Şova: Companii foarte mari din lume s-au arătat interesate de concesionarea Autostrăzii Transilvania

Companii foarte mari din lume şi-au manifestat interesul direct cu privire la concesionarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, dar numele lor vor fi făcute publice după data de 30 aprilie, când se vor încheia negocierile cu Bechtel, a declarat, luni seară, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional, Dan Şova.
Economica.net - mar, 23 apr. 2013, 04:49
Şova: Companii foarte mari din lume s-au arătat interesate de concesionarea Autostrăzii Transilvania

„Negocierile cu Bechtel se încheie pe 30 aprilie. După ce se vor încheia aceste negocieri, vom şti dacă ne aflăm într-o poziţie convergentă, adică dacă ne înţelegem cu privire la posibilitatea de închidere a acestui contract sau ne aflăm pe poziţii divergente. Indiferent de situaţia care va fi, ea va fi prezentată Guvernului şi apoi făcută publică. Noi suntem în situaţia în care, în perioada 2005 – 2011, pentru că în mai 2012 era suspendat deja contractul, deci din 2011 nu s-a mai făcut nicio plată, deci în perioada 2005 – 2011 s-au plătit 1,35 miliarde de euro şi avem 52 de kilometri”, a afirmat Şova, la Realitatea TV.

Potrivit acestuia, imediat după 30 aprilie, după ce contractul cu Bechtel nu va mai exista, autorităţile vor demara procedurile necesare în vederea concesionării celor nouă tronsoane ale autostrăzii.

În opinia lui Şova, cel mai important tronson la acest moment este Suplacu de Barcău – Borş, pentru că este la graniţa cu Ungaria.

”Suplacu de Barcău – Borş are stadiul fizic aproape 40%… 38%. Imediat după ce se termină şi va fi tot aliniamentul liber, vom demara proceduri de concesiune pentru a găsi investitori privaţi care să le construiască în sistem de concesiune sau în parteneriat public-privat, dar asta este mai dificil”, a subliniat ministrul.

Dan Şova a mai spus că nume mari de companii, la nivel mondial, s-au arătat interesate de Autostrada Transilvania.

„Anul acesta vom demara procedurile. O să vedem cine se înscrie. Atribuim contractul. Nu depinde doar de noi, depinde şi de interesul pe care îl manifestă investitorii. Pot să vă spun că până acum au fost companii foarte mari din această lume care şi-au manifestat interesul direct. Nu pot să vă spun nume, dar companii foarte mari. Le voi face publice la un moment dat, dar după data de 30 aprilie. Unii au discutat despre întreaga autostradă Transilvania, dar în mod cert nu este posibil să concesionezi, pentru că este foarte mare, iar în concesiune se construiesc porţiuni mici”, a explicat ministrul delegat.

El a adăugat că s-a găsit o formulă financiară pentru construirea tronsonului Sebeş – Turda, pentru a lega Autostrada Transilvania de Coridorul 4 mult mai repede decât ar urma să se construiască de la Turda până la Braşov.

„Vreau să fie toată lumea conştientă: între Turda şi Braşov nu s-a făcut nimic. Nu s-au făcut nici măcar exproprieri, nu s-a făcut absolut nimic. Legăm Sebeş de Turda, sunt 78 de kilometri şi am găsit finanţare în alocarea financiară 2007 – 2013. Va fi un proiect de circa 800 – 900 de milioane de euro, finanţat în proporţie de 85% din fonduri europene şi care va trebui să fie finalizat destul de repede, adică până la finalul anului 2015, ca să intre pe facilitatea aceea de n + 2, adică să poţi folosi fondurile din alocarea până în 2013 încă doi ani”, a subliniat Şova.

Ministrul delegat a mai spus că, din acest punct de vedere, sunt avansaţi, întrucât se lucrează la studiul de fezabilitate pentru transformarea drumului expres Sebeş – Turda în autostradă, şi se va termina în iulie.

„După acest studiu de fezabilitate, începem procedurile de licitare şi atribuire”, a încheiat acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...