Soros şi-a redus plasamentele în aur înainte de scăderea cotaţiilor din aprilie

Miliardarul George Soros şi-a redus plasamentele în instrumente financiare garantate cu aur înainte de scăderea puternică a cotaţiilor din luna aprilie, la fel ca Northern Trust şi BlackRock, în timp ce John Paulson şi-a păstrat deţinerile şi a pierdut circa 165 milioane dolari, în primul trimestru.
Economica.net - joi, 16 mai 2013, 13:59
Soros şi-a redus plasamentele în aur înainte de scăderea cotaţiilor din aprilie

Soros Fund Management şi-a restrâns investiţia în SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de investiţii pe piaţa de profil, cu 12%, la 530.900 de acţiuni, până la 31 martie, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), transmite Bloomberg.

În ultimele trei luni ale anului trecut, Soros Fund Management a tăiat cu 55% plasamentele în aur.

Fondurile administrate de Northern Trust şi BlackRock şi-au redus deţinerile de acest tip cu mai mult de jumătate, în primul trimestru, conform datelor comunicate de SEC.

Paulson & Co.cel mai mare investitor în instrumente financiare garante în aur (SPDR), deţinea la sfârşitul primului trimestru 21,8 milioane de titluri, în timp ce Schroder Investment Management Group a cumpărat 2,1 milioane de titluri.

Preţul aurului a atins un nivel record în 2011, dar luna trecută a intrat în „piaţa bear”, ştergând 42 de miliarde de dolari din valoarea titlurilor garantate în aur tranzacţionate la bursă (exchange traded funds-ETP), potrivit datelor Bloomberg.

Unii investitori şi-au pierdut încrederea în aur ca plasament sigur, preferând activele mai riscante. Indicii bursieri au atins niveluri record în acest an, susţinuţi de măsurile de stimulare a economiilor adoptate de băncile centrale, care nu au amplificat inflaţia.

Preţul aurului se îndreaptă astfel spre primul declin anual din 2000, după ce a înregistrat cea mai lungă perioadă de creştere din ultimele nouă decenii.

În acest an, contractele futures pentru aur au scăzut cu 18%, până la 1.372,6 dolari uncia, la bursa Comex din New York, în timp ce indicele materiilor prime Standard & Poor’s GSCI a coborât cu 3,5%, iar indicele mondial al acţiunilor MSCI a avansat cu 11%.

În urma informaţiilor referitoare la reducerea plasamentelor în aur ale lui Soros, Northern Trust şi BlackRock, cotaţia aurului a coborât la cel mai redus nivel din aproape o lună, la bursa din New York.

Preţul aurului cu livrare în iunie este în declin cu 1,6%, la 1.373,8 dolari uncia, după ce a atins 1.368 dolari uncia, nivel minim după 18 aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
La un an de la intrarea pe piaţa europeană, vivo urcă în clasamentul vânzărilor globale de smartphone-uri
La un an de la intrarea pe piaţa europeană, vivo urcă în clasamentul vânzărilor globale de smartphone-uri
vivo aniversează astăzi primul an pe piaţa din Europa. România a fost printre primele zece pieţe din Europa unde a fost ...
Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că statul nu le va da banii înapoi
Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că ...
Schema de sprijin pe care Parlamentul vrea să o instituie pentru scăderea pe perioada de iarnă a facturilor la electricitate ...
Start-up-ul Nooka Space inaugurează în Cluj-Napoca cea mai mare rețea de birouri inteligente de proximitate din România
Start-up-ul Nooka Space inaugurează în Cluj-Napoca cea mai mare rețea de birouri inteligente de proximitate din România
Start-up-ul Nooka Space își continuă expansiunea pe plan local și anunță inaugurarea celei mai mari rețele de birouri ...