Sorin Radu Păun, CNAB: Următorii 6 ani vor fi de construcţii atât în terminal cât şi în afara lui

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) va realiza în următorii şase ani lucrări de construcţii atât în interiorul terminalului cât şi în afara lui, a declarat, marţi, Sorin Radu Păun, directorul general al companiei.
AGERPRES - mar, 09 mai 2023, 15:39
Sorin Radu Păun, CNAB: Următorii 6 ani vor fi de construcţii atât în terminal cât şi în afara lui

„Următorii 6 ani vor fi 6 ani de construcţii atât în terminal cât şi în afara lui. Vom ataca subiecte cum ar fi platformele, pistele de decolare, zonele de parcare pentru avioane, dar şi în afara terminalului, în partea de landside cum o numim noi, vom avea multe investiţii în partea de parcări, atât pentru sosiri, plecări. Noi aşteptăm să vină şi metrou. E adevărat că nu este investiţia noastră. Va fi un mare impact asupra aeroportului. Vom interveni în partea de arhitectură interioară a prezentului terminal, unde vom reface absolut tot ceea ce este vechi, ca să spunem aşa, vom da o arhitectură modernă, dar împreună cu asta vom reface şi instalaţii, ventilaţie şi alte tipuri de lucrări. Zona de check-in, care are de asemenea impact important pentru pasagerii noştri, este şi ea în reabilitare în acest moment. Vom avea două zone de check-in, plecări vechi se numesc ele, care vor fi făcute la nivelul anilor 2022 din punct vedere tehnologie, din punct de vedere impact pentru pasageri şi vom creşte în acest fel capacitatea de prelucrare a pasagerilor şi bagajelor dânşilor”, a spus Sorin Radu Păun, la Conferinţă internaţională de infrastructură şi tehnologie aeroportuară, organizată de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.

Potrivit acestuia, se are în vedere creşterea cu 30-40% a acestei capacităţi, pentru că nu se va umbla la toate zonele de check-in care sunt patru în total. Celelalte două urmează să intre mai târziu într-un alt plan de modernizare.

Întrebat de jurnalişti ce presupune procesul de modernizare, el a explicat că se schimbă toate benzile, se schimbă modul de a face check-in-ul.

„Timpul de aşteptare se va reduce proporţional cu capacitatea, dar aşa până la urmă, o dată cu timpul va creşte traficul de pasageri în următorii 3 ani. Deci efortul nostru practic va fi orientat în principal spre a face faţa acestei creşteri”, a afirmat Sorin Radu Păun.

În ceea ce priveşte estimarea pentru numărul de pasageri din acest an, directorul CNAB se aşteaptă la o revenire la vârful istoric înregistrat 2019, de aproximativ 15 milioane de pasageri.

De asemenea, el a explicat că în prezent se lucrează pe o singură pistă la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, iar în vară ar urma să se facă lucrări la cealaltă pistă.

„Faptul că se lucrează pe o singură pistă se întâmplă acum şi nimeni nu-şi dă seama, practic dintre pasageri, de acest lucru, e un fapt bun. Avem un grup de coordonare cu colegii de la Romatsa, cu care schimbăm mereu informaţii şi facem calcule să fie fluide. Vom opri cele trei luni pista numărul 2 pentru a termina repede acolo lucrările, astfel încât după aceea, când vom începe celelalte lucrări, pista 2 să fie liberă şi să poată prelua absolut orice fel de trafic, dar nu pistele sunt punctul nostru slab. Ci aş spune că mai degrabă avem partea de parcare pentru avioane, partea de punţi de îmbarcare, unde şi aici veţi vedea mai departe în acest simpozion noi vom schimba toate aceste punţi de îmbarcare. Majoritatea punţilor vor fi reparate, deci reparaţii capitale, vor arăta ca noi. Vom lua trei punţi de marcare noi pentru avioane mari, care să poată să vină la noi lejer. Acum avem un singur loc unde pot veni, ceea ce nu este cel mai bun şi este vechi şi sunt oarecum nişte provocări acolo. Deci şi din acest punct de vedere confortul pasagerului se va îmbunătăţi foarte mult. Noi chiar acum urmează în luna mai să inaugurăm încă patru poziţii de parcare. Colaborăm cu firme din IT pentru a începe digitalizarea operaţiunilor din aeroport, astfel încât lucrurile să devină cât mai uşor de controlat şi de dezvoltat”, a spus Sorin Radu Păun.

Referitor la noul terminal, el a declarat că din punctul său de vedere lucările au început pentru că există o firmă cu care se lucrează şi care va reface studiul de fezabilitate.

Pentru terminalul vechi costurile se ridică la 2,5 miliarde de lei, sumă care va fi suportată în bună măsură de companie. În ceea ce priveşte noul terminal se fac studii inclusiv despre care este cea mai bună metodă de finanţare.

Sorin Radu Păun a vorbit şi despre Aeroportul Băneasa precizând că începe să devină atractiv şi că sunt din ce în ce mai multe companii care vor să meargă acolo. Tarifele pentru acest aeroport au ajuns la nivelul celor de pe Otopeni. Deşi este un aeroport mic va putea ajunge la un milion de pasageri, fapt care va ajuta la derularea lucrărilor de la Otopeni.

Potrivit directorului CNAB, lucările la actual terminal al Aeroportului Otopeni se vor încheia în aproximativ 3 ani. Noul terminal va fi unul modular, iar primul modul al acestuia ar putea fi gata în 2029. După ce va fi gata acesta va dubla capacitatea aeroportului. Sorin Radu Păun a declarat că estimările făcute la nivel mondial arată că acest aeroport ar putea avea 25 de milioane de pasageri în 2030.

Te-ar mai putea interesa și
Digi caută un nou aliat pentru a-și lansa rețeaua mobilă în Spania. Compania negociază cu cel mai mare operator european de turnuri și infrastructură de telecomunicații
Digi caută un nou aliat pentru a-și lansa rețeaua mobilă în Spania. Compania negociază cu cel mai mare operator european ...
O mare incertitudine după fuziunea dintre Orange și MasMóvil (MasOrange) este ce va face Digi Spania cu spectrul radio achiziționat de la MasMóvil ca parte a condițiilor de aprobare a fuziunii.......
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de la Rovina, județul Hunedoara
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de ...
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina, iar fără acesta, compania ...
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat, în Adunarea Generală Ordinară, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate așteptările
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei Puig, care deține mărci de lux precum Carolina Herrera, Jean ...