuate, dar nu îndeajuns ca să se termine proiectul la finele anului. Şi atunci, vor intra în perioada următoare în procedura anunţată cu schimbarea legislaţiei. Vor primi trei notificări, urmează o reziliere şi procedura de licitaţie nouă. Nu-mi doresc să fac rezilieri, dar nici nu pot să asist pasiv cum se pierd bani europeni ai României, pentru că unele companii nu pot implementa ce şi-au asumat prin contract. Sunt bani pe care îi pierde România. Nu pot să asist cum s-au uitat cei dinaintea mea, doar s-au uitat la ce se întâmplă, cu fapte zero. Deciziile vor fi luate în perioada următoare şi pe alte proiecte aflate în situaţii similare din România”, a spus Sorin Grindeanu.

Te-ar mai putea interesa și
Revoltă față de decizia AFM de anulare a Programului „Rabla pentru tractoare”. Fermierii afectați s-au unit, au lansat o petiție online și vor să meargă în justiție
Revoltă față de decizia AFM de anulare a Programului „Rabla pentru tractoare”. Fermierii afectați s-au unit, ...
Mai mulți fermieri afectați de decizia Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) de a anula în urmă cu cinci zile Programul "Rabla pentru tractoare" din cauza unor defecțiuni tehnice au decis......
Corina Popescu a câștigat concursul pentru Consiliul de Administrație al Moldelectrica, operatorul de transport și sistem energetic din Republica Moldova
Corina Popescu a câștigat concursul pentru Consiliul de Administrație al Moldelectrica, operatorul de transport și sistem ...
Corina Popescu, o voce autorizată în sectorul energetic din România, fost director al Transelectrica și Electrica, a ...
Ministrul german de Externe, Johann Wadephul: Rusia ne amenință pe toți în regiunea Mării Baltice
Ministrul german de Externe, Johann Wadephul: Rusia ne amenință pe toți în regiunea Mării Baltice
În regiunea Mării Baltice, Rusia ne ameninţă pe toţi, a declarat sâmbătă ministrul de Externe german Johann Wadephul ...
Caz suspect de Ebola în Cehia. Autoritățile au lansat un răspuns de urgență pe scară largă
Caz suspect de Ebola în Cehia. Autoritățile au lansat un răspuns de urgență pe scară largă
Autorităţile cehe au lansat vineri un răspuns de urgenţă la scară largă, după ce a fost raportat un caz suspect de ...